A+ R A-
25 September 2018

Monday, 18 June 2018 08:17

Ένα ρωμαϊκό λιμάνι στο Ακρωτήρι Λεμεσού

Στο πλαίσιο της γεωαρχαιολογικής της έρευνας στην Κύπρο και σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ακρωτηρίου το οποίο στάθηκε αρωγός στη διασφάλιση άδειας εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, h γεωαρχαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης Δρ Αννίτα Αντωνιάδου επισκέφτηκε και εξερεύνησε μια από τις σημαντικότερες πτυχές της εξελικτικής πορείας του νησιού μας, θαμμένη στην περιοχή του Ακρωτηρίου Λεμεσού.


 

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, το Ακρωτήρι είναι γνωστό στην παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα για την τοποθεσία Αετόκρεμμος, όπου ήρθε στο φως η μοναδική περιοχή της Κύπρου όπου προϊστορικοί άνθρωποι πριν 11000 χρόνια περίπου συνδέονται με τους νάνους ιπποπόταμους και ελέφαντες που ζούσαν στο νησί. Από το 2015 όμως στη θέση Ακρωτήρι-Νησιαρούιν (Dreamer’s Bay) στις νότιες ακτές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων, Βρετανικά πανεπιστήμια πραγματοποιούν σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, την έγκριση της διοίκησης των Βρετανικών βάσεων, καθώς και με τη στήριξη και βοήθεια του RAF Akrotiri.

 


Αφορμή για την ανακάλυψη όπως διευκρίνισε ήταν η διάβρωση του εδάφους από τις βροχές, η έκθεση των κτηριακών κατάλοιπων τόσο στη στην κορυφή λόφου από τις βροχές αλλά και των λιθόκτιστων κτιρίων που εντοπίστηκαν κοντά στην ακτογραμμή από τη θαλάσσια διάβρωση. Οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως κατάλοιπα μιας Ρωμαϊκής/πρώιμης Βυζαντινής λιμενικής εγκατάστασης. Ενώ στα βυθισμένα κατάλοιπα στην παραλία προς τα ανατολικά του χώρου ξεχωρίζει ένας λιθόκτιστος κυματοθραύστης. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, τα κτήρια αυτά ερμηνεύονται ως νεώρια/ναυπηγεία του λιμανιού που ίσως να εξυπηρετούσε την κοντινή πόλη του Κουρίου που βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια.

 


Οι κτηριακές εγκαταστάσεις κατά μήκους της ακτής είναι μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες από ότι είχε αρχικά υπολογισθεί. Τα κτήρια αυτά διαιρούνται στο εσωτερικό τους σε άλλα δωμάτια, ή είναι προσαρτημένα σε υπαίθριους περίκλειστους χώρους στους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας καθώς εντοπίστηκαν αβαθή λαξεύματα που περιείχαν καύση, ως πιθανό υπο-προϊόν κάποιας εργαστηριακής κατεργασίας. Επιπλέον κάποια οικοδομήματα όπως το Κτήριο 5, έχει μήκος που φθάνει τα 50 μέτρα.

 


Το σύνολο της κεραμικής που εντοπίστηκε σε αυτά εξετάστηκε προκαταρτικά χρονολογώντας τα κτήρια από τον 2ο αιώνα με συνεχή χρήση μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. όταν και θα καταστράφηκαν κατά τον σεισμό που ισοπέδωσε το γειτονικό βασίλειο του Κουρίου γύρω στο 360 μ.Χ. Στα ανατολικά, στη διάρκεια των ερευνών του 2017 εντοπίστηκαν περίπου 250 κιλά κεραμικών θραυσμάτων από αμφορείς. Αυτά τα ευρήματα πιθανότατα συσχετίζονται με τις ζημιές που θα προκάλεσε ο σεισμός του 4ου αιώνα μ.Χ. Ενδιαφέρον είναι ότι τα επιφανειακά ευρήματα επιφανείας δηλώνουν χρήση της περιοχής μέχρι και το 600 μ.Χ.

 

Όπως τόνισε η κα. Αντωνιάδου, το υφιστάμενο ερευνητικό πρόγραμμα (Ancient Akrotiri Project), που αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια, στοχεύει στην πλήρη καταγραφή των κτισμάτων, στην ερμηνεία και χρονολόγηση τους, στην κατανόηση της σχέσης του αρχαίου λιμένα με τους κοντινούς οικισμούς και του ρόλου που θα έπαιξε η χερσόνησος του Ακρωτηρίου στις θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου και της ανατολικής Μεσογείου. Όλα τα αρχαιολογικά δεδομένα πάντως σκιαγραφούν ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία λιμάνια στη Μεσόγειο!

 

arxaiologos_akoitiri-4.jpg

 

arxaiologos_akoitiri.jpg

 

arxaiologos_akoitiri-3.jpg

 

arxaiologos_akoitiri-2.jpg

 

arxaiologos_akoitiri-5.jpg

 

 

Read 3225 times Last modified on Monday, 25 June 2018 09:47

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Με λύματα χοίρων ποτίζονται χωράφια στη Λεμεσό (βίντεο & φωτογραφίες)

Με λύματα χοίρων ποτίζονται χωράφια στη Λεμεσό (βίντεο & φωτογραφίες)

Μέλη της επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού διερεύνησαν καταγγελία κατοίκων για ροή λυμάτων σε χωράφια και ρυάκι στην κτηνοτροφική περιοχή κοντά στην...

Άγιος Τύχωνας: 1ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους (Φωτογραφίες)

Άγιος Τύχωνας: 1ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους (Φωτογραφίες)

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το εθνικό μας πρόβλημα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επίτευξη μιας ιδανικής και...

BBC: Σε απόγνωση οι Βρετανοί στο Πισσούρι

BBC: Σε απόγνωση οι Βρετανοί στο Πισσούρι

Μετέωροι νιώθουν οι Βρετανοί που ζουν μόνιμα στο Πισσούρι και των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και ρωγμές από...