A+ R A-
19 April 2018

Thursday, 16 March 2017 11:56

Δήμαρχος Ύψωνα: «Οι Δήμοι μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τον δημότη»

Οι Δήμοι μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα το δημότη, λέει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Υψωνα.

 

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται, είπε ο Δήμαρχος Ύψωνα Παντελής Γεωργίου, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι θέλουν τη μεταρρύθμιση, θέλουν όμως να τους καταλάβουν και οι αρμόδιοι , ότι τον δημότη μπορούν να τον εξυπηρετήσουν καλύτερα οι Δήμοι, που είναι σε καθημερινή επαφή μαζί του.

 

Στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Ύψωνα μιλά, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία πάρκων και αθλητικών χώρων, για την εργοδότηση ατόμων ΑΜΕΑ και για την πράσινη ανάπτυξη.

 

Σε ερώτηση πώς θα χαρακτήριζε τους δύο μήνες που πέρασαν από την ημέρα ανάληψη των καθηκόντων του ως Δήμαρχος Ύψωνα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι μια νέα εμπειρία.

 

«Υπάρχει καθημερινή επαφή με το Δημότη, πολλαπλές οι απαιτήσεις", είπε, αναφερόμενος στην προσπάθεια για μια νέα νοοτροπία, χαρακτηρίζοντας τους δύο μήνες "απαιτητικούς από πλευράς χρόνου, αλλά αποδοτικούς από πλευράς του τι πετύχαμε».

 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στόχος του είναι η διαφάνεια, η ορθολογιστική ανάπτυξη του Δήμου, η ενεργή εμπλοκή των νέων στη διοίκηση και λήψη αποφάσεων, η αποτελεσματική ενημέρωση για το γίγνεσθαι του Δήμου και η ανάπτυξη πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και να καταστεί ο Ύψωνας ένας αξιοζήλευτος Δήμος μέσα από μία σειρά αναπτυξιακών έργων, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων, περιβαλλοντικών και αθλητικών αναπτύξεων και διοικητικής μεταρρύθμισης.

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι προωθούν την κατασκευή αθλητικού κέντρου που να περιλαμβάνει δημοτικό γήπεδο, βοηθητικά γήπεδα, τοίχους αναρρίχησης και πίστες skateboards.

 

«Ο Ύψωνας δεν έχει δικούς του αθλητικούς χώρους. Οι ομάδες ενοικιάζουν είτε από τη Σχολική Εφορεία είτε από ιδιώτες. Έγινε μια πρώτη συνάντηση με λειτουργούς του ΚΟΑ. Ήταν θετικοί ως προς τη χρηματοδότηση του έργου αν και εφόσον θα έχουν στα χέρια τους όλες τις απαιτούμενες άδειες. Προωθούμε, παράλληλα, και αθλητικά γήπεδα εναλλακτικού αθλητισμού, όπως καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, futsal, και αντισφαίρισης στις γειτονιές», συμπλήρωσε.

 

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε, παράλληλα, ότι άνοιξαν όλα τα social media του Δημαρχείου για να μπορεί ο κόσμος να εκφράζεται ελεύθερα.

 

«Ενεργοποιήσαμε και το σύστημα SMS, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε δημότης του Ύψωνα τι συμβαίνει στον Δήμο και να γίνει πιο ενεργός», συμπλήρωσε.

 

Ερωτηθείς για το πράσινο και το περιβάλλον, ο Δήμαρχος Ύψωνα είπε ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κάποια πολιτική σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη.

 

«Έχουμε καταγράψει όλα τα πάρκα του Ύψωνα, με φωτογραφίες, τετραγωνικά και σε ποια κατάσταση είναι το κάθε πάρκο. Υπάρχουν χώροι πρασίνου, οι οποίοι έμειναν ανεκμετάλλευτοι”.

 

Τώρα θα αξιολογήσουν, είπε, με την Επιτροπή Πρασίνου τους χώρους αυτούς και στόχος είναι να δημιουργηθούν μικρά πάρκα για εξυπηρέτηση των γειτονιών ανά περιοχή, και στα υπόλοιπα πάρκα θα προχωρήσουν σε πλήρη δεντροφύτευση.

 

“Θα ανακατασκευάσουμε τους χώρους αυτούς. Σε άλλα δύο σημεία θα γίνουν παιδότοποι μέσα σε πράσινο και θα μπορεί ο δημότης να πάει βόλτα να παίξει με τα παιδιά του», σημείωσε.

