A+ R A-
16 December 2018

Friday, 12 October 2018 13:48

Χιλιάδες κόσμος στο Κοιλάνι για τα ΑΦΑΜΙΑ

Θεσμός πλέον τα Αφάμια


 

 

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν τα Αφάμια, η γιορτή του Παλουζέ στο γραφικό χωριό Κοιλάνι, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, μια γιορτή που έχει καταστεί πλέον θεσμός.

 

Μέσα στην ωραία φθινοπωρινή ατμόσφαιρα του χωριού, που από παντού μυρίζει σταφύλι και μούστο, το Κοιλάνι γιόρτασε την πιο όμορφη λαϊκή του εκδήλωση. Για 36η συνεχόμενη χρονιά φέτος, πραγματοποίησε την ετήσια του εκδήλωση, ΑΦΑΜΙΑ 2018.

 

afamia1.jpg

 

Η εκδήλωση είναι μια γιορτή του σταφυλιού, του κρασιού και του παλουζέ και από το πρωί χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που σιγά – σιγά, έρχονταν στο χωριό. Στην πλατεία του χωριού, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, ο κόσμος γύρισε τα παραδοσιακά σοκάκια του Κοιλανιού όπου σε διάφορα μέρη της κοινότητας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν κρασί από τα τοπικά οινοποιεία. Ο παλουζές άρχισε σιγά σιγά να ψήνεται και να μοσχοβολά ανοίγοντας την όρεξη στους επισκέπτες να τον δοκιμάσουν δωρεάν καθώς και να παρακολουθήσουν επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και επίδειξη απόσταξης ζιβανίας.

 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Κοιλανιωτών, Δημήτρης Διαμαντής, αφού καλωσόρισε τους συγχωριανούς του, τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Ευθύμιο Δίπλαρο και του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, αναφέρθηκε στην φετινή διοργάνωση, η οποία παρουσίαζε αρκετές καινοτομίες.

 

 

afamia2.jpg

 

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «η γιορτή αυτή του αμπελιού, του σταφυλιού και των προϊόντων του ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Κοιλάνι το 1983. Τα τελευταία χρόνια ακολούθησαν και άλλα κρασοχώρια», είπε.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων του Κοιλανιού για την επίτευξη των κοινών στόχων, που δεν είναι άλλοι από την προβολή και ανάπτυξη του χωριού σε όλους τους τομείς.

 

 

afamia3.jpg

 

Σημείωσε χαρακτηριστικά την επιτυχία του Ομίλου Κοιλανιωτών να εγγράψει στον Εθνικό Κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ 4 χαρακτηριστικά του Κοιλανιού. (Αρκατένα, Πιπίλλα, Δόμες και γλυτζιηστά).

 

afamia4.jpg

 

Εκ μέρους του Ομίλου Κοιλανιωτών μετέφερε τα συγχαρητήρια του Ομίλου στο σύνδεσμο γυναικών του χωριού που συμμετείχαν σε διεθνή έκθεση στην Πορτογαλία όπου και παρουσίασαν το μοναδικό Γλυτζιηστό.

 

afamia6.jpg

 

Τελειώνοντας, υπενθύμισε την τελευταία εκδήλωση για το 2018 που είναι αφιερωμένη στο Κοιλανιώτικο κρασί και θα πραγματοποιηθεί στις 11/11/18, καλώντας όλους όπως παρευρεθούν στα 10α «ΠΙΘΟΙΓΙΑ Άννοιμαν του ΠΙΘΑΡΚΟΥ».

 

afamia5.jpg

 

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανιού, Απόστολος Γιάννακας με την σειρά του, ανέφερε πως η γιορτή των Αφαμίων αποτελεί σήμα κατατεθέν για την κοινότητά, τονίζοντας πως κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή, διατήρηση και αναβίωση της παράδοσης και του πολιτισμού, μέσα από τη τήρηση των παραδοσιακών ηθών και εθίμων του τόπου μας.

 

Παράλληλα έκανε αναφορά στο όραμα του Κοινοτικού Συμβουλίου, που δεν είναι άλλο όπως είπε, από το να ανεβάσουν το Κοιλάνι στη θέση που του αξίζει, ώστε να νοιώθουν πρώτα οι ίδιοι περήφανοι.

 

afamia7.jpg

 

afamia8.jpg

 

Φωτογραφίες από Μάριο Πισή

 

Read 3544 times Last modified on Friday, 12 October 2018 14:17

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

“Μύρισαν” Χριστούγεννα στο Τραχώνι (Φωτογραφίες)

“Μύρισαν” Χριστούγεννα στο Τραχώνι (Φωτογραφίες)

Με δύο άκρως χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις γιόρτασε η κοινότητα Τραχωνίου τον ερχομό των Χριστουγέννων. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η φωταγώγηση...

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...