A+ R A-
18 October 2018

Friday, 02 February 2018 14:53

Στρατηγικό Σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ευρύτερη περιοχή Τροόδους

Ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που στοχεύει στην αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων της περιοχής, την προσέλκυση νέων και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Με την ίδρυση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους το 2007 εκπονήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕE και το Υπ. Γεωργίας. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονταν 75 κοινότητες, οι οποίες συνεργάστηκαν για την εκπόνηση του πρώτου ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης.

 

Το 2008 το σχέδιο για την ανάπτυξη του Τροόδους μπήκε στο συρτάρι και ακολουθήθηκε νέα πολιτική εκπόνησης αποσπασματικών μελετών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν. Αναφορά σε πρόνοιες του σχεδίου και άλλων αναξιοποίητων μελετών έγινε μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις του τότε υποψήφιου Νίκου Αναστασιάδη. Με την εκλογή του προωθήθηκε η αξιοποίηση του σχεδίου και των διαφόρων μελετών που είχαν εκπονηθεί διαχρονικά.

 

Με απόφαση του Υπουργικού ανατέθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η ετοιμασία του πλαισίου στρατηγικής για καθορισμό των κύριων στρατηγικών κατευθύνσεων. Παράλληλα ανατέθηκε στην εταιρεία KPMG, η αξιολόγηση της κρατικής περιουσίας στο Τρόοδος και η ετοιμασία πρότασης για την αξιοποίησή της. Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω, προωθείται η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή Τροόδους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση για την υλοποίηση και εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ευρύτερη περιοχή Τροόδους, διόρισε τον κ. Γιαννάκη Παπαδούρη στη θέση του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και συντονιστή της ανάπτυξης στην περιοχή Τροόδους.

 

Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται θεσμός και δίνεται επίσημη φωνή στις ορεινές και μειονεκτικές κοινότητες. Ο κ. Παπαδούρης έχει την επίβλεψη της μελέτης, η οποία ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτεί αφιλοκερδώς την εκπόνησή της. Επίσης, με απόφαση του Υπουργικού διορίστηκε Διυπουργική Επιτροπή για παρακολούθηση της ετοιμασίας του σχεδιασμού.

 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, επιστημονικές μεθόδους και εφαρμοσμένες πρακτικές, θα υποδείξει ενέργειες, δράσεις και έργα που πρέπει να αναληφθούν από το κράτος, τις κοινότητες και ιδιώτες ώστε η περιοχή Τροόδους να συγκροτηθεί ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα, για να αναδειχθεί σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

 

Για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου συμμετέχουν τοπικοί παράγοντες και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με την περιοχή Τροόδους ώστε να επιτευχθεί συνέργεια μεταξύ τους.

 

Πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού

 

Βασικοί στόχοι του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η πολιτική προσέλκυσης και υποδοχής νέου πληθυσμού, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες, άμεσα συνδεδεμένους - απασχόληση, κατοικία και υπηρεσίες σε ένα ενιαίο πλαίσιο κινήτρων.

 

Επίσης, εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη γεωργική ανάπτυξη, με στοχευόμενα μέτρα για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του γεωργικού τομέα και τη στήριξη της οικοτεχνίας και της μικρής βιοτεχνίας, την αναγνώριση των εμβληματικών προϊόντων έστω σε εθνικό ή/και Τοπικό Συμμετοχικό Σύστημα Εγγύησης κ.ά. Απαραίτητη θεωρείται η αναγνώριση της περιοχής υπαίθρου ως ειδικής ζώνης τουριστικής ανάπτυξης και η θεσμοθετημένη αναγνώριση και ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν. Μέσα από τα πιό πάνω θα ενισχυθεί και εμπλουτιστεί ουσιαστικά η αγροτική οικονομία, θα αυξηθούν οι επενδύσεις στην περιοχή και η απασχόληση.

 

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδιασμού, αποτελεί η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου, που θα επιτρέψει τον καθορισμό «Ειδικής Περιοχής Ανάπτυξης» για τις ορεινές περιοχές, μέσω της θεσμικής και νομικής κατοχύρωσης του όρου «ορεινότητα», κατ’ αντιστοιχία προσδιορισμών που συναντώνται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει κατορθωτή η εξειδίκευση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων εδαφικά και ανά κλάδο για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

 

Οι κατευθύνσεις του στρατηγικού σχεδιασμού συζητούνται με τα καθηλήν αρμόδια Υπουργεία και ο ΠτΔ ενημερώνεται τακτικά για την πρόοδο που επιτυγχάνεται. Είναι δεδομένο δε, πως οτιδήποτε αφορά ορεινές περιοχές, δεν αφορά μόνο αυτές της περιοχής μελέτης, αλλά όλες τις ορεινές περιοχές Παγκύπρια, τα προβλήματα και οι προοπτικές είναι κοινά άλλωστε.

 

Ο ΠτΔ στο προεκλογικό του πρόγραμμα έχει καθορίσει το πλαίσιο πολιτικών που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά παράλληλα εκφράζει την αποφασιστικότητά του για πλήρη εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού που εκπονείται.

 

Πηγή: http://politis.com.cy / Χρίστος Λαζανιάς

 

Read 541 times Last modified on Friday, 02 February 2018 15:14

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Το Κέντρο Νεότητας Λουβαρά σας προσκαλεί σε διάλεξη με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό

Το Κέντρο Νεότητας Λουβαρά σας προσκαλεί σε διάλεξη με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό

Το Κέντρο Νεότητας Λουβαρά με την υποστήριξη του Δημοτικού Σχολείου Καλού Χωριού και του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου σας προσκαλεί...

Στην περιοχή Μονής Λεμεσού εντοπίστηκε το όχημα του 36χρονου που ελλείπει από το Σάββατο

Στην περιοχή Μονής Λεμεσού εντοπίστηκε το όχημα του 36χρονου που ελλείπει από το Σάββατο

Σε κινητοποίηση τέθηκαν το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις, στην Επαρχία Λεμεσού, μετά τον εντοπισμό του οχήματος του 36χρονου Στέλιου Γεωργίου...

Eντός του έτους η ολοκλήρωση των τοιχίων στο δρόμο Καρβουνά – Κυπερούντας

Eντός του έτους η ολοκλήρωση των τοιχίων στο δρόμο Καρβουνά – Κυπερούντας

Σε ομιλία της η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου στο 16ο Φεστιβάλ Μήλου Κυπερούντας έκανε αναφορά στα έργα...