A+ R A-
25 September 2018

Wednesday, 08 November 2017 08:08

Φωτογραφίες: Μια ανεπανάληπτη μουσικοχορευτική πανδαισία στον Άγιο Αθανάσιο

Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Χορών Δήμου Αγίου Αθανασίου

 

Με μουσικές και χορούς από διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και ηχηρά μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό ο Δήμος Αγίου Αθανασίου εξύμνησε τη διαφορετικότητα με το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ Χορών ‘’Multicultural Dance Trip Festival’’ που διοργανώθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Αθανασίου.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει το Χορευτικό Συγκρότημα "Ρωμιοσύνη" σε μια πανδαισία χορών από περιοχές όπως η Γεωργία, η Αρμενία, ο Καύκασος, ο Πόντος και φυσικά η Ελλάδα και η Κύπρος.

 

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» και είχε ως στόχο να παρουσιάσει χορούς από τρίτες χώρες με σημαντικούς αριθμούς πληθυσμού στην Κύπρο και να τους δώσει την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί μας την ιστορία και την κουλτούρα τους.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου, ανέφερε ότι πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Χορών, χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και συμβάλλουν σημαντικά στην αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς βοηθούν τους δημότες να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη για τα πλεονεκτήματα της ομαλής ένταξης των μεταναστών στην Κύπρο. Παράλληλα, τόνισε ότι «η Λεμεσός και ιδιαίτερα η ευρύτερη πόλη μας ήταν ανέκαθεν και συνεχίζει να είναι το επίκεντρο αυτού του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα και ότι εκ των πραγμάτων οφείλουμε να συμβάλουμε έμπρακτα, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ομαλή ένταξη και εξοικείωση των υπηκόων από τρίτες χώρες με την κυπριακή πραγματικότητα».

 

«Στόχος δεν είναι μόνο η βοήθεια και η στήριξη προς τους ΥΤΧ, αλλά παράλληλα να δώσουμε και στους δημότες μας την ευκαιρία να αποκτήσουν καλύτερη γνώση και αντίληψη για την οργάνωση της μόνιμης μετανάστευσης και το πλεονέκτημα της ομαλής ένταξης των μεταναστών στην Κύπρο. Ποτέ δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας σε δύσκολους καιρούς για τον τόπο μας έγιναν μετανάστες σε άλλες χώρες, οι οποίες και τους παρείχαν τις απαραίτητες συνθήκες για την ομαλή ενσωμάτωση τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να διαπρέψουν στη χώρα που μετανάστευσαν. Ας το πράξουμε και εμείς για αυτούς τους ανθρώπους που για τους δικούς τους λόγους βρέθηκαν στη δική μας πατρίδα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

 

Ακολούθως, ο Δήμαρχος συνεχάρη όλους τους χορογράφους και χορευτές του συγκροτήματος «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» που ταξίδεψαν το κοινό με ένα μοναδικό οδοιπορικό και μέσα από τις μοναδικές χορογραφίες τους και είδαν με "τα ματιά της ψυχής τους" τους δρόμους του Πόντου της Γεωργίας, της Αρμενίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Ευχαρίστησε δε, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της πολιτισμικής μουσικοχορευτικής παράστασης, τους χορηγούς επικοινωνίας Vistan Kipra, την εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ» και το Columbia Hotels Resort.

 

Από πλευράς του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό επισήμανε ότι, μέσα από το ταξίδι στους πολιτισμούς των λαών και των περιοχών τους, αναδεικνύονται κοινά ιστορικά χαρακτηριστικά και παραδόσεις που προάγουν την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων από όπου κι αν προέρχονται και τόνισε ότι: «.....Η σημερινή εκδήλωση αναβιώνει γεγονότα και αναμνήσεις από την ιστορία, από τα κύματα φυγής και τις μαζικές μετοικήσεις πληθυσμών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη γη τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον... πέραν από το καλλιτεχνικό της κομμάτι, έχει να μας διδάξει τι σημαίνει συνύπαρξη και ανάμιξη πληθυσμών, αλλά και τι σημαίνει ταυτότητα, πολιτιστική κληρονομιά, τι σημαίνει παράδοση, ήθη και έθιμα. Έχει να μας διδάξει πόσο σημαντικό είναι για τους υπηκόους τρίτων χωρών, που σήμερα ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, να υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων και ελευθεριών για τη διατήρηση και προώθηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων τους, του διαφορετικού ιστορικού και πολιτισμικού παρελθόντος...».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ‘’Multicultural Dance Trip Festival’’ τίμησε με την παρουσία του και ο Πρέσβης της Γεωργίας, κ. Revaz Lominadze, ο οποίος συνεχάρη το Δήμο Αγίου Αθανασίου για την πρωτοβουλία του και την επιτυχία την εκδήλωσης και τόνισε ότι η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και επιτεύχθηκε μια σχέση με το κοινό, η οποία αγγίζει τον καθένα.

 

Ο Πρέσβης της Γεωργίας δήλωσε ότι είναι φανερά συγκινημένος από το γεγονός ότι τα παιδιά που χόρεψαν είναι απόγονοι Ελλήνων της Γεωργίας, που γεννήθηκαν και ζουν στην Κύπρο και όμως μελετούν και γνωρίζουν όχι μόνο τα δικά τους ελληνικά και ποντιακά έθιμα, αλλά και της Γεωργίας, μιας χώρας που υπήρξε καταφύγιο και μετέπειτα πατρίδα για αρκετές γενιές προσφύγων του Πόντου. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελληνικού και Γεωργιανού πολιτισμού ξεκίνησαν από τα αρχαία χρόνια και ενδυνάμωσαν στο μεσαίωνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «ότι πλέον η Γεωργία όπως και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά που τους συνδέουν, ακόμα και κοινά προβλήματα όπως η κατοχή της γης από εισβολείς. Τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε μια μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις των δύο χωρών και τέτοιες εκδηλώσεις οπωσδήποτε παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την διαδικασία και πρέπει να συνεχιστούν».

 

Read 562 times Last modified on Wednesday, 08 November 2017 08:17

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)

Καταπολεμήστε το άγχος σας με yoga

Καταπολεμήστε το άγχος σας με yoga

Ο Δήμος Αγίου Αθανασίου σε συνεργασία με το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου και το ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου διοργανώνουν γυμναστική Yoga...

Θεραπευτική γυμναστική σε άτομα τρίτης ηλικίας προσφέρει ο Άγιος Αθανάσιος

Θεραπευτική γυμναστική σε άτομα τρίτης ηλικίας προσφέρει ο Άγιος Αθανάσιος

Τη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, η ώρα 10:00, ο δήμος Αγίου Αθανασίου οργανώνει θεραπευτική γυμναστική σε άτομα Τρίτης Ηλικίας (Ομάδα ατόμων...

Σε αθλητικό χωριό μετατρέπει τη πλατεία του ο Δήμος Αγίου Αθανασίου

Σε αθλητικό χωριό μετατρέπει τη πλατεία του ο Δήμος Αγίου Αθανασίου

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ο δήμος Αγίου Αθανασίου διοργανώνει το sport village, από τις 9.00 - 1.00 μ.μ., με σκοπό...