A+ R A-
19 July 2018

Monday, 17 July 2017 11:55

Φωτογραφίες: «Σμίξαμε τον κόσμο» στο 41ο φεστιβάλ «Κωστάκη Ευαγόρου»

Γρηγόρης Γρηγορίου: «Ο ήρωας Κωστάκης Ευαγόρου είναι φάρος για μας, για τη κοινότητα, για τους νέους μας, για όλο τον κόσμο που με τη θυσία του καθοδηγεί όλους εμάς για να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία».

 

Με το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα ξεκίνησε φέτος το 41ο φεστιβάλ «Κωστάκη Ευαγόρου», τη Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στον Λουβαρά, όπου χαιρετισμό απεύθυνε η Επαρχιακή Γραμματέα της ΕΔΟΝ Λεμεσού Ανθούλα Μενελάου. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνήμα του ήρωα στο κοιμητήριο της κοινότητας.

 

Η κορύφωση του φεστιβάλ ήταν το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 με τη μεγάλη συναυλία που έλαβε χώρα στο παλαιό δημοτικό σχολείο της κοινότητας, όπου έγινε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μεγάλο Νίκο Ξυλούρη, από έναν εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη, τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση είχε απευθύνει και ο Γενικός Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κάνουμε την ίδια συζήτηση. Αυτοί μιλούν για «άφρον πραξικόπημα», για «νεαρά παιδιά που παρασύρθηκαν», για το ότι «όλοι είχαν ευθύνες». Αν αποδεχτούμε αυτό το αφήγημα για τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, θα είναι σαν να σκοτώνουμε τους ήρωες μας για δεύτερη φορά. Αν αποδεχτούμε αυτό το αφήγημα, θα είναι σαν να έχουμε ξεχάσει τα πάντα. Αν ξεχάσουμε την αντίσταση, θα ξεχάσουμε και την προδοσία. Αν ξεχάσουμε το έγκλημα, θα ξεχάσουμε και τους εγκληματίες. Αν ξεχάσουμε τους ήρωες, θα ξεχάσουμε και τους προδότες. Αν τα αποδεχτούμε όλα αυτά, θα έχουμε βάλει ταφόπλακα στη μνήμη που πρέπει να γίνεται συνείδηση».

 

Δείτε: Τι είπε ο Άντρος Κυπριανού στο φεστιβάλ Κωστάκη Ευαγόρου στον Λουβαρά

 

Με την ευκαιρία του 41ου φεστιβάλ «Κωστάκη Ευαγόρου», ο Γρηγόρης Γρηγορίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΛ Λουβαρά, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ».

 

Η δράση του Απόλ Λουβαρά

Ο Απόλ Λουβαρά είναι ένα αθλητικό σωματείο όπου εδρεύει στο χωριό Λουβαρά, πάρα πολλά χρόνια. H ζωή και η δράση του σωματείου Απολ, εναπόκειται στο αθλητικό κομμάτι, καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητας. «Eίναι ένα ζωντανό κομμάτι του Λουβαρά, που έχει προσφέρει διαχρονικά τα μέγιστα, έτσι ώστε να υπάρχει ζωή στη κοινότητα», συμπληρώνει ο κ. Γρηγορίου.

 

Γρηγόρης Γρηγορίου: «Ο Κωστάκης ο Ευαγόρου είναι ο ήρωας της κοινότητας μας»

Μιλώντας για τον Κωστάκη Ευαγόρου, ο Γρηγόρης Γρηγορίου είπε πως «ο Κωστάκης Ευαγόρου είναι ο ήρωας της κοινότητας μας, ήταν το παιδί-μέλος του σωματείου στα νιάτα του».

 

Συνέχισε λέγοντας πως «πλέον μπορούμε να λέμε ότι ο Κωστάκης Ευαγόρου δολοφονήθηκε το 74΄ στο πραξικόπημα. Ήταν μέλος της φρουράς στο προεδρικό και όντως μετά την ταυτοποίηση των οστών που έχουν γίνει φάνηκε καθαρά ότι ο Κωστάκης ο Ευαγόρου είχε δολοφονηθεί εξ’ επαφής στο κεφάλι».

 

«Εμείς σαν σωματείο εδώ και 41 ολόκληρα χρόνια τιμούμε την μνήμη του ήρωα μας, τιμούμε τη μνήμη του Κωστάκη», συμπλήρωσε.

 

«Είναι φάρος για μας, για τη κοινότητα, για τους νέους μας, για όλο τον κόσμο που με τη θυσία του καθοδηγεί όλους εμάς για να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία. Είμαστε άνθρωποι που είμαστε δημοκρατικοί, θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη πατρίδα μας, ζούμε και όλοι το παλεύουμε για να έχουμε μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό», τόνισε.

 

Μιλώντας για το φετινό φεστιβάλ είπε συγκεκριμένα ότι «ως σωματείο τον τιμούμε εδώ και 41 ολόκληρα χρόνια με το ετήσιο φεστιβάλ που κάνουμε εις μνήμην του και αυτό τιμά και το ίδιο το σωματείο, γιατί ανελλιπώς είμαστε εκεί και θυμίζουμε στις νέες γενιές, σε όλο τον κόσμο αυτό το θλιβερό γεγονός. Η φετινή χρονιά για μας είναι σημαδιακή μπορώ να πω, γιατί τυγχάνει να είναι και η 15η Ιουλίου στην οποία κορυφώνεται το φεστιβάλ, που όντως ήταν και την 15η Ιουλίου όπου έχασε και τη ζωή του ο Κωστάκης Ευαγόρου».

 

«Να σμίξουμε τον κόσμο» - ένας στίχος από τον Ρίτσο

Τέλος, ρωτήσαμε γιατί αυτός ο τίτλος στο φετινό φεστιβάλ.

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου απάντησε πως «το να σμίξουμε τον κόσμο νομίζω συνάδει και με τα τελευταία, νομίζω, πολιτικά γεγονότα, που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Ναι, θέλουμε να σμίξουμε τον κόσμο, να έχουμε μια πατρίδα ενωμένη, θέλουμε να έχουμε την ελευθερία το να μπορούμε να ζήσουμε σε όλη τη Κύπρο, όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της πατρίδας μας, να απολαμβάνουν τη πατρίδα μας. Αυτό θέλουμε, με τη μουσική μας, με τα τραγούδια μας, με τους πανέμορφους στίχους του Νίκου Ξυλούρη, με τη μελωδική φωνή του Μιλτιάδη του Πασχαλίδη. Ναι, θέλουμε να σμίξουμε τον κόσμο», κατέληξε.

 

Read 2047 times Last modified on Monday, 17 July 2017 12:04

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Το Λύκειο Κολοσσίου αποχαιρέτησε τους τελειόφοιτούς του (Φωτογραφίες)

Το Λύκειο Κολοσσίου αποχαιρέτησε τους τελειόφοιτούς του (Φωτογραφίες)

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Λύκειο Απ. Λουκά Κολοσσίoυ, την Πέμπτη 28 Ιουνίου, τo εκπαιδευτικό προσωπικό σε...

Επισκοπή: Τα παιδιά με καρκίνο στηρίζει η πιανίστρια Tatiana Stupak - Έδωσε επιταγή στον κοινοτάρχη

Επισκοπή: Τα παιδιά με καρκίνο στηρίζει η πιανίστρια Tatiana Stupak - Έδωσε επιταγή στον κοινοτάρχη

Η πιανίστρια Tatiana Stupak, παρέδωσε επιταγή στον κοινοτάρχη Επισκοπής Λεύκιο Προδρόμου, για ένα συγκεκριμένο παιδάκι το οποίο έχει καρκίνο και...

Πρώτη έκθεση κυπριακού οίνου στο Πισσούρι

Πρώτη έκθεση κυπριακού οίνου στο Πισσούρι

Ο Σ.Α.Φ Πισσουρίου θα διοργανώσει μία εκδήλωση με πρωταγωνιστή το κρασί! Πρόκειται για την A' Έκθεση...