A+ R A-
23 April 2018

Tuesday, 18 April 2017 10:02

Το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο «Identity: HUMAN» διοργανώθηκε στον Αγρό - H Οργάνωση Νεολαίας Youth Dynamics στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καρλομάγνου για την Νεολαία 2017

H Οργάνωση Νεολαίας Youth Dynamics στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καρλομάγνου για την Νεολαία 2017.

 

Η Youth Dynamics με το εκπαιδευτικό σεμινάριο "Identity: HUMAN!“ κέρδισε τον Εθνικό διαγωνισμό και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καρλομάγνου για την Νεολαία 2017!

 

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 16 Κυπριακές συμμετοχές από διάφορες οργανώσεις. Η Εθνική Επιτροπή αφού αξιολόγησε όλες τις συμμετοχές επέλεξε το σχέδιο “Identity: HUMAN!” από την Youth Dynamics, το οποίο συγκέντρωσε την ψηλότερη βαθμολογία, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Άαχεν όπου θα γίνει η απονομής του διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος.

 

Το διεθνές εκπαιδευτικό σεμινάριο «Identity: HUMAN» (Ταυτότητα: ΑΝΘΡΩΠΟΣ) διοργανώθηκε στον Αγρό από την άτυπη ομάδα νέων «Youth Dynamics» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την νεολαία και την εκπαίδευση, ERASMUS+. Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 02-08 Δεκεμβρίου 2016 συμμετείχαν 30 εκπαιδευτές και εμψυχωτές νέων (youth workers), ακαδημαϊκοί και λειτουργοί νεολαίας από 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Ο τίτλος του προγράμματος έχει διττή σημασία. Αποκρίνεται αφενός σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι υποδεχόμαστε πρόσφυγες στις χώρες μας αφετέρου στους ίδιους του πρόσφυγες. Ταυτότητα? Άνθρωπος.

 

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιελάμβανε διάφορα εργαστήρια, διαλέξεις, ανοικτές συζητήσεις, προσομοιώσεις και παρουσιάσεις με στόχο να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει νέους που εργάζονται στον τομέα της νεολαίας, προκειμένου να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν την ανισότητα και τις διακρίσεις εις βάρος των προσφύγων.
Στα πλαίσια του προγράμματος διοργανώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου μια εκπαιδευτική ημερίδα με τίτλο "An Insight to the Refugee Crisis", στην οποία παρευρέθηκαν αρμόδιοι φορείς, κρατικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες παρουσίασαν το έργο και την δράση τους σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα στην ημερίδα συμμετείχαν ο Προεδρικός Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα κ. Φώτης Φωτίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιάννης Γιαννάκη, ο Λειτουργοί της Πολιτικής Άμυνας, καθώς επίσης εκπρόσωποι από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, τον οργανισμό Νεολαίας, το Future World Centre και άλλες εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Επίσης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λευκωσία, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό μουσείο, την Πράσινη Γραμμή, το παρατηρητήριο Λήδρα και το κέντρο της πρωτεύουσας όπου συναντήθηκαν με ξένους μετανάστες και πρόσφυγες και συνομίλησαν μαζί τους για τα προβλήματα, τις δυσκολίες και την διαβίωση τους στην Κύπρο.

 

Μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης το σχέδιο κατάρτισης "Identity: HUMAN! ", πέτυχε τους παρακάτω στόχους:

- Προώθηση του προβληματισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, σχετικά με την άνοδο της βίας (κοινωνικής και σωματικής) έναντι των κοινωνικά αδυνάτων και της στέρησης δικαιωμάτων αυτών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

- Κατάρτιση των νέων ώστε να είναι σε θέση να προωθήσουν άμεσα την ισότητα στην κοινότητά τους, μέσα από παρεμβάσεις που συνδυάζουν δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης και γνώση-χρήση του νόμου.

- Ανάλυση συμπεριφοράς, στάσης και προβλήματος (the conflict triangle). Αίτια και αφορμές για την έλλειψη σεβασμού προς κοινωνικά αδύναμες ομάδες. Τρόπος παρεμβατικής δράσης. Κινήματα – Κατακτήσεις – Δικαιώματα.- Ανταλλαγή εμπειριών και ορθών πρακτικών στον τομέα της νεολαίας, που σχετίζονται με τις θεματικές του TC.

- Κατάρτιση των youth workers, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στην τοπική τους κοινωνία. Σεξουαλική εκμετάλλευση/ σεξουαλική παρενόχληση/ επαγγελματικός αποκλεισμός/ενδο-οικογενειακή βία κατά των αδυνάτων. Σχέδιο παρέμβασης/δράσης.

- Εφοδιασμός των youth workers με καλύτερη γνώση του προγράμματος Erasmus+

- Προώθηση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας στα παραπάνω θέματα.

 

«Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρλομάγνου για τη Νεολαία» έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνείδησης μεταξύ των νέων ανθρώπων, καθώς και τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά σχέδια ολοκλήρωσης. Το Βραβείο απονέμεται κάθε έτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν για σχέδια που αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν νέοι άνθρωποι και που προάγουν την κατανόηση, προωθούν την ανάπτυξη μιας κοινής αντίληψης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, και παρέχουν απτά παραδείγματα συμβίωσης των Ευρωπαίων ως μια κοινότητα.

 

To διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος απονέμεται κάθε χρόνο στην πόλη Άαχεν της Γερμανίας σε άτομα και τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή. Το βραβείο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1950 έπειτα από πρωτοβουλία πολιτών του Άαχεν το 1949 με πρωτεργάτη τον Κουρτ Πφάιφερ. Το βραβείο για το καλύτερο σχέδιο ανέρχεται σε 5000 ευρώ, το δεύτερο βραβείο σε 3000 ευρώ και το τρίτο βραβείο σε 2000 ευρώ. Στο πλαίσιο του βραβείου, οι τρεις τελικοί νικητές θα προσκληθούν να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο).

 

Επίσης, οι εκπρόσωποι και των 28 επιλεγέντων εθνικών σχεδίων θα προσκληθούν τον ερχόμενο Μάιο στο Άαχεν της Γερμανίας όπου θα γίνει η απονομή του βραβείου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από αντιπρόσωπο του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν.

 

Read 248 times Last modified on Wednesday, 19 April 2017 10:14

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Φωτορεπορτάζ από την πορεία Χριστοδούλας Δυτικών Προαστείων Λεμεσού!

Φωτορεπορτάζ από την πορεία Χριστοδούλας Δυτικών Προαστείων Λεμεσού!

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/04 πορεία Χριστοδούλας για στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου. Συμμετείχαν οι περιοχές Υψωνας, Κολοσσι, Ερήμη, Επισκοπή, Ακρωτήρι, Ασώματος...

«Κινδυνεύουν οι 150 μαθητές του δημοτικού Πισσουρίου. Δεν θα κάνουμε εγγραφές» δηλώνει ο Σύνδεσμος Γονέων

«Κινδυνεύουν οι 150 μαθητές του δημοτικού Πισσουρίου. Δεν θα κάνουμε εγγραφές» δηλώνει ο Σύνδεσμος Γονέων

Την Δευτέρα 16 Απριλίου τα 150 παιδιά του δημοτικού Πισσούρίου δεν μετέβησαν στο σχολείο διαμαρτυρόμενα για την καθυστέρηση που παρατηρείται...

Επισκοπή: Θέλει να εισπράττει φόρο θεάματος από Αρχαίο Κούριο

Επισκοπή: Θέλει να εισπράττει φόρο θεάματος από Αρχαίο Κούριο

Αίτημα της κοινότητας Επισκοπής για τις εκδηλώσεις στο Αρχαίο Κούριο Φόρος θεάματος από τις εκδηλώσεις που γίνονται στο αρχαίο θέατρο...