A+ R A-
17 August 2018

Wednesday, 06 December 2017 12:34

Γύρω στα 4 εκ. ο προϋπολογισμός για τη Γερμασόγεια

Ομόφωνα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Γερμασόγειας για το έτος 2018, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γερμασόγειας, έπειτα από τοποθετήσεις και εισηγήσεις όλων των δημοτικών ομάδων.

 

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, ανέφερε πως στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται πρόνοιες προς εξυπηρέτηση των στρατηγικών και αναπτυξιακών τους στόχων, όπως ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας Δημοτικής Υπηρεσίας, υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας και ευπρεπισμού, βελτίωση οδικού δικτύου-ανακατασκευή πεζοδρομίων και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κοιλάδας, του υδατοφράκτη, της παραλίας και της θάλασσας.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδιά, στον προϋπολογισμό για το έτος 2018, έχουν περιληφθεί:

 €30,000 για πρόσληψη εποχικού προσωπικού για 8 μήνες, για κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της Δημοτικής Υπηρεσίας.

 €90,000 για μελέτες (κατασκευαστικά σχέδια για μεταφορά του δημαρχείου στο παλιό δημοτικό σχολείο Γερμασόγειας/νέο κοιμητήριο/ρυθμιστικό σχέδιο του πυρήνα του χωριού/γραμμικό πάρκο).

 €250,000 για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προσπάθεια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης

 €110,000 για αντικατάσταση ενός συνεργείου μετακίνησης σκυβάλων από ιδιώτη

 €70,000 για αγορά υπηρεσιών για καθαριότητα πάρκων.

 €20,000 για αγορά μικρού σαρώθρου για καθαριότητα πεζοδρομίων.

 €10,000 για διάφορες εκστρατείες καθαριότητας.

 €7,000 για τη δημιουργία application για smartphones για άμεση επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων που υποβάλλονται από τους δημότες.

 €1,500,000 (2018 - €200,000, 2019 - €850,000, 2020 - €450,000) για ανακατασκευή του παλιού δημοτικού σχολείου Γερμασόγειας και μεταφορά όλης της Δημοτικής Υπηρεσίας. Μέρος του κόστους προοπτικά θα καλυφθεί από την αποδέσμευση κτηρίων που σήμερα ενοικιάζονται για τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Επίσης, το συνολικό κόστος μειώνεται δραστικά εφόσον η απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά προνοούσε δαπάνη ύψους περίπου 2εκ.

 €1,200,000 (2018-€400,000, 2019-€400,000, 2020-€400,000) για ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, των οποίων η κατάσταση είναι τραγική. Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας τόνισε ότι ενώ αυτό το θέμα είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του Δήμου, η συνολική δαπάνη για τα προηγούμενα 3 χρόνια ανήλθε μόνο σε €300,000.

 €833,000 (2018-€250,000, 2019-€417,000, 2020-€166,000) για ολοκλήρωση της Α’ Φάσης παραλιακού πεζόδρομου, που διακόπτεται μόνο στο Δήμο. Στη συνέχεια απαίτηση είναι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός από την πολεοδομία της Β’ Φάσης.

 Αποπαγοποίηση κενών θέσεων για καλύτερη λειτουργία της υπηρεσίας

 

Δηλώσεις στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, για το όλο θέμα έκανε και ο Αντιδήμαρχος Γερμασόγειας, εκπρόσωπος της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΚΟ, Κυριάκος Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κυριότερο θέμα που έχει συζητηθεί ήταν το έργο του παρακαμπτήριου δρόμου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι συζητήθηκε και η αναπαλαίωση και αναβάθμιση του παλαιού δημοτικού σχολείου, στο οποίο θα μεταφερθεί και θα στεγαστεί το δημαρχείο. «Ένα μεγάλο κονδύλι αφιερώνεται στο προϋπολογισμό για το σχολείο αυτό, όπως και για κάποια άλλα έργα, π.χ. ο παραλιακός πεζόδρομος και αρκετά σε άλλες μελέτες που θα γίνουν, όπως για την κοίτη του ποταμού Άμαθου, για το κέντρο της Γερμασόγειας, τον πυρήνα της Γερμασόγειας. Θα γίνουν μελέτες για να προχωρήσουμε στην κατασκευή τους», συμπλήρωσε.

