A+ R A-
16 November 2018

Thursday, 28 June 2018 14:54

Άγιος Αθανάσιος: Παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου «Snanpshots from the borders»

Έναρξη της ενημερωτικής καμπάνιας με τίτλο «#No more bricks in the wall»

 


 

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων διοργάνωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του νέου Ευρωπαϊκού έργου που συμμετέχει ως εταίρος με τίτλο: «Snanpshots from the borders» και την έναρξη της ενημερωτικής καμπάνιας με τίτλο «#No more bricks in the wall» την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Αθανασίου.

 

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου ανάφερε πως ο δήμος όπως εύστοχα πολύ έχει χαρακτηριστεί ως η πρωτεύουσα των Προσφύγων στην Λεμεσό, λόγω των δύο μεγάλων προσφυγικών οικισμών τους οποίους φιλοξενεί, έχει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες, που υπήρξαν θύματα ξεσπιτωμού και κατατρεγμού.

 

36293792_885243401666810_4997850367711510528_n.jpg

 

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ενδεικτικά παραθέτω: Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πρόσφυγες. Ένας στους δύο είναι ανήλικος. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σ’ αυτό το δράμα. Ούτε φυσικά και εμείς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος συμμετέχει ως εταίρος στο μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Snapshots from the borders» «Στιγμιότυπα από τα Σύνορα» και γίνεται με έμπρακτο τρόπο αρωγός στην προσπάθεια για ενσωμάτωση και ομαλή ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

 

36048295_2382290301787120_186740152918343680_n.jpg

 

Ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα λέγοντας πως συμμετέχουν 13 χώρες, 19 πόλεις και 13 εθελοντικές οργανώσεις και Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί από όλη την Ευρώπη, με επικεφαλή εταίρο την Λαμπεντούζα της Ιταλίας. «Το μικρό αυτό νησί το οποίο τα τελευταία χρόνια με την γενικότερη πολιτική και κοινωνική αναστάτωση στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική αποτελεί κάθε χρόνο πόλο άφιξης χιλιάδων προσφύγων μεταναστών» συμπλήρωσε.

 

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η καμπάνια του προγράμματος που τιτλοφορείται #no more bricks in the wall, στοχεύει ακριβώς στο να καταργήσει τους τοίχους του μίσους της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. «Ο δικός μας συμβολικός τοίχος στέλνει το μήνυμα της ενότητας , της αγάπης και της αλληλεγγύης των λαών ενάντια στο μίσος που προωθούν τα πραγματικά τοίχοι» επισήμανε .

 

 

Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως παράλληλα σκοπός του τριετούς προγράμματος είναι να βοηθήσει τους εθνικούς και τοπικούς φορείς λήψης αποφάσεων να κατανοήσουν το θέμα της μεταναστευτικής ροής και πολιτικής.

Έπειτα ανάφερε ότι «στόχος είναι η δημιουργία και η ενίσχυση ενός «δικτύου πόλεων» ώστε οι φορείς, να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα άμεσα με την μεταναστευτική πολιτική, ενημερώνοντας παράλληλα και την κοινή γνώμη για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα της μετανάστευσης».

 

Ο κ. Κυριάκου δήλωσε ότι το έργο Snapshots From The Borders θα περιλαμβάνει διάφορες και πολυεπίπεδες δράσεις όπως συζητήσεις, σεμινάρια ,τοπικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις, καθώς και ενημερωτικές συναντήσεις για ανταλλαγή καλών πρακτικών για θέματα της μετανάστευσης. Όλες οι δράσεις είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών.

 

Τέλος, στην ομιλία του ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου θέλησε να καλέσει όλους τους δημότες να αγκαλιάσουν το έργο και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο την εκπλήρωση των στόχων του.

 

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο στο οποίο ένας νεαρός πρόσφυγας από τη Συρία αφηγείτο την ιστορία του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε τόσο αυτός όσο και η οικογένεια του όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία αλλά και την απόφασή του να επιλέξει την Κύπρο ως την αφετηρία του για μια καλύτερη ζωή.

 

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση του έργου «Snapshots From The Borders» από την συντονίστρια για τα ευρωπαϊκά προγράμματα του δήμου κα. Άντρη Αγαθοκλέους.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση.

 

Read 582 times Last modified on Friday, 29 June 2018 13:50

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)

Εθελοντική αιμοδοσία στον Δήμο Αγίου Αθανασίου

Εθελοντική αιμοδοσία στον Δήμο Αγίου Αθανασίου

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου και η Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας – Διαφώτισης (ΣΕΑΔ) Λεμεσού σας προσκαλούν στην 63η Εθελοντική αιμοδοσία η...

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σας προσκαλεί σε χορευτική παράσταση

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σας προσκαλεί σε χορευτική παράσταση

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σας προσκαλεί στην πολυπολιτισμική χορευτική παράσταση «Οι Άγγελοι», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου,...

2η εκστρατεία ενημέρωσης δημοτών Αγίου Αθανασίου για πλαστική σακούλα

2η εκστρατεία ενημέρωσης δημοτών Αγίου Αθανασίου για πλαστική σακούλα

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου Αγίου Αθανασίου για το έτος 2018 σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής...