Η γιορτή του αμπελιού αλλά και του Κοιλανιού

 

Ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή, για 29η συνεχόμενη χρονιά την ετήσια γιορτή των ΑΦΑΜΙΩΝ.
Η φετινή εκδήλωση, που είναι μια γιορτή του σταφυλιού, του κρασιού και του Ππαλουζέ ήταν αφιερωμένη στον Κοιλανιώτη αγνοούμενο του 1974 Σοφοκλή Φουλλή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στις 9:00πμ από την εκκλησία Παναγίας Κοιλανίου όπου και αναπέμφθηκε δέηση υπέρ ανεύρεσης του αγνοούμενου.
Το χωριό ντυμένο στα γιορτινά του άρχισε να κατακλύζεται από επισκέπτες αλλά κατακλύστηκε επίσης κυριολεκτικά από την ξαφνική βροχή γύρω στις 11 το πρωί που όμως ουδόλως πτόησε τον θεατρικό όμιλο που και μέσα στη βροχή τελείωσε την τελευταία του πρόβα στο δρώμενο «Τα λογιάσματα τζαί το προικοσύμφωνο». Να σημειωθεί ότι ο θεατρικός Όμιλος του Κοιλανιού αποτελείται από Κοιλανιώτισσες και Κοιλανιώτες που με την καθοδήγηση του θεατράνθρωπου Κώστα Βήχα δεν είχαν να ζηλέψουν και πολλά από τους επαγγελματίες ηθοποιούς.
Ευτυχώς η βροχή σταμάτησε γύρω στις 12 το μεσημέρι δίνοντας την ευκαιρία στις εκατοντάδες των επισκεπτών να συνεχίσουν την βόλτα τους στα γραφικά σοκάκια του χωριού  όπου και είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα μουσεία (εκκλησιαστικό, αμπελουργικό, ελιόμυλο σκαρπάρικο), τα τοπικά οινοποιεία, αλλά και τα περίπτερα βιοτεχνιών παρασκευής κοιλανιώτικων εδεσμάτων.
Η ξαφνική βροχή που και πάλι άρχισε γύρω στις 2 το μεσημέρι (έβρεχε καρεκλοπόδαρα) και διήρκησε μέχρι και τις τρεις το απόγευμα έβγαλε τους διοργανωτές λίγο έξω από το πρόγραμμα τους και έτσι η προγραμματισμένη παρασκευή και διάθεση δωρεάν τεσσάρων χαρτζιών παλουζέ στον χώρο των εκδηλώσεων άρχισε γύρω στις 3:15 ταυτόχρονα με την έναρξη της εκδήλωσης.
Εδώ να σημειώσουμε την ομαδική συντονισμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους διοργανωτές για να σκουπίσουν τις καρέκλες από τα  νερά, να εγκαταστήσουν τα ηχητικά και τα ηλεκτρολογικά ούτως ώστε να συνεχιστεί χωρίς δυσκολία η εκδήλωση, είναι άξια συγχαρητηρίων.
Τελικά το τελετουργικό άρχισε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Απόστολο Γιάννακα ο οποίος ευχαρίστησε τον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, τους βουλευτές Στέλιο Βότση, Κώστα Κώστα, Ευθύμιο Δίπλαρο και Νίκο Νικολαϊδη, τους κοινοτάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και το πλήθος κόσμου που αψήφησε τις βροχές και βρέθηκε στον χώρο των εκδηλώσεων. Ο κ. Γιάννακας αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις για τις κοινότητες ζητώντας από την κεντρική κυβέρνηση έργα υποδομής που να αποτελούν τροχοπέδη στην αστυφιλία. Συνεχίζοντας ο κ. Γιάννακας επεσήμανε ότι εκτός από τα τοπικά οινοποιεία που παράγουν εκλεκτούς οίνους, ο παλουζές και ο σουτζούκος κατέχουν περίοπτη θέση και προβάλλουν την κουλτούρα και το δυναμισμό των Κοιλανιωτών.
Τέλος συνεχάρηκε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης καθώς και τους χορηγούς Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, ΣΠΕ Ορεινών Θερέτρων, Ε&S και τον χορηγό επικοινωνίας Εφημερίδα Λεμεσός.
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ομίλου Κοιλανιωτών Δημήτρης Διαμαντής αναφέρθηκε στο ιστορικό των Αφαμίων τονίζοντας ότι οι Κοιλανιώτες είναι πρωτοπόροι στην διοργάνωση της γιορτής του αμπελιού και των παραγώγων του παγκύπρια και παρά την οικονομική κρίση, με ομαδική προσπάθεια από τα μέλη του Ομίλου και του Κοινοτικού Συμβουλίου έφεραν σε πέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Διαμαντής οι εκδηλώσεις αυτές πέραν από την ανάδειξη της παράδοσης και των παραδοσιακών εδεσμάτων ήταν και μια καλή ευκαιρία να γευτούν την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων της υπαίθρου μας αλλά και να προμηθευτούν αυθεντικά προϊόντα του Κοιλανιού. Το Κοιλάνι, ανάφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου, είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου με πλούσια παράδοση και εξαίρετα πολιτιστικά μνημεία και του οποίου η παράδοση διατηρείται ζωντανή, ιδιαίτερα στον ζωτικής σημασίας για την περιοχή τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και των διαφόρων προϊόντων του αμπελιού, για τα οποία η κοινότητα  αισθάνεται περήφανη. Δεν παράλειψε δε να ανανεώσει την πρόσκληση του προς τον κόσμο για τις 11 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο όπου για ακόμα μια χρονιά θα αναβιώσουν τα αρχαία Πιθοίγια με την ετήσια λαϊκή γιορτή «Άννοιμαν του Πιθαρκού»
