A+ R A-
20 April 2018

Wednesday, 03 May 2017 12:02

VIDEO από την παρουσίαση των φετινών Ανθεστηρίων στη Γερμασόγεια!

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ανάληψη της διοργάνωσης των Ανθεστηρίων από το Δήμο Γερμασόγειας

 

«Πιστοί στο ραντεβού μας με τους δημότες της Γερμασόγειας και της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού και όχι μόνον, συνεπείς και στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι των δημοτών της ευρύτερης Λεμεσού και των ξένων τουριστών που διαμένουν στην περιοχή, διοργανώνουμε και φέτος τις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων, ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο, γίνεται πόλος έλξεως όλων των Κυπρίων και ξένων τουριστών που επισκέπτονται αυτήν την περίοδο την Κύπρο και διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής μας» ανέφερε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον σημαντικό αυτό θεσμό.

«Με τα Ανθεστήρια είθισται να εορτάζεται η αναγέννηση της φύσης αλλά και του ανθρώπου ενώ τα τελευταία χρόνια σε αρκετές πόλεις του πλανήτη η γιορτή αποκτά συμβολικό χαρακτήρα καθότι τα διαφορετικά χρώματα και σχήματα των λουλουδιών εκφράζουν τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των σημερινών πόλεων και την πολιτιστική πολυμορφία και πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει αρκετές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Κατά παρόμοιο τρόπο στο πλαίσιο του προγράμματος, τα Ανθεστήρια του Δήμου Γερμασόγειας που θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Μαΐου, 2017, θα έχουν άρωμα πολυπολιτισμικότητας και σε αυτά θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά άτομα, φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις Υπηκόων Τρίτων Χωρών. Σκοπός είναι να μετατραπεί η συμβολικότητα των ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, κοινωνική ένταξη και παρεμπόδιση της περιθωριοποίησης των ΥΤΧ, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό.

Με σύνθημα Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η ομορφιά της Διαφορετικότητας (“Different Colours, Different Shapes, One Bouquet – The beauty of Diversity”) η πολυδιάστατη εκδήλωση των ανθεστηρίων θα αρχίσει το Σάββατο 13/5 και θα κορυφωθεί την Κυριακή 14/5 με την παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων και πεζοπόρων κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδιάς.

 

Οι εορτασμοί των Ανθεστηρίων, θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και στόχους του προγράμματος και θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Το άνοιγμα των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 13 Μαΐου στις 7.30μ.μ. από την κ. Άντρη Αναστασιάδη σύζυγο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθως στις 8.30μ.μ. θ’ ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη και τη Χορωδία του Δήμου Γερμασόγειας.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 6:00 το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου από την οδό Περβόλας και θα καταλήξει στη διασταύρωση της οδού Χριστάκη Κράνου με τον παραλιακό δρόμο.

Οι συμμετέχοντες στη φετινή παρέλαση θα είναι 22 τον αριθμό και θα εκπροσωπούνται από Κυπριακούς Φορείς (Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, Σχολεία της περιοχής, Σωματεία, Ξενοδόχους και καταστηματάρχες της περιοχής.)

Στα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα θα λάβουν μέρος μικροί και μεγάλοι Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Σε κάθε άρμα και πεζοπόρο τμήμα θα αναγράφεται συγκεκριμένο μήνυμα για κοινωνική συνοχή, διαφορετικότητα, καταπολέμηση των διακρίσεων, ούτως ώστε να σταλούν άμεσα τα κύρια μηνύματα στην τοπική και μεταναστευτική κοινότητα.

Επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια να προβάλουν στοιχεία ή σύμβολα του πολιτισμού των χωρών που αντιπροσωπεύουν.

Της παρέλασης θα προηγούνται η Φιλαρμονική του Δήμου μας και οι Μαζιορέττες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών.

Στην εκδήλωση της Κυριακής έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν οι πρέσβεις των ξένων χωρών που ευρίσκονται στην Κύπρο και θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

Οι Δήμαρχοι της Μείζονος Λεμεσού, Βουλευτές, Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων και άλλοι επίσημοι.

Επίσης στις εκδηλώσεις μας θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων Δήμων Δίου-Ολύμπου και Stari Grad Βελιγραδίου Σερβίας.

Το διήμερο αυτό, στο χώρο στάθμευσης που θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και διακοσμημένος, θα λειτουργήσει έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν όχι μόνο να θαυμάσουν τη χάρη και την ομορφιά των φυτών και των λουλουδιών, αλλά θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε πολύ λογικές τιμές, για να βελτιώσουν και εμπλουτίσουν τους κήπους των σπιτιών τους.

