A+ R A-
10 December 2018

Thursday, 29 November 2018 14:28

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος Μέσα Γειτονιάς και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ, Ανδρέας Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που καλέστηκε να ψηφίσει ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς για το έτος 2019.

 

Σύμφωνα με επιστολή του αναφέρει πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οικονομιική κατάσταση του δήμου και προέτρεψε δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους όπως συνεχίσουν με την ίδια πολιτική.


 

 

 

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του:

 

«Κύριε Δήμαρχε, κ. Αναπληρωτή Δημοτικέ Γραμματέα, κ. Αντιδήμαρχε, Αγαπητοί συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

 

Σήμερα τίθεται προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2019 με την Κυπριακή οικονομία να καταγράφει περαιτέρω σημαντικά βήματα προόδου κατά το 2018. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που είχαν επανέλθει το 2015 για πρώτη φορά από το 2011 ενισχύθηκαν περαιτέρω. Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης που εφαρμόστηκε παρουσίασε ενδείξεις σταθεροποίησης γεγονός που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησαν θετικά. Η εικόνα της κυπριακής οικονομίας παρουσιάστηκε αισθητά βελτιωμένη. Η ανάπτυξη του 2017 και 2018 γύρω στο 4% ήταν όχι μόνο αξιοπρόσεκτη αλλά και πέραν των πιο αισιόδοξων προσδοκιών μας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρουσιάστηκε και η ανάλογη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου Μέσα Γειτονιάς με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019 που είναι ενώπιον μας να είναι όχι μόνο ισοσκελισμένος αλλά και να παρουσιάζει πλεόνασμα της τάξης των €25.000 ευρώ.

 

Η Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού αφού διεξήλθε όλων των σημειώσεων και στοιχείων του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών του 2019 σημειώνει και υποβάλλει τις πιο κάτω εισηγήσεις:

 

1. Πυλώνες αναδιάρθρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ατολμία και η ανευθυνότητα πρέπει πλέον να τερματισθεί και όλοι Κυβέρνηση Κόμματα Βουλή και Ένωση Δήμων να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση στη σωστή της διάσταση. Το ζητούμενο είναι οι Δήμοι να γίνουν βιώσιμοι είτε με τη μείωση του αριθμού των Δήμων είτε με επιλογή συνεργασιών και συμπλεγματοποιήσεων ούτως ώστε να καθοριστούν τομείς με βάση τους οποίους να μπορέσουν οι όμοιοι Δήμοι να επιβιώσουν.

 

 

2. Οικονομική πολιτική του Δήμου

Μπορεί η οικονομική κατάσταση του Δήμου να απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί εξαίρετη όμως υπάρχει η ειδοποιός διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια γιατί έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα οικονομικά του Δήμου. Αυτό οφείλεται στους στόχους που τέθηκαν από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η οικονομική εξυγίανση που συνεχίστηκε και το 2018, η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών αποτελούν δείγματα γραφής και είναι σαφώς διακριτά στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς.

 

Κύριε Δήμαρχε

Σας καλούμε να συνεχίσετε με την ίδια προσήλωση τις προσπάθειες σας στο τομέα της οικονομικής πολιτικής γιατί παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι επιδείνωσης των οικονομικών δεικτών του Δήμου.

 

 

3. Η Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού καταθέτει τα εξής:

Στις διαχρονικές προσπάθειες που καταβάλουμε για την αντίκρυση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου σημαντική θέση καταλαμβάνει ο τομέας της εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών για τα καθημερινά τους προβλήματα. Αναμένουμε από την Υπηρεσία να αυξήσει και να ενισχύσει την προσφορά προς τους δημότες με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

 

4. Πορεία προς το καλύτερο

- Να συνεχισθεί η προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας προς τον Δήμο που αφορά το Καλογεροπούλειο Νηπιαγωγείο. Για μας ο καλύτερος τρόπος είναι η περαιτέρω διαπραγμάτευση του θέματος.

- Όσον αφορά τα έξοδα του Δήμου για το προσωπικό να συνεχισθεί η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου.

- Η κοινωνική πρόνοια προς τους δημότες είναι ουσιώδης παράγοντας για την προστασία των ευπαθών ομάδων και επιβάλλεται η συνέχιση της χορηγίας μας συμπεριλαμβανομένης και εκείνης προς το ΣΚΕ και τις παιδικές λέσχες.

- Η φορολογία των δημοτών που αφορούν το κομμάτι των σκυβάλων να φθάνει σταδιακά στα επίπεδα εκείνα που να εξισορροπούν τις δαπάνες του Δήμου προς τον ΟΕΔΑ.

- Χρειάζεται να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου δυναμικού.

- Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό (συνεχής εκπαίδευση, κίνητρα, δίκαιη αξιολόγηση)

- Ενδυνάμωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας με ανθρώπινο δυναμικό και μηχανικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τα θέματα καθαριότητας εξωραισμού του Δήμου και περισυλλογής αχρήστων αντικειμένων. Με την αγορά του σαρώθρου θα χρειαστεί επιπρόσθετος οδηγός.

- Πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, τηγανοποίηση)

- Απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος στα όρια του Δήμου

- Το Ανοικτό Σχολείο ένας θεσμός που στηρίζει τους δημότες που έχουν ανάγκη για περαιτέρω μόρφωση, ψυχαγωγία και στη δια βίου μάθηση. Επιβάλλεται να συνεχισθεί η στήριξη του.

- Να γίνει πρόβλεψη για την πλήρωση θέσης Επιστάτη.

 

 

5. Βελτίωση της εισπρακτικότητας των οφειλών προς το Δήμο

- Καταγραφή και αδειοδότηση σκύλων

- Καταγραφή υποστατικών που δεν είναι καταχωρημένα

- Εισπράξεις από τέλη που είναι καθυστερημένα

- Εισπράξεις από τέλη πολιτικών γάμων

 

 

6. Νεολαία, Παιδεία και Αθλητισμός

Τα τρία αυτά κεφάλαια είναι για μας πολύ σημαντικά για τη κοινωνία. Θεωρούμε ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή στην αξιοποίηση του ταλέντου των νεαρών δημοτών μας και να αυξηθεί η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις που γίνονται αποφεύγοντας έτσι με τον τρόπο αυτό τις πράξεις που ζημιώνουν πνευματικά και αθλητικά την νεολαία.

 

7. Παρά τις πολλαπλές προσπάθειες που έγιναν από την Επιτροπή Ευρωπαικών Θεμάτων για εξασφάλιση Ευρωπαικών κονδυλίων για ανάπτυξη με τη συμμετοχή Εταιρειών που αναλαμβάνουν να προωθήσουν τέτοια κονδύλια, το αποτέλεσμα μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικό. Η Επιτροπή συνεχίζει τις ενέργειες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Εκείνο που χρειάζεται άμεσα είναι η πρόσληψη προσοντούχου λειτουργού ο οποίος θα αναλάβει την προώθηση του θέματος.

 

8. Να γίνει πρόβλεψη στο προϋπολογισμό 2019 για αύξηση της μισθοδοσίας των σχολικών τροχονόμων που να συνάδει με την αντίστοιχο μισθοδοσία των συναδέλφων τους στο Δήμο Λεμεσού και άλλους Δήμους.

 

9. Προυπολογισμός ανάπτυξης

Παρά τα πενιχρά κονδύλια που διαθέτει ο Δήμος θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για επιδιόρθωση δρόμων και πεζοδρομίων, στη συντήρηση και ανανέωση των πάρκων, την ανάπτυξη του πρασίνου και τον εξωραισμό του Δήμου.

 

 

Κύριε Δήμαρχε, συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε το χρόνο αυτό, πιστεύουμε ότι έχουν επιτευχθεί αρκετά που μπορούν να διαφοροποιήσουν την εικόνα του δήμου προς το καλύτερο. Με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών για την αγορά του σαρώθρου, την απαλλαγή του δήμου από τα τέλη που πληρώνονται στην Green Dot, την αγορά αυτοκινήτου και μοτοσυκλετών και την διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Ύψωνα που μας παραχωρεί τον τροχονόμο ο οποίος βοήθησε σημαντικά τον Δήμο.

Με όλα όσα ανάφερα πιο πάνω στην τοποθέτηση μου η δημοτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού ψηφίζει θετικά τους προυπολογισμούς 2019, 2020 και 2021.

Κλείνοντας την τοποθέτηση μου ευχαριστούμε όλους για την συνεργασία που είχαμε. Τον Δήμαρχο ευχαριστούμε ιδιαίτερα και ευελπιστούμε ότι το 2019 θα προσφέρει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στο Δήμο για ένα καλύτερο μέλλον των δημοτών μας.

Ευχαριστούμε επίσης τον Αντιδήμαρχο, τον εκτελών χρέη Δημοτικό Γραμματέα και Μηχανικό του Δήμου, την Δημοτικό Ταμία, την Ανώτερη Υγειονομικό Επιθεωρητή και ασφαλώς την Γραμματεικό Λειτουργό και τέλος όλες τις δημοτικές ομάδες και την δημοτική υπηρεσία.

Ευχαριστώ.»

 

 

Read 76 times Last modified on Thursday, 29 November 2018 15:04

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ)

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος Μέσα Γειτονιάς και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ, Ανδρέας Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που...

Νέα επιτυχία για το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μέσα Γειτονιάς με το «Μπαμ!» του Γιώργου Νεοφύτου

Νέα επιτυχία για το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μέσα Γειτονιάς με το «Μπαμ!» του Γιώργου Νεοφύτου

Το 31o Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κάθε χρόνο έγινε φέτος στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018....

Mέσα Γειτονιά: Ψηφίστηκε αύξηση κατά 9% στη φορολογία σκυβάλων

Mέσα Γειτονιά: Ψηφίστηκε αύξηση κατά 9% στη φορολογία σκυβάλων

Ψηφιστήκε ο προϋπολογισμός του δήμου Μέσα Γειτονιάς για το 2019, με 11 υπέρ και 1 κατά. Η ΕΔΕΚ όπου εκπροσωπείται...