A+ R A-
18 October 2018

Friday, 01 June 2018 08:19

Σημείωσαν επιτυχία οι διαλέξεις του ψυχολόγου Στράτου Φελλά από το «Ανοικτό Σχολείο» Αγίου Αθανασίου

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων που πραγματοποίησε το «Ανοικτό Σχολείο» Δήμου Αγίου Αθανασίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, με ομιλητή τον ψυχολόγο Στράτο Φελλά. Θέματα των διαλέξεων: «Το φαινόμενο του Εωσφόρου» και οι «Κρίσεις Πανικού».

 


 

Στην πρώτη διάλεξη ο ψυχολόγος, μέσα από την παρουσίαση κοινωνικών πειραμάτων, βοήθησε το κοινό να κατανοήσει τη φύση του κακού και την ανήθικη συμπεριφορά στους ανθρώπους. Ο κ. Φελλάς ανέλυσε τη μετατροπή καλών, συνηθισμένων ανθρώπων, σε άτομα που συμπεριφέρονται ανήθικα, όταν βρεθούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Διάσημα πειράματα, όπως αυτό του Zimbardo, απέδειξαν ότι όταν ο άνθρωπος αποκτά δύναμη και κυρίως εξουσία, πολύ εύκολα αλλάζει και περνά από τη γραμμή του καλού, στη γραμμή του κακού. Η δύναμη της κοινωνικής αποδοχής, η βιολογική ανάγκη να ανήκουμε κάπου, η τάση να υπακούει κανείς στο καθήκον και στην εξουσία, μπορούν εύκολα να κάνουν εκατομμύρια ανθρώπους να συμπεριφέρονται ανήθικα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ολοκαυτώματος.

 

30712610_221417391942804_2812695926630514688_n.jpg

 

Ο ψυχολόγος επεσήμανε, ότι στόχος της διάλεξης δεν είναι η απενοχοποίηση του κακού, αλλά η κατανόηση του πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, για να μετατραπούν τα άτομα από καλά σε ανήθικα. Ο κ. Φελλάς έκλεισε τη διάλεξη με το μήνυμα ότι η προπαγάνδα ακόμη και σήμερα είναι παντού και χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς. Ο κάθε άνθρωπος, όμως, οφείλει να έχει επίγνωση του περιβάλλοντος, να έχει τη δική του φωνή και να μην φοβάται να πει την άποψη του, για να ξεχωρίσει, όπως ξεχώρισαν κάποιοι ήρωες της ανθρωπότητας που αντιστάθηκαν και δεν υπάκουσαν, όπως έκανε η μάζα.

 

Στη δεύτερη διάλεξη με θέμα «Κρίσεις Πανικού: Συμπτώματα, Αίτια, Θεραπεία», ο ψυχολόγος ανέλυσε ότι η κρίση πανικού είναι η αντίδραση του ανθρώπου στο φόβο και τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ο ιδρώτας, η ταχυκαρδία, η δυσφορία στο θώρακα, η παραισθήσεις, το μυρμήγκιασμα, το ρίγος και το αίσθημα ζέστης.

Τα συμπτώματα αυτά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο πανικού και το κλειδί, για να μειωθεί η κρίση πανικού, είναι το να μπορέσει κανείς να αφαιρέσει τον φόβο. Να αντιμετωπίσει, δηλαδή, εκείνο που φοβάται. Αυτό βέβαια μόνο με σωστή εκπαίδευση μπορεί να επιτευχθεί. Το μυαλό πρέπει να εντοπίσει τις σκέψεις που πυροδοτούν τις κρίσεις και να αρχίσει να αναδομείται και να σκέφτεται ότι ο φόβος είναι μόνο στο μυαλό του. Μόνο έτσι το μυαλό θα προσαρμοστεί και θα αρχίσει να πολεμά τον φόβο του, σε συνδυασμό με διάφορες τεχνικές, όπως αναπνοές χαλάρωσης από το διάφραγμα, συζήτηση άλλων θεμάτων και κυρίως να πάει το άτομο πίσω στον χώρο που έπαθε για πρώτη φορά την κρίση, για να αντιμετωπίσει τον φόβο του. Η θεραπεία αυτή είναι γνωστή ως γνωσιακή - συμπεριφορική θεραπεία. Το μυαλό αναδομεί τις σκέψεις του, για να μπορέσει να πεισθεί ότι είναι λανθασμένες.

 

Μόνο έτσι μπορεί να πολεμήσει τον φόβο και με τη σωστή καθοδήγηση από τον ψυχολόγο, θα μπορέσει το άτομο στο τέλος να νιώθει ανεξάρτητο.

 

Και στις δύο διαλέξεις ακολούθησε συζήτηση, από την οποία διαπιστώθηκε ότι το κοινό έχει ανάγκη από τέτοιου είδους διαλέξεις.

 

Το «Ανοικτό Σχολείο» Αγίου Αθανασίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον ψυχολόγο Στράτο Φελλά για τις ενδιαφέρουσες διαλέξεις που ανέπτυξε και ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου ανέφερε ότι τέτοιες διαλέξεις θα συνεχίσουν και την επόμενη σχολική χρονιά (2018-19) με απώτερο σκοπό να προσφέρουν στους δημότες τη δυνατότητα να επιμορφώνονται πάνω σε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.

 

Read 667 times Last modified on Friday, 01 June 2018 08:27

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)

Άγιος Αθανάσιος: Προληπτικά μέτρα σε περίπτωση θεομηνίας λαμβάνει ο δήμος

Άγιος Αθανάσιος: Προληπτικά μέτρα σε περίπτωση θεομηνίας λαμβάνει ο δήμος

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου ανακοινώνει ότι και φέτος ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου προχωρεί στον προληπτικό καθαρισμό των φρεατίων/...

Τουρνουά bowling μεταξύ δήμων Αγίου Αθανασίου και Μέσα Γειτονιάς

Τουρνουά bowling μεταξύ δήμων Αγίου Αθανασίου και Μέσα Γειτονιάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 10.00π.μ., η δράση του δήμου Αγίου Αθανασίου Strike for...

Αθλητικό Χωριό στον Άγιο Αθανάσιο - Έγιναν και οι εγγραφές Ανοικτού Σχολείου (Φωτογραφίες)

Αθλητικό Χωριό στον Άγιο Αθανάσιο - Έγιναν και οι εγγραφές Ανοικτού Σχολείου (Φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 29/9/2018 οι εγγραφές του Ανοικτού Σχολείου του Δήμου Αγίου Αθανασίου. Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, το...