A+ R A-
18 October 2018

Tuesday, 29 May 2018 09:59

Να ενωθεί ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών με Δήμο Λεμεσού, πρότεινε ο Νίκος Αναστασίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Δημοτικό Μέγαρο την Τρίτη 22 Μαΐου, έκανε ειδική αναφορά σε έναν Δήμο με ζωτική σημασία για την πόλη, τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών. Το «καυτό» θέμα για τα Πολεμίδια παραμένει εδώ και χρόνια ο οικισμός Βερεγγάρια.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης οι εργασίες κατεδάφισης του συγκεκριμένου οικισμού και απομάκρυνσης των επικίνδυνων υλικών, έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019, με το συνολικό του κόστος να ανέρχεται στα €1.7 εκ.


 

Παράλληλα η κυβέρνηση διάκειται θετικά επί του αιτήματος κατασκευής του συνδετήριου δρόμου Ανθούπολης με τη Λεωφόρο Νίκαιας, συνολικού κόστους €1 εκ.

 

Ως προς το χρονίζον πρόβλημα που αφορά την υφιστάμενη κτηνοτροφική ζώνη Κάτω Πολεμιδιών, έχει εξευρεθεί η αναγκαία γη για μετακίνηση των κτηνοτροφικών μονάδων και έχει ήδη συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή, αποτελούμενη από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Δήμο, θα ξεκινήσει σύντομα τις απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η μετακίνηση.

 

Μιλώντας στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ, ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου θεωρεί ότι στο γενικό πλαίσιο αδικήθηκε. Μάλιστα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επανεξετάσει την κρατική χορηγία της νέας χρονιάς, με την ελπίδα αυτή να κατανεμηθεί ορθότερα και να ληφθούν υπόψη τα αναπτυξιακά έργα του δήμου.

 

Για συνένωση του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών με τον Δήμο Λεμεσού, μίλησε ο κ. Αναστασίου, μια πρόταση που ξάφνιασε όλους τους παρευρισκόμενους της συνάντησης. Όπως ο ίδιος μας εξήγησε, στο πλαίσιο ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, παρατηρείται ότι υπάρχει μία προσπάθεια από κάποιους κύκλους, να κρατήσουν τις κτηριακές του εγκαταστάσεις αποκλειστικά στο κέντρο της πόλης. «Εκ των πραγμάτων για εμένα αυτό το γεγονός αποτελεί έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

 

Το πανεπιστήμιο προγραμματίζει να επεκταθεί σε έναν «δεύτερο πόλο», όπου υπάρχουν αρκετά σοβαρά προβλήματα, αφού τόσο η αστυνομία όσο και το Παλαιό Νοσοκομείο, είναι κτήρια που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ώστε να δώσουν την θέση τους στο ΤΕΠΑΚ.

 

Προσπάθειά του κ. Αναστασίου είναι να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, επειδή βλέπει την πόλη της Λεμεσού ως ενιαία. «Δεν ξεχωρίζω τους δήμους και είμαι έτοιμος να συζητήσω μέσα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης για καλό του ΤΕΠΑΚ, το ενδεχόμενο συνένωσης του Δήμου μας τον Δήμο Λεμεσού», τόνισε ο κ. Αναστασίου.

 

Όσο για το θέμα που απασχολεί έντονα του Πολεμιδιώτες, ανέφερε με καθησυχαστικό τόνο, ότι οι εργασίες απομάκρυνσης αμιάντου συνεχίζουν στον οικισμό Βερεγγάρια και αναμένεται το 2019 να ολοκληρωθούν. Επιπρόσθετα ζήτησε από τον Πρόεδρο να παραχωρηθεί ένα κομμάτι γης, ώστε να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, καθώς επίσης και να υλοποιηθεί ένα αστικό πάρκο.

 

Το θέμα που αφορά την κτηνοτροφική περιοχή Κάτω Πολεμιδιών, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα και κ. Αναστασίου ανέφερε για το συγκεκριμένο θέμα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τρεις συναντήσεις στη Βουλή. Στην τελευταία συνάντηση μάλιστα, ο Υπουργός Γεωργίας ο οποίος εκπροσωπούσε παράλληλα και τον Υπουργών Εσωτερικών πήρε κάποιες καθοριστικές αποφάσεις. Όπως μας ανέφερε, θα αποδεσμεύσουν τα κονδύλια που αφορούν την απαλλοτρίωση της κτηνοτροφικής ζώνης, καθώς και του δρόμου που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί.

 

Εισήγηση εκ μέρους του Δήμου ήταν η κατασκευή ενός πολύ πιο σύντομου δρόμου, διαμέσου της κτηνοτροφικής ζώνης, μια λύση πολύ πιο οικονομική. Μάλιστα, ο κ. Καδής ζήτησε τότε από τους υπηρεσιακούς να θέσουν ενώπιον του και τις δύο λύσεις, ώστε να παρθεί οριστική απόφαση για μετακίνηση των κτηνοτρόφων από την περιοχή στην κτηνοτροφική ζώνη. Μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα θα δοθούν κίνητρα για όσους θέλουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική τους δραστηριότητα ή αποζημιώσεις για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από το επάγγελμα.

 

Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα του έργου αφού εάν δεν ολοκληρωθεί ο βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων της δυτικής Λεμεσού, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να συνδεθεί με το καζίνο και να εξυπηρετηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται. Άρα θα πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να βρει τους τρόπους να απλοποιήσει τις διαδικασίες, για να μπορούν τα έργα να προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα, κατέληξε στις δηλώσεις του.

 

Read 713 times Last modified on Tuesday, 29 May 2018 10:08

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ)

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών παραχωρεί υποτροφίες σε άπορους μαθητές

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών παραχωρεί υποτροφίες σε άπορους μαθητές

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς και με κύριο στόχο την έμπρακτη στήριξη των νέων,...

Αν δεν παραχωρηθούν στο ΤΕΠΑΚ χώροι στο Βερεγγάρια Πολεμιδιών οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές!

Αν δεν παραχωρηθούν στο ΤΕΠΑΚ χώροι στο Βερεγγάρια Πολεμιδιών οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές!

Ανδρέας Αναγιωτός: Ζητείται άμεση οριοθέτηση του χώρου που θα μας παραχωρηθεί στο Βερεγγάρια Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Αναγιωτός ως...

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη τις προθέσεις της για το Βερεγγάρια!

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη τις προθέσεις της για το Βερεγγάρια!

«Η αξιοποίηση του οικισμού Βερεγγάρια για δημιουργία φοιτητικών εστιών και αθλητικών χώρων έμειναν διακηρύξεις στα χαρτιά» Ο βουλευτής Λεμεσού, και...