Στον ίδιο χώρο, θα λειτουργήσουν και περίπτερα με άλλα είδη, αλλά και με άλλες ποικίλες δραστηριότητες.

Στα πλαίσια των θεματικών δραστηριοτήτων, θα λειτουργήσουν περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπου παραδοσιακοί τεχνίτες θα κάνουν επίδειξη της τέχνης τους και θα πωλούν τα προϊόντα τους.

Στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, θα λειτουργήσουν, χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής, ενώ το καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα, θα δώσουν στον επισκέπτη να δοκιμάσει παραδοσιακά ποτά και γλυκίσματα.

Στο χώρο θα λειτουργήσει περίπτερο πληροφοριών του Δήμου, από το οποίο θα διανέμεται ποικίλο διαφωτιστικό υλικό, που αφορά το Δήμο Γερμασόγειας και τις δραστηριότητες του, όσον και διαφωτιστικό υλικό που έχει εξασφαλιστεί από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Στο χώρο της έκθεσης, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία μαζί με την οικογένεια του να απολαύσει διάφορες κυπριακές λιχουδιές, όπως το σουβλάκι, λουκουμάδες και άλλα εδέσματα σε πολύ κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, σε προσιτές τιμές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοργάνωση των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων από το Δήμο Γερμασόγειας έχει πολλαπλούς στόχους και σκοπούς, ανάμεσα στους οποίους είναι:-

- Η διατήρηση της αρχαίας παράδοσης, που είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Η αναβάθμιση των Ανθεστηρίων και η μετάδοση τους στις νεότερες γενιές.
- Η εμπλοκή της νεολαίας μας σε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και εποικοδομητικές.
- Η κατανόηση του ρόλου της φύσης στη ζωή του ανθρώπου και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης.
- Η προβολή στους ξένους επισκέπτες, της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, που οι ρίζες τους χάνονται στους αιώνες.
- Η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού και της τουριστικής βιομηχανίας.

 

«Για την ομαλή διοργάνωση των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων και την απρόσκοπτη προσέλευση και αποχώρηση του κοινού, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, έχει εκπονηθεί κυκλοφοριακό σχέδιο, ενώ θα σηματοδοτηθούν κατάλληλα οι προσβάσεις προς τους χώρους στάθμευσης που θα λειτουργήσουν για τη διευκόλυνση του κοινού. Γι’ αυτό παρακαλούνται όλοι όπως ακολουθήσουν τις οδηγίες της Αστυνομίας και των πληροφοριακών πινακίδων.

Ιδιαίτερη μνεία κάνω στο προσωπικό του Δήμου για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για την καλύτερη επιτυχία των Ανθεστηρίων.

Πριν κλείσω θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους χορηγούς των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων, τα ονόματα των οποίων θα αναρτηθούν σε περίοπτο σημείο στο χώρο των εκδηλώσεων. Επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Εφημερίδα Λεμεσός που είναι ο χορηγός επικοινωνίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για τη βοήθεια που μας παρέχουν με την προβολή των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων» τόνισε κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος.

Read 2219 times Last modified on Wednesday, 03 May 2017 12:07

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΓΕΡΜΑΣΟΓΕΙΑ)

Γερμασόγεια: Σύνδεση παραλιακού πεζόδρομου με γέφυρα

Γερμασόγεια: Σύνδεση παραλιακού πεζόδρομου με γέφυρα

Έργα ανακατασκευής του και επέκταση ποδηλατόδρομου στο Δασούδι Θετικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα του παραλιακού πεζόδρομου στη Γερμασόγεια, αφού...

Γιορτάζει τα 15χρονα της η ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ – EUROLAB Γερμασόγειας με Open Day στις 21 Απριλίου

Γιορτάζει τα 15χρονα της η ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ – EUROLAB Γερμασόγειας με Open Day στις 21 Απριλίου

Γιορτάζοντας φέτος τα δεκαπεντάχρονα μας, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε από κοντά τον συναρπαστικό κόσμο της ΕΥΡΩΓΝΩΣΗ – EUROLAB Γερμασόγειας. ...

Αναβιώνει τα πασχαλινά μας έθιμα η Γερμασόγεια

Αναβιώνει τα πασχαλινά μας έθιμα η Γερμασόγεια

Ο Δήμος Γερμασόγειας διοργανώνει και φέτος τις Πασχαλινές εκδηλώσεις, για αναβίωση των ηθών και εθίμων του τόπου μας, προσβλέποντας στην...