A+ R A-
19 August 2018

Wednesday, 30 May 2018 13:33

Ανθεστήρια Γερμασόγειας 2018: Ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας (Φωτογραφίες)

Πιστοί στο ραντεβού με τους δημότες της Γερμασόγειας και της ευρύτερης περιοχής Λεμεσού και όχι μόνο, διοργανώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων. Ένας θεσμός που κλείνει φέτος τα 20 του χρόνια και χρόνο με το χρόνο, γίνεται πόλος έλξης όλων των Κυπρίων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο.

 


 

Με σύνθημα «Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η ομορφιά της Διαφορετικότητας» (“Different Colours, Different Shapes, One Bouquet – The beauty of Diversity”) η πολυδιάστατη εκδήλωση των Ανθεστηρίων άρχισε το Σάββατο 19/5 και κορυφώθηκε την Κυριακή 20/5 με την παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων και πεζοπόρων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας.

 

Η εκδήλωση αποτέλεσε δράση του προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς τα Ανθεστήρια είχαν έντονο το άρωμα της πολυπολιτισμικότητας με συμμετοχή, φορέων, συνδέσμων και οργανώσεων Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Το στοίχημα που πέτυχε ο Δήμος Γερμασόγειας ήταν να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, κοινωνική ένταξη και παρεμπόδιση της περιθωριοποίησης των ΥΤΧ, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό.

 

 

Έντονο άρωμα πολυπολιτισμικότητας

 

Το άνοιγμα των εκδηλώσεων έγινε από την Υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Νατάσα Πηλείδου, στο χώρο στάθμευσης της κοίτης του ποταμού Γερμασόγειας και ακολούθως το ελληνικό συγκρότημα ONIRAMA ανέλαβε τα ηνία της διασκέδασης με μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν τα τραγούδια τους.

 

Τα Ανθεστήρια κορυφώθηκαν φυσικά με τη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής, με τα ανθοστολισμένα άρματα στον παραλιακό δρόμο, η οποία εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη. Ακολούθως στο χώρο στάθμευσης της κοίτης του ποταμού Γερμασόγειας στήθηκε μια υπαίθρια γιορτή με το συγκρότημα KINGS.

 

Στο χώρο είχαν στηθεί επίσης περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραδοσιακούς τεχνίτες έκαναν επίδειξη της τέχνης τους και ακολούθως πούλησαν τα προϊόντα που έφτιαξαν.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, λειτούργησαν, χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής, ενώ το καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα, έδωσαν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δοκιμάσουν παραδοσιακά ποτά και γλυκίσματα.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς τόνισε πως με τα Ανθεστήρια είθισται να εορτάζεται η αναγέννηση της φύσης αλλά και του ανθρώπου, ενώ τα τελευταία χρόνια σε αρκετές πόλεις του πλανήτη η γιορτή αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθότι τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα των λουλουδιών εκφράζουν τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των σημερινών πόλεων και την πολιτιστική πολυμορφία που χαρακτηρίζει αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

 

«Η ομορφιά του μπουκέτου βασίζεται στη σύνθεση και όχι στο διαχωρισμό. Έτσι και οι σύγχρονες πόλεις οφείλουν να αξιοποιήσουν την διαφορετικότητα και να συνθέσουν. Αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση της εποχής», ανέφερε χαρακτηρίστηκα ο κ. Ξυδιάς, ολοκληρώνοντας με αυτό τον αλληγορικό τρόπο την ομιλία του, στέλνοντας έτσι μηνύματα αγάπης και ενότητας προς όλους.

 

Read 479 times Last modified on Wednesday, 30 May 2018 13:48

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ)

Η Γερμασόγεια αγόρασε τη ΣΠΕ από Altamira – Ξυδιάς: «Μετακομίζουμε στο σπίτι των παππούδων μας»

Η Γερμασόγεια αγόρασε τη ΣΠΕ από Altamira – Ξυδιάς: «Μετακομίζουμε στο σπίτι των παππούδων μας»

Νέα στέγη αποκτά ο Δήμος Γερμασόγειας από το Φθινόπωρο. Πρόκειται για το κτίριο (850τ.μ.) που στεγάζει εδώ και πολλά χρόνια...

Κέντρο φιλοξενίας παιδιών προσφύγων προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Γερμασόγειας

Κέντρο φιλοξενίας παιδιών προσφύγων προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Γερμασόγειας

Μεγάλη αγκαλιά για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο, ανοίγει ο Δήμος Γερμασόγειας ο οποίος προτίθεται να χρησιμοποιήσει...

Διασκέδασαν με τη ψυχή τους στη Γερμασόγεια (Φωτογραφίες)

Διασκέδασαν με τη ψυχή τους στη Γερμασόγεια (Φωτογραφίες)

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, η θεατρική παράσταση που ανέβασε η ΕΘΑΛ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο πλαίσιο των...