A+ R A-
15 August 2018

Tuesday, 23 January 2018 14:48

Δικαιώνεται ο αγώνας των κατοίκων Πολεμιδιών

"Ξηλώνεται" ο καρκίνος του αμιάντου από το "Βερεγγάρια"

 

Δηλώσεις στην εφ. ΛΕΜΕΣΟΣ του δημάρχου Κ. Πολεμιδιών Νίκου Αναστασίου

 

Επιτέλους οι αγώνες και διαμαρτυρίες των κατοίκων Κάτω Πολεμιδιών τώρα δικαιώνονται: Οριστικά και αμετάκλητα αποξηλώνονται και απομακρύνονται ο αμίνατος και προχωρεί ο καθαρισμός του πρώην βρετανικού οικισμού "Βερεγγάρια".

 

Οπως είναι γνωστό, ο οικισμός εγκαταλείφθηκε το 1997 από τους Βρετανούς και πέρασε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το συμβόλαιο με τον εργολάβο, για την κατεδάφιση του οικισμού, υπογράφηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017.

 

Για καινούργια μέρα για τα Πολεμίδια έκανε λόγο ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, καθώς το "ξήλωμα του Βρεγγάρια¨από το επικίνδυνο υλικό ήταν πάγιο αίτημα τόσο του Δήμου όσο και των κατοίκων που πολλές φορές διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας απαιτώντας το αυτονόητο: Να φύγει από την περιοχή τους το καρκίνωμα που απειλούσε την υγεία όλων και αποτελούσε μόνιμα εστία μόλυνσης.

 

Οι κάτοικοι μάλιστα έκαναν λόγο και για αυξημένα κρούσματα καρκίνου λόγω ακριβώς της παρουσίας του οικισμού.

 

Σε δηλώσεις του στη ΛΕΜΕΣΟ ο δήμαρχος Νίκος Αναστασίου, ανέφερε ότι ο Δήμος απαίτησε και πέτυχε όπως στις διάφορες συσκέψεις που γίνονται με τον εργολάβο για την διαδικασία αποξήλωσης και απομάκρυνσης των αμιάντων να παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του δήμου ώστε από κοντά να παρακολουθούνται αυτές οι εργασίες.

 

Επίσης ο Δήμος έχει φροντίσει ώστε στο συμβόλαιο του εργολάβου να συμπεριληφθεί μια σειρά προληπτικών μέτρων για την προστασία της γύρω περιοχής, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών που θα ολοκληρωθούν σε 52 βδομάδες.

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι πάντως (Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας, εργολάβος του έργου) διαβεβαίωσαν πως θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για προστασία της ασφάλειας και της υγείας των περιοίκων, παρουσιάζοντας τον τρόπο καθαρισμού και τη μέθοδο αποξήλωσης των αμιάντων.

 

Επιπρόσθετα, έχουν γίνει διευθετήσεις, ώστε οι εργασίες αποξήλωσης των αμιάντων στα υποστατικά που γειτνιάζουν με το Α' Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών καθώς και με ιδιωτικό νηπιαγωγείο, να πραγματοποιηθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που θα είναι κλειστά.

 

"Ζητήσαμε και έγινε πρόνοια στο συμβόλαιο του εργολάβου όπως πριν την έναρξη των εργασιών γίνει επαναληπτικός ψεκασμός του χώρου για καταπολέμηση των τρωκτικών, ενώ στις συσκέψεις εργοταξίου θα παρακάθεται εκπρόσωπος του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη των εργασιών και θα ενημερώνουμε τους δημότες μας", ανέφερε ο κ. Αναστασίου.

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, είχε υποδείξει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε πως το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού θα δοθεί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για κάλυψη των αναγκών του (φοιτητικές εστίες και εργαστήρια).

 

Ανέφερε επίσης πως, σε πρόσφατη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, έλαβε διαβεβαιώσεις ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση χώρου, μέχρι και 15 στρεμμάτων, για κάλυψη των αναγκών της δημοτικής αρχής.

 

"Παράλληλα, είπε έγινε αποδεκτό και το αίτημα μας για δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου, στο οποίο θα συμπεριληφθούν πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης για νέους και ηλικιωμένους", δήλωσε ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, προσθέτοντας ότι "ένας τέτοιος πολυχώρος και πνεύμονας πρασίνου, άνετα μπορεί να συνδεθεί με το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη και να φθάσει μέχρι και το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, συνδέοντας ουσιαστικά τη βόρεια πλευρά της πόλης με την νότια, με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους".

 

Στο μεταξύ, επισκέφθηκε το χώρο ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Νίκος Αναστασίου, όπου συνομίλησε με λειτουργούς του Τμήματος Δημοσίων Έργων που βρίσκονται εκεί για σκοπούς επιθεώρησης.

 

Ο κ. Αναστασίου δήλωσε πως θα χρειαστούν κάποιες μέρες προετοιμασίας πριν αρχίσει η αποξήλωση και απομάκρυνση του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία αμίαντου, με τον οποίον είναι κατασκευασμένες οι στέγες.

 

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες αφορούν κυρίως την τοποθέτηση υποστατικών - γραφείων του εργολάβου, την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση, καθώς και κάποιες άλλες ενέργειες που σχετίζονται με τον προγραμματισμό του όλου έργου, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 52 εβδομάδες.

 

Read 357 times Last modified on Tuesday, 23 January 2018 14:57

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ)

Κάτω Πολεμίδια: Περισυλλογή σκυβάλων και ανακυκλώσιμων υλικών

Κάτω Πολεμίδια: Περισυλλογή σκυβάλων και ανακυκλώσιμων υλικών

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών ανακοινώνει ότι η Υπηρεσία Αποκομιδής Σκυβάλων δεν θα εργαστεί την 15η Αυγούστου 2018. Ως εκ τούτου...

Κάτω Πολεμίδια: Αναβολή εκδηλώσεων λόγω πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική

Κάτω Πολεμίδια: Αναβολή εκδηλώσεων λόγω πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τις 27 και 30 Ιουλίου , αναβάλλονται λόγω πένθους για τα θύματα των πυρκαγιών στην Αττική. ...

Κάτω Πολεμίδια: Μνημόσυνο του ήρωα Ευέλθων Ιωαννίδη

Κάτω Πολεμίδια: Μνημόσυνο του ήρωα Ευέλθων Ιωαννίδη

Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Λιβαδιού Μόρφου και η Οικογένεια του Ήρωα σας προσκαλούν να τιμήσετε με...