A+ R A-
21 July 2018

Monday, 09 October 2017 08:53

Φωτογραφίες: Θεσμός πλέον τα Αφάμια

Για 35η χρονιά φέτος η Γιορτή του Παλουζέ στο Κοιλάνι

 

Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν τα Αφάμια, η γιορτή του Παλουζέ στο γραφικό χωριό Κοιλάνι, την 1η Οκτωβρίου 2017, μια γιορτή που έχει καταστεί πλέον θεσμός.

 

Μέσα στην ωραία φθινοπωρινή ατμόσφαιρα του χωριού, που από παντού μυρίζει σταφύλι και μούστο, το Κοιλάνι γιόρτασε την πιο όμορφη λαϊκή του εκδήλωση.

Για 35η συνεχόμενη χρονιά φέτος, πραγματοποίησε την ετήσια του εκδήλωση, ΑΦΑΜΙΑ 2017.

 

Η εκδήλωση είναι μια γιορτή του σταφυλιού, του κρασιού και του παλουζέ και από το πρωί χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που σιγά – σιγά, έρχονταν στο χωριό.

Στην πλατεία του χωριού, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, ο κόσμος γύρισε τα παραδοσιακά σοκάκια του Κοιλανιού όπου σε διάφορα μέρη της κοινότητας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δωρεάν κρασί από τα τοπικά οινοποιεία.

Ο παλουζές άρχισε σιγά σιγά να ψήνεται και να μοσχοβολά ανοίγοντας την όρεξη στους επισκέπτες να τον δοκιμάσουν δωρεάν καθώς και να παρακολουθήσουν επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και επίδειξη απόσταξης ζιβανίας.

 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Κοιλανιωτών, Δημήτρης Διαμαντής, αφού καλωσόρισε τους συγχωριανούς του, εξέφρασε την άποψη ότι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις προάγεται η πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Κοιλανιού καθώς και η τουριστική ανάπτυξή του, ενώ χαρακτήρισε υποχρέωση να στηρίζονται οι παραδόσεις έτσι ώστε να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές.

 

Ο κ. Διαμαντής ανέφερε ακόμη, ότι ο Όμιλος Κοιλανιωτών με τη δράση του στη διοργάνωση της εκδήλωσης των Αφαμίων εδώ και 35 χρόνια, ήταν που έδωσε ώθηση στο να αναπτυχθούν οι βιοτεχνίες που υπάρχουν σήμερα στο Κοιλάνι.

 

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Κοιλανιωτών αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι έπειτα από χρόνια προσπαθειών του Ομίλου έγινε κατορθωτό να μπει πλέον, σε τροχιά υλοποίησης το όλο έργο. Μάλιστα ο κ. Διαμαντής χρησιμοποίησε και τη φράση του Τσόρτσιλ, «φτάσαμε στο τέλος της αρχής», καθώς πλέον έχουν προκηρυχτεί οι προσφορές και ευελπιστούν όπως σημείωσε ότι εντός του 2018 το έργο θα ολοκληρωθεί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Κοιλανιωτών τίμησε τους τρείς πρωτοπόρους του Ομίλου, οι οποίοι ήταν και τα ιδρυτικά μέλη του Ομίλου Κοιλανιωτών το 1983, τον Δρ, Νίκο Παπαδόπουλο, τον Ντίνο Κοιλανιώτη και μεταθανάτια τιμή στον Γιαννάκη Ερημούδη.

 

Ο Όμιλος Κοιλανιωτών τίμησε την Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου Συντονίστρια της Μονάδας για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ενώ είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανιού, Απόστολος Γιάννακας με την σειρά του, έκανε αναφορά στο όραμα του Κοινοτικού Συμβουλίου, στους μελλοντικούς τους στόχους και στα έργα που προγραμματίζουν.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, όραμά τους είναι να ανεβάσουν το Κοιλάνι στη θέση που του αξίζει με διάφορα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού, καθώς και με πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως αυτή των Αφαμίων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανιού τίμησε τον Κοιλανιώτη και δημιουργό του Πρακτορείου Διανομής Τύπου Κρόνος, Παντελή Αθηνή, ο οποίος πρόσφερε πάντα τη βοήθειά του στους συγχωριανούς του.

 

Στην όλη εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, ο Αναπληρωτής Έπαρχος Μάριος Αλεξάνδρου, η Βοηθός Έπαρχος Γεωργία Κατσουνωτού και ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού Φίλιππος Παπαηλίας.

 

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Συγκρότημα Κοιλανιού, έκθεση ζωγραφικής, ενώ έγινε και η παρουσίαση, στο χώρο του αστυνομικού σταθμού, των στοιχείων του εθνικού καταλόγου της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

 

Τα στοιχεία αυτά είναι:

  • • Η πιπίλλα (εξαιρετικό κοιλανιώτικο κέντημα)
    • Τα αρκατένα
    • Οι ξεροληψιές

 

Επίσης, παρουσιάστηκε και το γλυτζιστό, παραδοσιακό γλυκό του Κοιλανιού, το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ομίλου Κοιλανιωτών, είναι υποψήφιο για να μπει στον κατάλογο και περιμένουν να εγκριθεί.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Read 652 times Last modified on Monday, 09 October 2017 10:11

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Συλίκου: «Μέρες ιστορίας και πολιτισμού» (Φωτογραφίες)

Συλίκου: «Μέρες ιστορίας και πολιτισμού» (Φωτογραφίες)

H ιστορική κοινότητα της Συλίκου πραγματοποίησε εκδήλωση, που οργανώθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου θεσμού με τίτλο «Μέρες ιστορίας και πολιτισμού»,...

Η κοινότητα Λουβαρά τίμησε τον ήρωά της, Κωστάκη Ευαγόρου

Η κοινότητα Λουβαρά τίμησε τον ήρωά της, Κωστάκη Ευαγόρου

Το ετήσιο μνημόσυνο Κωστάκη Ευαγόρου, ήρωα της κοινότητας Λουβαρά, πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Τιμίου Προδρόμου στο Λουβαρά την Κυριακή 15 Ιουλίου. ...

Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ίκαρος" για μεγάλη πυρκαγιά στην Ακρούντα

Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Ίκαρος" για μεγάλη πυρκαγιά στην Ακρούντα

Συνολικά οκτώ εναέρια μέσα κλήθηκαν για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι στην περιοχή Ακρούντας,...