A+ R A-
24 September 2018

Wednesday, 20 June 2018 08:42

Δράσεις για ενίσχυση των αγροτών στην ορεινή Λεμεσό

Επίσκεψη στην ορεινή Λεμεσό, πραγματοποίησε η Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Eλένη Σταύρου, ώστε να δεί από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι γεωργοί μετά τις τελευταίες καταιγίδες και την χαλαζόπτωση. 


 

 

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια στην ανακοίνωση που εξέδωσε "Έχω δει ανθρώπους να κλαίνε πάνω από τους κόπους τους, φοβισμένοι για την επόμενη μέρα αφού δεν μπορούν να πωλήσουν τίποτα από τη σοδειά τους".

 

Διαβάστε αυτούσια την έκθεση με την εισήγηση της κας Σταύρου:

 

Μετά από επίσκεψη μου στην ορεινή Λεμεσό είδα από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν αλλά και τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι γεωργοί μετά τις τελευταίες καταιγίδες και την χαλαζόπτωση. Για ορισμένους, οι καταστροφή ήταν ολοκληρωτική, αφού δεν έμεινε καρπός ανεπηρέαστος.


Προεκλογικά, έχω δεσμευτεί να είμαι δίπλα σας, ενώ όπως είχα πει και τότε θεωρώ απαραίτητη τη δημιουργία Υφυπουργείου Υπαίθρου το οποίο θα μπορεί να διαχειρίζεται τα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά θα προωθεί και ενέργειες για τα συμφέροντα των αγροτών.


Οφείλω να συγχαρώ το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Οικονομικών, τους ίδιους τον Υπουργούς, τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων αλλά και τον ΟΓΑ για την άμεση ανταπόκριση και τη διάθεση να βρουν λύσεις και να απαλύνουν τον πόνο που δημιουργήθηκε δυστυχώς μέσα από την καταστροφή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.


Μετά τις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένουμε, συγχαίρουμε για την απόφαση και εμπιστευόμαστε το Υπουργείο ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα αποζημιωθούν κατά το 50% όλοι οι πληγέντες.


Έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή τα κλιμάκια του ΟΓΑ αλλά και κλιμάκια του Υπουργείου Γεωργίας όπου παρίσταται ανάγκη.

 

Παρατηρώντας ότι το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης είναι γεγονός που επαναλαμβάνεται, είτε χειμώνα είτε και καλοκαίρι όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια με καταστρεπτικές συνέπειες για τους γεωργούς αλλά και το κράτος που αναγκάζεται να διαθέτει τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις, θέλω να εντάξω στη συζήτηση με τον Υπουργό που έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας μία σκέψη που αφορά την πρόληψη της καταστροφής. Το χαλάζι, γενικά, αποτελεί έναν φυσικό κίνδυνο που μπορεί να κάνει ζημιές μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας στις καλλιέργειες (δέντρα, φυτά μεγάλης καλλιέργειας, κηπευτικά).

 

Όπως έχω ενημερωθεί, υπάρχουν ειδικά δίχτυα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί για να αποφύγουν το χαλάζι, που βεβαίως απαιτούν κάποιο κόστος στην εφαρμογή και στη συντήρηση τους.

 

Πρότασή μου είναι να εντάξουμε στη συζήτηση μία έρευνα για εξεύρεση τρόπων με τους οποίους το κράτος να ενισχύσει οικονομικά τους γεωργούς των ορεινών περιοχών που έχουν πληγεί επανελειμμένα για την εφαρμογή ή μέρος της εφαρμογής των αντιχαλαζικών δικτύων.

 

Η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των πληγέντων περιοχών, στη συχνότητα που παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό, στην κοστολόγηση και στην εξεύρεση πόρων για την επιχορήγηση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με έρευνα εάν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ή σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Σίγουρα αυτό απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί και δεν έχει σχέση με τα μέτρα ή την αξιολόγηση των ζημιών που ήδη γίνονται τώρα.

 

Πέραν της πρόληψης, όπως έχουμε ακούσει σήμερα από τον ίδιο τον Υπουργό Γεωργίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, διαφάνηκε η ανάγκη για γενικές αλλαγές στο σύστημα της διαχείρισης αυτού του τομέα. Η αναδιοργάνωση του Μητρώου Αγροτών με την ετήσια συνδρομή και η αποζημίωση στους δικαιούχους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, θα διευκολύνει γενικά το σύστημα αποζημιώσεων.

 

Είναι βέβαιο ότι το χαλάζι δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επιφέρει καταστροφές σε αυτό τον πολύ ευαίσθητο τομέα της οικονομίας μας. Οι παράγοντες είναι πολλοί και πρέπει να συνυπολογιστούν για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε την ύπαιθρό μας που υποφέρει από τόσα πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

 

Read 443 times Last modified on Wednesday, 20 June 2018 08:56

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Άγιος Τύχωνας: 1ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους (Φωτογραφίες)

Άγιος Τύχωνας: 1ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους (Φωτογραφίες)

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το εθνικό μας πρόβλημα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επίτευξη μιας ιδανικής και...

BBC: Σε απόγνωση οι Βρετανοί στο Πισσούρι

BBC: Σε απόγνωση οι Βρετανοί στο Πισσούρι

Μετέωροι νιώθουν οι Βρετανοί που ζουν μόνιμα στο Πισσούρι και των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και ρωγμές από...

Γλέντησαν με μουσική βραδιά στη Λάνια

Γλέντησαν με μουσική βραδιά στη Λάνια

Μια όμορφη μουσική βραδιά πραγματοποίησε το Κοινοτικό συμβούλιο Λάνιας, την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, στο κοινοτικό πάρκο του χωριού. Στην εκδήλωση...