A+ R A-
23 January 2018

Monday, 18 December 2017 10:18

Η Γερμασόγεια σε ρυθμούς ανάπτυξης

Είναι ευχάριστα τα νέα για τους δημότες της Γερμασόγειας. Ο Δήμος εργάζεται πυρετωδώς και κινείται σε διάφορα επίπεδα, ώστε άμεσα, εντός του νέου χρόνου, να ξεκινήσουν μια σειρά από έργα που θα αλλάξουν εντελώς τη εικόνα του χωριού, αλλά και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ζωής των δημοτών. Πρόκειται για έργα που για χρόνια βρίσκονταν στα χαρτιά ή συζητούνταν με διάφορα κυβερνητικά τμήματα, και που τώρα ήρθε η ώρα της υλοποίησης τους, ώστε με την ολοκλήρωση τους, να εμφανίσουν μια εντελώς νέα Γερμασόγεια.

 

Σε πρόσφατη συνομιλία ποιυ είχαμε με τον δήμαρχο Κυριάκο Ξυδιά, πληροφορηθήκαμε τα όσα ...τεκταίνονται όσον αφορά τα προγραμματιζόμενα έργα, ενώ καταγράψαμε και το...όραμα του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με το ποιά Γερμασόγεια επιθυμούν να παραδώσουν στους δημότες της.

 

Πεζόδρομος στη παραλία

 

Για το θέμα, μας είπε ο κ. Ξυδιάς: «Επιτέλους έχουμε κινητικότητα και σε αυτό το θέμα. Τα έργα χωρίζονται σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση-κι εδώ είναι τα καλά νέα- είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και αφορά το τμήμα από το Crowne Plaza μέχρι το ξενοδοχείο Miramare όπου τοποθετείται γέφυρα πάνω από τον ποταμό. Το έργο είναι έτοιμο να προσφοροδοτηθεί,η διαβεβαίωση που έχω από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι ότι αυτό θα συμβεί αρχές του 2018. Το κόστος του έργου, αν δεν με απατάει η μνήμη μου, είναι κοντά στα 2,5 εκατομμύρια και η συνεισφορά είναι ένα τρίτο οι Δήμοι, δύο τρίτα το κράτος".

 

Ερωτηθείς γιατί θεωρεί σημαντικό το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Ξυδιάς ανέφερε πως «οι σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων και η τάση είναι να κινούνται προς την θάλασσα και δεν είναι δυνατόν, εμείς που πρωτοπορήσαμε στη τουριστική περιοχή, να μην έχουμε αυτή την πρόσβαση, αυτές τις υποδομές. Άρα για εμάς το έργο αποτελεί προτεραιότητα. Πάμε για την υλοποίηση της πρώτης φάσης και ταυτόχρονα απαιτούμε από όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε και εμείς στο σχεδιασμό της δεύτερης φάσης που αφορά το τμήμα από το Miramare μέχρι τα όρια του Δήμου που είναι μετά το High Chaparral. Για το σκοπό αυτό έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό κονδύλι για να διενεργήσουμε τη μελέτη σε συνεργασία με τη Πολεοδομία, δηλαδή είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος αλλά θέλουμε τη συνέργεια της Πολεοδομίας για να έχουμε και την έγκριση των σχεδίων. Μόλις είμαστε έτοιμοι να προσφοροδοτήσουμεκαι τη δεύτερη φάση, ευελπιστούμε ότι εντός πέντε χρόνων θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο που ήταν πρώτης προτεραιότητας για μας».

 

Ανάπλαση

 

Ενα άλλο όραμα της τοπικής αρχής είναι η ανάπλαση του πυρήνα της Γερμασόγειας.

