Μετρώντας ήδη 17 χρόνια συμμετοχής στον θεσμό των ευρωπαϊκών ημερών κληρονομιάς, η Κύπρος παρουσίασε και φέτος μία σειρά από πολιτιστικές διαδρομές, με στόχο τη γνωριμία με την αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για την Κύπρο, καθώς φιλοξένησε το 5ο ευρωπαϊκό φόρουμ κληρονομιάς, στη Λευκωσία. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση φορέων που ασχολούνται με την ερμηνεία, την επικοινωνία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το φετινό φόρουμ είχε ως θέμα την «Κληρονομιά και Επικοινωνία» και πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».

Οι διαδρομές
Στην Κύπρο, οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς» (ΕΗΚ) συντονίστηκαν από το τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ως ο επίσημος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πολιτιστική κληρονομιά. Οι ΕΗΚ διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, οι οποίες επέλεξαν την πολιτιστική διαδρομή που ήθελαν να προβάλουν. Έτσι, Αθηένου, Μουτουλλάς, Καπέδες, Λευκωσία, Γιόλου, Λεμεσός, Μιτσερό, Κάτω Δρυς, Γεροσκήπου, Καμπί, Λουβαράς και Πάνω Πλάτρες συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές ημέρες κληρονομιάς, οι οποίες ξεκίνησαν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου από το χωριό Λύμπια και έληξαν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις Π. Πλάτρες.

Πολιτιστική διαδρομή πρόβαλε και η κοινότητα Λουβαρά την περασμένη Κυριακή 21 Οκτωβρίου, με θέμα «Γεύση του πολιτισμού μιας μικρής κοινότητας», η οποία ήταν υπό την αιγίδα της Υπουργού Εσωτερικών Ελένης Μαύρου.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός του θεσμού, ανέφερε η κα Μαύρου είναι να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της κοινότητας Πανίκος Καρκαλλής σημείωσε ότι ως κοινότητα θεωρούν πως η καλύτερη και πλέον κατάλληλη απάντηση στην επικείμενη κρίση που είναι αρκετά διακριτή, είναι να βρούμε μέσα από τις ρίζες μας, τις αρχές μας, τα ήθη και έθιμα μας, τη κληρονομιά και παρακαταθήκες των προγόνων μας, την πίστη την ψυχική και ηθική δύναμη που διέκρινε τους προπάτορες μας, για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα μας περιμένουν.

«Πάνω από όλα όμως έχουμε μάθει πλέον ως κάτοικοι του Λουβαρά, απόδημοι και μόνιμοι, ποιά είναι η λύση και η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πρέπει να βρούμε όλα αυτά που μας ενώνουν και δυνατοί να προχωρήσουμε μπροστά όπως οι παππούδες μας, οι οποίοι δημιούργησαν, ανάπτυξαν, ομόρφυναν και γέμισαν ζωή αυτό το τόπο, με λιγότερα μέσα και δυνατότητες αλλά με μεγαλύτερη αγάπη και συναδέλφωση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρκαλλής.

Τέλος, ο Κοινοτάρχης αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν και βοήθησαν στη διοργάνωση της όλης εκδήλωσης είπε: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας να απολαύσετε το Λουβαρά και την φιλοξενία του, να χαρείτε μαζί μας την κληρονομιά μας και να ξέρετε ότι οι πόρτες των σπιτιών και των καρδιών μας θα είναι πάντα ανοικτές, όποτε ο δρόμος σας βγάλει σε τούτο το φιλοπρόοδο χωριό».

Να σημειώσουμε ότι ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Οικονόμο Μάμα Ζήνωνος, από το Μέλος της Κοινότητας Χρήστο Θεοφιλίδη, από τον Επίσκοπο Αμαθούντας Νικόλαο, ενώ της εναρκτήριας τελετής προηγήθηκε αγιασμός. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία της κοινότητας, ενώ μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση διάφορων παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Τέλος, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παιδικό θέατρο και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Νέοι Ορίζοντες» Κάτω Πολεμιδιών.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η Τελετή Λήξης των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς 2012 στην κοινότητα Πάνω Πλατρών η οποία είχε ως θέμα την «Αναβίωση των χορών της εποχής της τουριστικής ανάπτυξης των Πλατρών», και η οποία εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε τη σημασία που έχει για την Κύπρο η διοργάνωση αυτών των πολιτιστικών διαδρομών υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλουν κατά του φαινομένου της αστυφιλίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε προβάλλεται η πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 971 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top