A+ R A-
18 October 2018

Tuesday, 29 May 2018 10:28

Έργα πολλών εκατομμυρίων και στη Γερμασόγεια - Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο δήμαρχος

Για έργα αρκετών εκατομμυρίων που ήδη έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται ή τροχιοδρομούνται στο Δήμο Γερμασόγειας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την επίσκεψη του στη Λεμεσό.

 


 

Όπως ανέφερε, τον Απρίλιο του 2018, ολοκληρώθηκε η κατασκευή πέντε κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Γερμασόγειας, συνολικού κόστους €2.8 εκ., ενώ το Νοέμβριο του 2017, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Λεμεσού, συνολικού κόστους €430 χιλ.

 

Όσον αφορά τη Α’ φάση του Παρακαμπτήριου Δρόμου Γερμασόγειας, συνολικού κόστους €6.3 εκ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2018, αλλά όπως είπε ο Πρόεδρος, παρουσιάστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις από τον εργολάβο. «Στο παρόν στάδιο, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένου και της ακύρωσης της σύμβασης από το Τμήμα Δημόσιων Έργων», ανέφερε.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε επίσης ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη κατασκευής της Α’ φάσης του παραλιακού πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου Αγίου Αθανασίου - Γερμασόγειας, συνολικού κόστους €3 εκ., με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης των εργασιών τον Μάρτιο του 2019 και ολοκλήρωση το Σεπτέμβριο του 2020. Όσον αφορά τη Β’ Φάση του έργου, συνολικού κόστους €2.5 εκ., έχουν περιληφθεί τα σχετικά κονδύλια στο τριετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2019-2021 και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 

Σχετικά, με τη δημιουργία στεγάστρου και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Προφήτη Ηλία, συνολικού κόστους €500 χιλ., ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν προχώρησε, λόγω του ότι δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον στις προκηρυχθείσες προσφορές.

 

«Με την επαναξιολόγηση του έργου από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, κρίθηκε ορθότερο όπως δημιουργηθεί ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο αντί της κατασκευής στεγάστρου και ήδη το Τμήμα άρχισε τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των υφιστάμενων αρχαιολογικών καταλοίπων. Σχετικά με το επόμενο στάδιο, που αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου, θα υπάρξει συνδιαβούλευση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τον Δήμο για οριστικοποίηση του τελικού σχεδιασμού», συμπλήρωσε.

 

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος, ανέφερε πως λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από τη μελέτη που εκπόνησε ο δήμος για την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή Οδού Χριστάκη Κράνου με την Οδό Δαιδαλίδων, συνολικού κόστους €300 χιλ, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανέλαβε την εκπόνηση εξ’ ολοκλήρου νέας μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018.

 

Τέλος, η Κυβέρνηση διάκειται θετικά αναφορικά με το αίτημα παραχώρησης της παραλίας και των υποδομών της περιοχής Δασούδι, αλλά θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες μεταξύ του ΚΟΤ και του ιδιώτη επενδυτή, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

 

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του Προέδρου Αναστασιάδη για τα εν λόγω έργα, ο δήμαρχος της Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, τόνισε ότι όσον αφορά τους κυματοθραύστες, ευελπιστεί ότι θα επιδράσει θετικά στην προστασία της παραλίας όλης της περιοχής.

 

Αναφερόμενος στο Παρακαμπτήριο δρόμο Γερμασόγειας, ο δήμαρχος ανέφερε πως δυστυχώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η Α’ φάση του έργου έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του ’17 και ουσιαστικά τέλος της χρονιάς θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι εργασίες, εντούτοις βρίσκονται ακόμη στην αρχή.

 

«Απ’ ότι ξέρω τα Δημόσια Έργα έχουν στείλει τελευταία προειδοποιητική επιστολή. Ευχή μας είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και μάλιστα να ξεκινήσει και η προσφοροδότηση της Β’ φάσης γιατί τώρα μιλούμε για την Α’ φάση. Τουλάχιστον να μην έχουμε επιπλέον καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου. Είναι κάτι που το χειρίζονται τα Δημόσια Έργα και ευελπιστώ ότι θα έχουμε ανακοινώσεις εντός του Ιουνίου», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Ξυδιάς.

 

Ευχαριστημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος όσον αφορά την κατασκευή της Β’ φάσης του παραλιακού πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου Αγίου Αθανασίου – Γερμασόγειας, καθώς με χαρά άκουσε τον Πρόεδρο να λέει, πως παρόλη την καθυστέρηση που υπήρξε, έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός της Β’ φάσης. «Όπως ξέρετε ο παραλιακός πεζόδρομος διακόπτεται σε πολλά σημεία στο Δήμο Γερμασόγειας κάτι που δεν μπορούμε να το ανεχτούμε και θέλουμε αυτό το έργο να προχωρήσει», τόνισε.

 

Όσον αφορά την διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου του Προφήτη Ηλία, ο δήμαρχος δήλωσε πως μετά από την ανεπιτυχή διαγωνισμό που είχε γίνει και δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχουν γίνει τροποποιήσεις στα κατασκευαστικά σχέδια για τη δημιουργία ανοιχτού Αρχαιολογικού Πάρκου. «Ευελπιστώ, όπως υποσχέθηκε και ο Πρόεδρος σήμερα, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην προσφορά και κατακύρωση του έργου», συμπλήρωσε.

 

Σχετικά με την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή οδού Χριστάκη Κράνου με την οδό Δαιδαλίδων, ο δήμαρχος ανέφερε πως δυστυχώς τα σχέδια δεν είναι έτοιμα όπως αναμενόταν, γιατί τα δημόσια έργα ασχολούνται με το δήμο Ύψωνα συνεχώς και το γήπεδο και τη διαμόρφωση των δρόμων σήμερα. Εξασφαλίσαμε όμως υπόσχεση ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε τα σχέδια», δήλωσε.

 

Τέλος, ο κ. Ξυδιάς θέλησε μέσω της εφημερίδας μας να ευχαριστήσει τη «θετική διάθεση» που δείχνει ο υπουργός Εσωτερικών, αναφορικά με το θέμα της ωρίμανσης των έργων, σημειώνοντας πως πρέπει να ωριμάσουν τα έργα για την ανάπλαση του πυρήνα, το γραμμικό πάρκο και το κτίριο του Δημαρχείου ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.

 

Read 424 times Last modified on Tuesday, 29 May 2018 10:36

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ)

Ο Δήμος Γερμασόγειας σας προσκαλεί σε μια μουσικο-χορευτική βραδιά

Ο Δήμος Γερμασόγειας σας προσκαλεί σε μια μουσικο-χορευτική βραδιά

Ο Δήμος Γερμασόγειας σας προσκαλεί σε μια μουσικο-χορευτική καλλιτεχνική βραδιά στις 14/10/2018 και ώρα 20:00 στο ανοικτό αμφιθέατρο του Πολιτιστικού...

Ξεκινούν να κόβονται εξώδικα σε «ανεύθυνους» ιδιοκτήτες σκύλων στην Γερμασόγεια

Ξεκινούν να κόβονται εξώδικα σε «ανεύθυνους» ιδιοκτήτες σκύλων στην Γερμασόγεια

Ο σωστός χειρισμός του σκύλου μας σε θέματα καθαριότητας και προστασίας της δημόσιας υγείας είναι προτεραιότητα του Δήμου Γερμασόγειας Ο Δήμος...

Δυσοσμία στην κοιλάδα της Γερμασόγειας – Σε άμεσο καθαρισμό του ποταμού προβαίνει ο δήμος

Δυσοσμία στην κοιλάδα της Γερμασόγειας – Σε άμεσο καθαρισμό του ποταμού προβαίνει ο δήμος

Αναφορικά με την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται σιτην κοιλάδα της Γερμασόγειας, ο δήμος με ανακοίνωση του ενημερώνει τους δημότες του: ...