A+ R A-
24 February 2018

Sunday, 14 May 2017 17:51

Αποκαλυπτήρια μνημείου στον Άγιο Αθανάσιο προς τιμή των πεσόντων εθνοφρουρών του 1974 Featured

Η αγάπη των ηρώων μας για την ελευθερία, καθώς και η θυσία τους για την υπεράσπιση της δικής μας ελευθερίας, τιμής αλλά και αξιοπρέπειας, γίνεται για εμάς φάρος και οδηγός για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα της επανένωσης της πατρίδος μας και της απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ανεγέρθη στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αποστόλου Λουκά, Αγίας Μαρίνας και Θύρσου, στον Άγιο Αθανάσιο, προς τιμή των εθνοφρουρών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εξ’ Ελλάδος στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το μνημείο αυτό αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την πατρίδα, "ενώ υμνεί, ταυτοχρόνως, τον αγώνα του αγωνιστή στρατιώτη που χάθηκε έχοντας το βλέμμα του στραμμένο προς τις κατεχόμενες περιοχές μας".

"Η αγάπη τους για την ελευθερία, την Ελλάδα και την Κύπρο μας, καθώς και η θυσία τους για την υπεράσπιση της δικής μας ελευθερίας, τιμής αλλά και αξιοπρέπειας, γίνεται για εμάς φάρος και οδηγός για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα της επανένωσης της πατρίδος μας και της απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα", συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη πως μόνο περήφανος θα μπορούσε να νιώθει, όπως και όλοι, για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, "γιατί ξέρω πως ποτέ δεν έλειψαν σε ολόκληρη την ιστορική μας πορεία, εκείνοι που ήσαν έτοιμοι να δώσουν τη ζωή του ως ό,τι πιο πολύτιμο διέθεταν, προκειμένου να διατηρήσουμε την ελευθερία μας".

Η ιστορία, συνέχισε, αποκτά κοινωνική αξία όταν διδάσκει και σημείωσε πως "η θυσία των Ελλαδιτών αδερφών και των εθνοφρουρών μας που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία ως μια τεράστιας σημασίας εθνική προσπάθεια για να διατηρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία εν ζωή".

"Συνειδητοποιούμε πως εκείνο που θέλουμε είναι μια πατρίδα που δεν θα έχει ανάγκη από νέους που θα δώσουν τη ζωή τους, πως διεκδικούμε μια πατρίδα όπου όλοι οι κάτοικοί της θα εργάζονται για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπέδειξε πως αποτελεί υψίστης συμβολικής σημασίας η επιλογή της ανέγερσης του μνημείου στον περίβολο χώρο της εκκλησίας, "έναν χώρο που σχηματικά ονομάστηκε ως η πρωτεύουσα των προσφύγων, αφού εδώ οικοδομήθηκε ο πρώτος συνοικισμός προσφύγων μετά το 1974".

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως θα είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικά χαμένων, αν τους τιμήσουμε με έργα, αν συνεχίσουμε, "όχι επιδιώκοντας να χυθεί αίμα, αλλά μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, να επιτύχουμε αυτό που είναι επιθυμία ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού, και θέλω να ευελπιστώ και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας".

(ΚΥΠΕ)

Read 3299 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ)

Κλέφτες "κτυπούν" στον Άγιο Αθανάσιο

Κλέφτες "κτυπούν" στον Άγιο Αθανάσιο

Δήμαρχος: Οι δημότες να προστατεύσουν από μόνοι τους τις περιουσίες τους Σε έξαρση βρίσκονται οι διαρρήξεις και κλοπές στην περιοχή...

Δήμος Αγίου Αθανασίου: Πρασινίζει τα πάρκα του

Δήμος Αγίου Αθανασίου: Πρασινίζει τα πάρκα του

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Αθανασίου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την Εκδήλωση...

Άγιος Αθανάσιος: Διάλεξη "Υγιεινή διατροφή για ενήλικες» (Φωτογραφίες)

Άγιος Αθανάσιος: Διάλεξη "Υγιεινή διατροφή για ενήλικες» (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα «Υγιεινή διατροφή για ενήλικες» με τον διατροφολόγο κ. Μάριο Τρύφωνος και κοπή...