A+ R A-
25 February 2018

Saturday, 11 November 2017 14:37

Φωτογραφίες: Ο Αμίαντος θυμάται και τιμά τον ήρωά του, Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου

Εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου τελέστηκε στον Αμίαντο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

 

«Είναι πραγματικά με αισθήματα επιτακτικού χρέους και εθνικής υπερηφάνειας που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, για να αποτίνω τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα της κοινότητας Αμιάντου, Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου», ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

 

«Από τη στιγμή της μύησης του, αφοσιωμένος ολόψυχα στον αγώνα, απέδειξε ότι ήταν ικανός να αναλάβει οποιαδήποτε θέση στην οργάνωση, έχοντας καθοριστική συμμετοχή και καταφέρνοντας να φέρνει εις πέρας με την ικανότητα, την τόλμη και την αυτοθυσία του ακόμη και τις δυσκολότερες των αποστολών οι οποίες του ανατίθεντο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

«Έτσι είναι που κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με άλλους έξι συγκρατούμενους του από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια, να ενωθεί με τις ανταρτικές ομάδες του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Πιτσιλιά και αργότερα κατόπιν εντολής του Διγενή να αναλάβει την οργάνωση ανταρτικής ομάδας στην περιοχή Σολέας», συνέχισε.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Μιλώντας συγκεκριμένα για την δολοφονία του ήρωα είπε πως «η άνανδρη εν ψυχρώ δολοφονία του στο κρησφύγετο του τη νύχτα της 7ης Οκτωβρίου 1957 μαζί με τον ξάδελφο του Χρύσανθο Μυλωνά, από τον προδότη Μιχάλη Ασσιώτη, έμελλε να του στερήσει το όνειρο της ολοκλήρωσης του Αγώνα της Εθνικής απολύτρωσης. Αγώνα με του οποίου την επιτυχία συνταύτισε τη δική του ζωή».

 

Συνέχισε τονίζοντας πως «η πολυσχιδής δράση και η προσφορά στην πατρίδα και την κοινωνία του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου, αλλά και των εκάστοτε αγωνιστών της ελευθερίας της πατρίδος, σε συνδυασμό με τα διδάγματα των αγώνων αυτών συνιστούν για όλους εμάς μία βαριά παρακαταθήκη και αποτελούν για εμάς φάρο και οδηγό για τον αγώνα που δίνουμε και τις προσπάθειες που κάνουμε για τη διασφάλιση του μέλλοντος στην πατρίδα μας».

 

Τέλος, εξήγησε πως «αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως με έντονο το αίσθημα της ευθύνης καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί επιτέλους μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και την εξάρτηση της πατρίδας μας από τις όποιες δεσμεύσεις ή εγγυήσεις τρίτης χώρας, και πιο συγκεκριμένα της Τουρκίας».

 

«Σήμερα είναι μέρα μνήμης ενός ήρωα και αυτό που υπαγορεύει η θυσία του και οι αγώνες του είναι να τιμούμε τους ήρωες μας με την αρμόζουσα ευλάβεια, ευσέβεια, την αρμόζουσα τιμή μακριά από διχαστικές αναφορές, μακριά από εσωτερικές έριδες. Μόνο έτσι μπορεί πραγματικά και μέσα από την ενότητα, αν κατορθώσουμε να σταθούμε μπροστά τους όρθιοι και να τους πούμε ότι στην πράξη σάς έχουμε τιμήσει και ότι η πατρίδα μας είναι πια ελεύθερη», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Read 769 times Last modified on Sunday, 12 November 2017 17:36

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Πένθος στην Παλώδια - Απεβίωσε ο Χριστάκης Βασιλείου

Πένθος στην Παλώδια - Απεβίωσε ο Χριστάκης Βασιλείου

Έφυγε για το αιώνιο ταξίδι ο Χριστάκης Βασιλείου. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, η ώρα 14:00θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του αγαπημένου...

Όμοδος: 1,5 εκ. τουρίστες το 2017

Όμοδος: 1,5 εκ. τουρίστες το 2017

Ποιά έργα προγραμματίζονται να γίνουν άμεσα ή στο μέλλον Κοντά στο 1,5 εκατομμύριο τουρίστες (ντόπιοι και ξένοι) υπολογίζεται ότι πέρασαν...

Λιμνάτης: Πραγματοποιεί για 13η συνεχή χρονιά τη γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς

Λιμνάτης: Πραγματοποιεί για 13η συνεχή χρονιά τη γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς

Το Σύμπλεγμα Κουρή και Ξυλούρικου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει την Κυριακή 4 Μαρτίου και ώρα 11:00-16:00 π.μ στην...