 

Από πλευράς της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπός της Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ Γιώργος Αψιώτης, ανέφερε το γεγονός πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός. Όπως επισήμανε ο κ. Αψιώτης, αυτό σημαίνει πως στο σχεδιασμό του Δήμου για την επόμενη χρονιά εντάσσονται νέα έργα τα οποία θα επιφέρουν αφενός ανάπτυξη και αφετέρου θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών Γερμασόγειας.

 

«Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για βελτίωση αλλά και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου Γερμασόγειας, καθώς έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες αδυναμίες και προβλήματα. Με την έγκριση του προϋπολογισμού από τα αρμόδια υπουργεία θα είναι πλέον ξεκάθαρη η βελτίωση ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών πλαισιωμένη από τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, αφού έχει προβλεφθεί και σχετικό κονδύλι και αγορά υπηρεσιών», συμπλήρωσε.

 

Εκ μέρους της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ Δήμου Γερμασόγειας, ο Εκπρόσωπός της Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ, Κούλλης Τσαγγάρης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα εκτός από ένα θέμα το οποίο η δημοτική ομάδα ΔΗΣΥ δεν ψήφισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγγάρης, «το μόνο θέμα που δεν ψηφίσαμε ομόφωνα ήταν για το θέμα του δημοτικού γραμματέα. Ήθελε ο δήμαρχος να προγραμματίσει τη θέση και εμείς είμαστε αντίθετοι. Γιατί να φορτώσουμε το Δήμο με ακόμα 80 χιλιάδες μισθούς τον χρόνο, αφού δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη μεταρρύθμιση ακόμα και το καταψηφίσαμε και δεν πέρασε ούτε από την ολομέλεια», τόνισε.

 

«Οι θέσεις της δικής μας ομάδας ήταν να ψηφίσουμε κάποια κονδύλια τα οποία θα αναστήσουν την ποιότητα ζωής του Δήμου, δηλαδή τη καθαριότητα, τα πάρκα, τους δρόμους και αυτά είμαστε κάθετοι να ψηφιστούν για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την όψη της Γερμασόγειας, τόσο από θέμα μιζέριας στους δρόμους, δηλαδή να φτιαχτούν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και εντοπίσαμε τούτο το σημείο για να μπορέσουμε να έχουμε μια νέα εξέλιξη στο Δήμο μας», δήλωσε τέλος ο Εκπρόσωπος της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ.

 

Read 547 times Last modified on Thursday, 07 December 2017 07:55

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ)

Η Γερμασόγεια αγόρασε τη ΣΠΕ από Altamira – Ξυδιάς: «Μετακομίζουμε στο σπίτι των παππούδων μας»

Η Γερμασόγεια αγόρασε τη ΣΠΕ από Altamira – Ξυδιάς: «Μετακομίζουμε στο σπίτι των παππούδων μας»

Νέα στέγη αποκτά ο Δήμος Γερμασόγειας από το Φθινόπωρο. Πρόκειται για το κτίριο (850τ.μ.) που στεγάζει εδώ και πολλά χρόνια...

Κέντρο φιλοξενίας παιδιών προσφύγων προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Γερμασόγειας

Κέντρο φιλοξενίας παιδιών προσφύγων προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Γερμασόγειας

Μεγάλη αγκαλιά για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο, ανοίγει ο Δήμος Γερμασόγειας ο οποίος προτίθεται να χρησιμοποιήσει...

Διασκέδασαν με τη ψυχή τους στη Γερμασόγεια (Φωτογραφίες)

Διασκέδασαν με τη ψυχή τους στη Γερμασόγεια (Φωτογραφίες)

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου, η θεατρική παράσταση που ανέβασε η ΕΘΑΛ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», στο πλαίσιο των...