 

Μας λεέι σχετικά ο δήμαρχος: «Με χαρά θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουν επαναρχίσει και μάλιστα με καλούς ρυθμούς, οι εργασίες των παρακαμπτήριων. Εχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ εργολάβου και Δημοσίων Εργων ούτως ώστε να παραδοθεί ο παρακαμπτήριος που είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διοχετεύσουμε τη κυκλοφορία ανατολικότερα από το κέντρο του χωριού για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανάπλαση. Παράλληλα έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό και ξεκινούμε, είμαστε στο στάδιο έκδοσης της πολεοδομικής άδειας, την αναπαλαίωση του παλαιού Δημοτικού. Εχουμε εξασφαλισμένους τους ίδιους πόρους για να γίνει αυτό, να μεταφέρουμε το Δημαρχείο εκεί, να καλύψουμε τις στεγαστικές του ανάγκες, να βάλουμε όλη την υπηρεσία σε ένα χώρο. Και από ‘κει να ξεκινήσουμε και τον σχεδιασμό που, και για αυτό έχουμε συμπεριλάβει κονδύλι στον προϋπολογισμό του 18, να αναθέσουμε σε μελετητή ούτως ώστε η ανάπλαση του πυρήνα πλέον να πάρει σάρκα και οστά».

 

25497293_884321048412459_1450377801_n.jpg

 

Αλήθεια γιατί τόση...βιασύνη για την ανάπλαση του πυρήνα;

 

Ο Δήμαρχος εξηγεί: «Ο πυρήνας είναι η ιστορία του Δήμου Γερμασόγειας και θέλουμε να τον αναδείξουμε και μάλιστα να τον αναδείξουμε σωστά. Εξάλλου, η τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή ίσως και σε όλο τον κόσμο, είναι ο κόσμος να κινείται σε αυτές τις παλιές γειτονιές και τα παλιά δρομάκια, και θέλουμε να τον διαμορφώσουμε με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να είναι ελκυστικός. Η τουριστική μας πρόταση, μελέτη μας που έχει ολοκληρωθεί αντιμετωπίζει τον Δήμο Γερμασόγειας ως ενιαίο σύνολο από τον φράχτη μέχρι τη θάλασσα μέχρι τον πυρήνα του χωριού.

 

Ρωτήσαμε στη συνέχεια τον δήμαρχο πως βλέπει την κατάσταση του οδικού δικτύου, το θέμα των πεζοδρομίων και την καθαριότητα, ένα χρόνο μετά την εκλογή του.

 

«Η κατάσταση έχει ως εξής: Παραλάβαμε τον Ιανουάριο του ‘17, ζητώντας κάποια στοιχεία, μια καταγραφή των δρόμων, πεζοδρομίων το μήκοςτων οποίων δεν είχε καμία σχέση με τη πραγματικότητα, ήταν πολύ μικρότεροι αριθμοί σε σχέση με το τι βρήκαμε όταν κάναμε την καταγραφή που έπρεπε. Σήμερα στη Γερμασόγεια γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε οδικό δίκτυο μήκους 107 χιλιομέτρων, έχουμε 428 οδούς και με αυτή την καταγραφή μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε. Εχουμε δώσει κάποιες προτεραιότητες με τους υφιστάμενους πόρους που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του 17 τον οποίο βρήκαμε. Έχουμε βελτιώσει το οδικό δίκτυο, έχουμε δώσει προτεραιότητα γύρω από τα σχολεία, έχουμε διαθέσει όλους τους πόρους, έχουμε προσφοροδοτήσει και έχουμε ανακοινώσει οδούς που θα επιστρωθούν άμεσα, έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια, περιμένουμε τον εργολάβο από μέρα σε μέρα να προχωρήσει. Το πιο σημαντικό όμως που θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες είναι ότι δουλεύοντας τον προϋπολογισμό το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη αλλαγή: έχει εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους τους οποίους έχει μεταφέρει στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό για βελτίωση δρόμων και πεζοδρομίων. Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα νούμερο: Στη προηγούμενη πενταετία για το συγκεκριμένο τομέα δαπανήθηκαν 400.000 ευρώ και εμείς έχουμε εξασφαλίσει για τα επόμενα 3 χρόνια τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ ετησίως, δηλαδή σε 3 χρόνια θα δαπανήσουμε 1,2 εκατομμύρια με στόχο να έχουμε ίσως τη καλύτερη ποιότητα του οδοστρώματος και πεζοδρομίων και να είμαστε περήφανοι ως Γερμασογείτες. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι έχουμε βρει και τους πόρους, έχουμε κάνει και την αναγκαία καταγραφή ούτω ώστε να ξεκινήσουμε από τα πιο μαύρα σημεία του Δήμου και ευελπιστούμε ότι σε 3 χρόνια θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε το καλύτερο οδικό δίκτυο της Λεμεσού.

