A+ R A-
18 August 2018

Wednesday, 13 June 2018 08:41

Πελένδρι: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για προσέλκυση νέων στην ύπαιθρο

Νικόλας Πατσιάουρος: «Με αυτούς τους ρυθμούς θα έχουμε ημερομηνία λήξης»

 


 

Ενόψει της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Δημαρχείο Λεμεσού, όπου παρουσίασε τα έργα της επαρχίας μας, τοποθετήθηκε ο κοινοτάρχης Πελενδριού, αναφορικά με τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας και παρακείμενων δρόμων της κοινότητας, κόστους €620 χιλ.

 

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, ο πρόεδρος της κοινότητας Πελενδριού Νικόλας Πατσιάουρος, ανέφερε ότι δεν παρευρέθηκε στην παρουσίαση, αφού οι κοινοτάρχες δεν προσκλήθηκαν, αλλά όπως πληροφορήθηκε, τους εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων.

 

Όπως μας αποκάλυψε ο κοινοτάρχης, παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση από την Αρχή Ηλεκτρισμού στην μελέτη υπογειοποίησης του δικτύου της περιοχής, με συνεπακόλουθο την καθυστέρηση των μελετών και των εγγράφων για προκήρυξη του διαγωνισμού. Τα συγκεκριμένο έργο υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη 2018 και αναμένεται να έχει διάρκεια ενός περίπου έτους.

 

Σκοπός, είναι η αναβάθμιση του κέντρου του χωριού για προσέλκυση περισσότερου τουρισμού και κυρίως για βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

«Επίσης, ένα σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει ήδη, είναι η ανακατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου προς Ποταμίτισσα, όπου θα περάσουν επίσης υπόγεια του οδοστρώματος όλες οι υπηρεσίες και θα γίνει πεζοδρόμηση στις δυο πλευρές του δρόμου. Μετά από αρκετά νομικά κωλύματα, το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο που μας πέρασε και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, με το κόστος του να φτάνει στα €2.56 εκ.», ανέφερε ο κ. Πατσιάουρος.

 

Παρόλα αυτά το έργο που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τον κοινοτάρχη Πελενδριού και κατ’ επέκταση όλη την περιοχή Τροόδους, είναι το φλέγον θέμα του δρόμου Λεμεσού – Σαιττά. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πατσιάουρος θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα και θα δώσει νέα πνοή, δυναμική και πρόοδο σε αρκετές ορεινές κοινότητες της Λεμεσού.

 

pelendri-lipsimetrwn.jpg

 

Παράλληλα, ένα έργο που οραματίζεται να πραγματοποιηθεί είναι η αναβάθμιση της περιοχής όπου βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία έχει ανακριθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

«Η εκκλησία αυτή αποτελεί ένα στολίδι για την κοινότητα μας, όπου την επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες τουρίστες. Για τον λόγο αυτό θέλουμε να αναβαθμίσουμε όλο τον χώρο, γιατί είναι δύσβατος στην διέλευση λεωφορείων και επίσης αίτημά μου είναι να γίνει ένα πάρκο και μια καφετέρια, όπου οι τουρίστες θα μπορούν κάθονται ενώ απολαμβάνουν τον καφέ τους, αγοράζοντας κάποιο σουβενίρ», μας εξήγησε ο κ. Πατσιάρουρος.

 

Ο κοινοτάρχης εξέφρασε και την έντονη ανησυχία του για τους νέους που προτιμούν την αστική ζωή και εγκαταλείπουν τα χωριά, δηλώνοντας «μετά λύπης μου παρατηρώ ότι οι ορεινές κοινότητες μαραίνουν μέρα με την μέρα. Στεναχωριέμαι βαθύτατα που το λέω αλλά με αυτούς τους ρυθμούς θα έχουμε ημερομηνία λήξης, αφού πλέον έχουμε αρκετές κηδείες και ελάχιστες γεννήσεις που έχει ως αντίκτυπο τον κίνδυνο τα σχολεία των ορεινών περιοχών να κλείσουν».

 

«Πάγιο αίτημα μας από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι να ληφθούν μέτρα προσέλκυσης των νέων για να εγκατασταθούν στις ορεινές κοινότητες, εάν είναι δυνατόν εχθές, για να προλάβουμε τα χειρότερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιάουρος. Όπως ο ίδιος προτείνει «ίσως με κάποια κίνητρα να προλάβουμε το κακό όπως επιχορηγήσεις, απαλλαγή ΦΠΑ και χαμηλό κόστος πρώτης κατοικίας, κινήσεις δηλαδή που θα φέρουν νεολαία πίσω στις κοινότητες μας. Η διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται είναι εξοντωτική για την ύπαιθρο».

 

Τέλος ο κοινοτάρχης εξήρε το έργο της εφημερίδας ΛΕΜΕΣΟΣ τονίζοντας πως «είστε η μόνη εφημερίδα που ακούγεται η φωνή των χωριών της επαρχίας μας και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό».

 

Read 858 times Last modified on Wednesday, 13 June 2018 10:13

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

5 καλοκαιρινά στιγμιότυπα από το φιλανθρωπικό event της κοινότητας Ακρωτηρίου

5 καλοκαιρινά στιγμιότυπα από το φιλανθρωπικό event της κοινότητας Ακρωτηρίου

Το κοινοτικό συμβούλιο Ακρωτήριου μαζί με άλλους φορείς διοργάνωσαν για τρίτη χρονιά ένα φιλανθρωπικό event με θέμα την πρωινή κολύμβηση...

8 "ποιητικές" στιγμές από το Όμοδος

8 "ποιητικές" στιγμές από το Όμοδος

Ένα μαγευτικό απόγευμα πέρασαν όσοι βρέθηκαν στην υπέροχη κοινότητα του Ομόδους. Την Πέμπτη 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην μνήμη του...

10 "χορευτικές" στιγμές από την ετήσια χοροεσπερίδα στα Καμινάρια!

10 "χορευτικές" στιγμές από την ετήσια χοροεσπερίδα στα Καμινάρια!

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια χοροεσπερίδα του χωριού Καμινάρια, την Πέμπτη 16 Αυγούστου. Όσοι είχαν την τύχη να επισκεφθούν την ορεινή κοινότητα...