Με μεγάλη επιτυχία έγινε και φέτος η 14η γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς στο Λιμνάτι στην οποία παρευρέθηκε και ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολύς κόσμος, μικροί και μεγάλοι που απόλαυσαν το πλούσιο πρόγραμμα το οποίο παριελάμβανε μεταξύ άλλων: χορευτικά συγκροτήματα, διαγωνισμό τσιαττιστών, ζωντανή μουσική και τραγούδια, κυπριακή παραδοσιακή μουσική, επίδειξη παρακευής γλυκού αμυγδάλου, χαλουμιού και χωριάτικου ψωμιού, τα οποία προσφέρθηκαν δωρεάν στον κόσμο. Επίσης υπήρχαν περίπτερα παραδοσιακών επαγγελμάτων και πώληση παραδοσιακών προιόντων.

 

Σε ομιλία του ο κοινοτάρχης Λιμνάτι Χριστάκης Χρυσοστόμου, εκ μέρους του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Κούρη – Ξυλούρικου, αναφέρθηκε στον μύθο της αμυγδαλιάς από την ελληνική μυθολογία και τόνισε ότι η γιορτή είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους οι οποίοι καλλιεργούν και φροντίζουν ακατάπαυστα αυτό το όμορφο δέντρο χωρίς όμως στη τελική προσπάθεια να ανταμείβονται όπως θα έπρεπε. «Ως κοινοτικά συμβούλια αναλογιζόμαστε τις ευθύνες έναντι των κατοίκων μας και έχουμε θέσει τον πήχυ ψηλά ούτως ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να προγραμματιστούμε και υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα και υπηρεσίες τα οποία έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

5299548221868649048674141044876744667955200n

 

 

Ο  κοινοτάρχης, είπε στη συνέχεια ότι δεν είναι εύκολο να ζεί κανείς στην ύπαιθρο και ούτε να μαζεύεις αμύγδαλο κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο των 40 και 42 βαθμών. «Εμείς όμως προσπαθούμε να κρατηθούμε στις κοινότητες μας, στις ρίζες μας, σε αυτόν το μικρό παράδεισο που τόσο πολύ αγαπάμε». Τέλος, κάλεσε το κράτος να δώσει κίνητρα στους κατοίκους της υπαίθρου και ειδικά στα νέα ζευγάρια για να παραμείνουν στις κοινότητες τους και να ασχοληθούν με τη γη, η οποία στη πορεία θα ανταμείψει όλους όσοι ασχολούνται μαζί της, βλέποντας τους κόπους τους να ανθίζουν και να δίνουν καρπούς.

 

5260247021868642282008151175356648529592320n

 

Στην ομιλία του ο κ. Καδής ανέφερε πως «το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναγνωρίζει τη σημασία του τομέα των φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων στην κυπριακή γεωργία και ιδιαίτερα τον ρόλο των καλλιεργειών αυτών για τις ορεινές και ημιορεινές μας περιοχές», ανέφερε και σημείωσε ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ουσιαστική στήριξη και ενδυνάμωσή του».

 

Βασικό εργαλείο της αγροτικής μας πολιτικής, τόνισε, αποτελεί το ευρισκόμενο σε πλήρη εξέλιξη Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και υπέδειξε πως σε αυτό έχουν περιληφθεί μέτρα στήριξης της βιολογικής καλλιέργειας και περιβαλλοντικές δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των καλλιεργειών παραδοσιακού τοπίου, όπως η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς. Ο δε προϋπολογισμός για τα μέτρα αυτά ανέρχεται στα 9 περίπου εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

 

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός Γεωργίας τόνισε πως εκδηλώσεις όπως η γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, αποτελούν σημαντικές προσπάθειες στήριξης των αγροτικών μας περιοχών και συγχαίροντας την οργανωτική επιτροπή, όσο και τους κάτοικους των κοινοτήτων του Συμπλέγματος Κούρη – Ξυλούρικου, τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του θα παραμένει πάντα αρωγός σε τέτοιες δράσεις ανάδειξης της κυπριακής υπαίθρου και των παραδόσεών της.

 

Διαβάστηκε 321 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top