 

Καθαριότητα-οικόπεδα

 

Στον τομέα της καθαριότητας, ο δήμαρχος αναφέρει τι έχει μέχρις στιγμής γίνει:

 

"Στο τομέα της καθαριότητας, να αναφερθώ κάπως ευρύτερα, ξεκινώντας από τα οικόπεδα. Φέτος έχουμε χρησιμοποιήσει την μέθοδο του θρυμματιστή σε όλα τα οικόπεδα που καθάρισε ο Δήμος και αυτό είναι σημαντική βελτίωση και στο επίπεδο καθαριότητας και περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά. Είναι η πιο φιλική μέθοδος που υπάρχει σήμερα, ξέρετε παλιά με το να" ξίζουμε" τα οικόπεδα για να τα καθαρίζουμε, υπήρχε το φαινόμενο της σκόνης, της ρύπανσης της γειτονιάς. Αυτά πλέον έχουν ξεπεραστεί και γίνεται η καθαριότητα πολύ έγκαιρα και πιο σωστά. Σε επίπεδο καθαριότητας τώρα θέλω να διαβεβαιώσω τους δημότες ότι η βελτίωση που έχουν διαπιστώσει στη καθαριότητα των δρόμων με την αγορά υπηρεσιών από σάρωθρο, η βελτίωση που έχουν διαπιστώσει με την αγορά υπηρεσιών για καθάρισμα των πεζοδρομίων από χόρτα θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμα καλύτερη. Τώρα μελετούμε κάποιες βελτιώσεις στο σύστημα αποκομιδής των σκυβάλων που συνδέονται και με την λειτουργία του ΟΕΔΑ. Επιπλέον υπάρχει και ένα θέμα με τους χώρους πρασίνου. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από το δάχτυλο μου και εδώ η καταγραφή μας έδειξε νούμερα που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Οταν ανέλαβα ήξερα ότι στο Δήμο Γερμασόγειας υπάρχουν διακόσιοι χώροι πρασίνου. Μετά την καταγραφή όμως ξέρουμε ότι υπάρχουν 350. Με την υπηρεσία που έχουμε δυστυχώς δεν μπορούμε να τους προλάβουμε, να ανταποκριθούμε. Ετσι έχουμε προβλέψει και στον προϋπολογισμό του 2018 να ενισχύσουμε το Τμήμα Καθαριότητας, με αγορά υπηρεσιών αλλά ετοιμάζουμε και μια πολιτική υιοθέτησης πάρκων από εταιρείες ή από γειτονιές και θα δώσουμε και κίνητρα γι αυτό. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε. Θέλουμε σε αυτά τα δύο που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη, την ποιότητα ζωής του να κάνουμε άλματα και ελπίζω ότι θα το πετύχουμε.

 

Οσον αφορά το ΄σαρωθρο ο δήμαρχος είπε ότι με την νέα προσφορά έχουμε διασφαλίσει ότι θα περνά καθημερινά το σάρωθρο από τις κεντρικές οδούς καθημερινά. Εχουμε μάλιστα καταρτίσει και ένα πρόγραμμα ώστε να το ελέγχουμε μέσω συστήματος GPS ώστε να διασφαλίσουμ ότι κάθε δεκαπέντε μέρες θα περνά από κάθε γειτονιά. Και πιστέψτε με η βελτίωση είναι σημαντική.

 

Read 890 times Last modified on Monday, 18 December 2017 11:00

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ)

Καθάρισαν τις εικόνες ντροπής από το φράγμα Γερμασόγειας

Καθάρισαν τις εικόνες ντροπής από το φράγμα Γερμασόγειας

Αξιέπαινη πρωτοβουλία Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων Αξιέπαινη ήταν η πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ψαράδων Εσωτερικών Υδάτων, να διοργανώσουν...

Εκστρατεία καθαριότητας στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας

Εκστρατεία καθαριότητας στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει το κοινό ότι την Κυριακή,...

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος θα μιλήσει στη Γιορτή των Γραμμάτων στο Δήμο Γερμασόγειας

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος θα μιλήσει στη Γιορτή των Γραμμάτων στο Δήμο Γερμασόγειας

Ο δήμος Γερμασόγειας καλεί όλους στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ που διοργανώνει ο δήμος την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, 2018 στις...