Οι συνθήκες ζωής στα πολλά και μικρά παραδοσιακά χωριά της Κύπρου μας είναι σίγουρα δυσκολότερες από ό,τι στις πόλεις, αφού η γεωργία και οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, πολλές φορές δεν προσφέρουν τους αναμενόμενους καρπούς, ανάφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
Συνεχίζοντας ο κ. Αλετράρης είπε ότι το Υπουργείο του στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες συνέχισης τέτοιων δραστηριοτήτων που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και ότι λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί επιβάλλουν τη συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να στηρίζει τον αγροτικό μας κόσμο, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Υποσχέθηκε δε ότι θα συνεχίσει και μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και τη στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου διότι όπως είπε, στο επίκεντρο της πολιτικής που ακολουθεί είναι πάντα τα προβλήματα των απλών ανθρώπων του λαού μας.
Τέλος ο κ. Αλετράρης υπογράμμισε ότι βασική του επιδίωξη είναι όπως οι αγροτικές κοινότητες της Κύπρου μας παραμείνουν εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και ότι η ύπαιθρός μας είναι πλούσια σε στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν ή να εγκαταλειφθούν.
Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο «Τα λογιάσματα τζιαι το προικοσύμφωνο» της Μαρούλας Κάτζιη, παραδοσιακή μουσική από τους μουσικούς Γρηγόρη Ιωάννου, Νίκο Βρυώνη και Άννα Αριστείδου και παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Συγκρότημα του Ομίλου Κοιλανιωτών σε χοροδιδασκαλία του Μιχάλη Μιχαηλίδη.
Κατά την διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν δοκιμή κρασιών, να παρακολουθήσουν επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, επίδειξη απόσταξης ζιβανίας, έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας και παραδοσιακών κεντημάτων, έκθεση γεωργικών προϊόντων, λαϊκή αγορά με τοπικά προϊόντα και στον χώρο της εκδήλωσης επίδειξη και δωρεάν διάθεση ππαλουζέ που αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 6 το απόγευμα τα δοχεία τελείωσαν αλλά παλουζές υπήρχε.
Η εφημερίδα «Λ» συνομίλησε με δύο από τους επισκέπτες, τους Slawomir Wawrzyniak και την Εwa Michalik, η οποία εκ μέρους των Πολωνών φοιτητών και των καθηγητών  που βρίσκονταν στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci και επισκέφθηκαν το Κοιλάνι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία, τα μουσεία, τον κόσμο, την όλη εκδήλωση αλλά και για τον δωρεάν παλουζέ που απόλαυσαν κατά την διάρκεια της παράστασης.
Το παρών τους έδωσαν και φέτος τα μέλη του Vespa club που αψηφώντας την βροχή βρέθηκαν στο Κοιλάνι τιμώντας την εκδήλωση με την παρουσία τους.

Διαβάστηκε 1204 φορές

Leave a comment

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα της Κύπρου! Η εφημερίδα «Λεμεσός» είναι η μεγαλύτερη τοπική εφημερίδα όχι μόνο της πόλης και επαρχίας Λεμεσού αλλά και παγκύπρια. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν... [περισσότερα]

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: P & E Publishers & Advertising Ltd
Διεύθυνση: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ 67,
EVIS COURT, ΓΡ.1, 3052, ΛΕΜΕΣΟΣ
Email: elemesos@cytanet.com.cy
Τηλ: 25877464, 25877465, 99348555
Fax: 25565325

Top