 

Ανέφερε, ο Δήμος Ύψωνας έχει πέραν των 170 χώρων πρασίνου, που είναι τεράστιος αριθμός και επεσήμανε ότι η ανακατασκευή θα γίνει με αγορά υπηρεσιών τους επόμενους μήνες.

 

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς για άτομα με αναπηρίες, ο κ. Γεωργίου είπε ότι θεωρούν πολύ σοβαρά τα προβλήματα τους και όλα τα δημοτικά κτίρια γίνονται με προδιαγραφές για άτομα με αναπηρίες.

 

«Πρόσφατα προκηρύχθηκε πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για άτομα με αναπηρία στο οποίο κάναμε αίτηση για να προσλάβουμε. Δεν τους θεωρούμε ξεχωριστούς πολίτες. Έχουν τα δικαιώματα τους όπως και εμείς. Πρέπει επιτέλους να νοιώσουν μέλη της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε όλοι», ανέφερε.

 

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Ύψωνα είπε ότι είναι καυτό θέμα.

 

«Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται. Γίνεται, όμως, με λάθος βήματα γιατί ενώ υπάρχουν αρκετές μελέτες για το το πρέπει να γίνουν από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί κάποιες δικές του πολιτικές και με ένα δικό του φακό. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να μιλούν για αποκέντρωση και εμείς να θέλουμε να δημιουργήσουμε υδροκέφαλους οργανισμούς», πρόσθεσε.

 

Οι Δήμαρχοι της Λεμεσού, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, είναι σύμφωνοι στο να υπάρξει συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών, όπως τα σκουπίδια, το νερό και τα αποχετευτικά.

 

«Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί το Κράτος να έρχεται να παίρνει από τους Δήμους τις άδειες οικοδομής και να τους αφαιρεί τη δύναμη άσκησης πολιτικής στο τι θέλουν να αναπτύξουν σε συγκεκριμένες περιοχές τους. Δεν μπορούμε να λέμε ότι προχωράμε με τη μεταρρύθμιση για να εξοικονομούμε κόστος, αλλά το κόστος αυτό, να προνοεί και ένα αριθμό απολύσεων σε μια περίοδο που είναι δύσκολο κάποιος να βρει εργασία”, δήλωσε.

 

Πρόσθεσε ότι τους κρατούν μακριά από τη λήψη αποφάσεων, ενώ “δεν ξέρει κανένας καλύτερα τον Δήμο του από το Δήμαρχο και το Δημοτικό του Συμβούλιο. Είμαστε όλη μέρα με τον κόσμο, ξέρουμε τις απαιτήσεις του κόσμου και μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι σε ό,τι αφορά διαδικασίες. Θέλουμε εκσυγχρονισμό; Να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες, δεν είναι ανάγκη να αφαιρούν εξουσίες».

 

Ο Δήμαρχος Ύψωνα είπε, τέλος, ότι οι εποχές αλλάζουν «και είναι καιρός να αλλάξουμε και εμείς μαζί με τις εποχές προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο».

 

«Σκοπός μας είναι πάντα να είμαστε δίπλα στον δημότη, τα γραφεία μας είναι ανοικτά καθημερινά. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε κόσμο. Τα γραφεία είναι ανοικτά 11 με 14:00 για να μπορώ να βλέπω τον κόσμο προσωπικά. Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», κατέληξε.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 965 times Last modified on Thursday, 16 March 2017 12:03

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΨΩΝΑΣ)

Πάμε στο πανηγύρι του Ύψωνα με δωρεάν ρέσι και ζιβανία!

Πάμε στο πανηγύρι του Ύψωνα με δωρεάν ρέσι και ζιβανία!

Την Τρίτη του Πάσχα 10/04/18 ο Ύψωνας γιορτάζει την εορτή των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου στο ομώνυμο παρεκκλήσι των...

Επίκειται ένταξη του Δήμου Ύψωνα στο ΣΑΛΑ - Θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών

Επίκειται ένταξη του Δήμου Ύψωνα στο ΣΑΛΑ - Θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών

Αυτό κι αν αποτελεί καλή είδηση: Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρία του στις 8 Μαρτίου, αποφάσισε όπως ο Δήμος ενταχθεί...

Ύψωνας: Ανακατασκευάζεται η λεωφόρος Μακαρίου

Ύψωνας: Ανακατασκευάζεται η λεωφόρος Μακαρίου

Το οδόστρωμα της είναι...ηλικίας 40 χρόνων! Ανάσα στο Δήμο Υψωνα θα δώσει η ανακατασκευή της λεωφόρου Μακαρίου, η Α'...