A+ R A-
10 December 2018

Thursday, 15 November 2018 12:10

Καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο δημοτικός σύμβουλος ΕΔΕΚ Ευστάθιος Γρηγορίου

Ο δημοτικός σύμβουλος ΕΔΕΚ Μέσα Γειτονιάς Ευστάθιος Γρηγορίου τοποθετείται σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που καλείται να ψηφίσει ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς για το έτος 2019.

 

Σύμφωνα με επιστολή του αναφέρει πως δυστυχώς λόγω των δυσχαιρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος, είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν για ακόμη μια φορά ένα συμβατικό αποστεωμένο προϋπολογισμό, χωρίς όραμα, χωρίς πνοή, ένα προϋπολογισμό που θα ακροβατεί ανάμεσα στον εφιάλτη της στάσης πληρωμών και της ανάγκης για αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών.


 

Ο κ. Γρηγορίου μάλιστα δε δίστασε να χαρακτηρίσει την πρόταση των προϋπολογισμών για το 2019, ως συνενοχή ή έστω ανοχή στη μεγάλη κοροϊδία της Επίσημης Πλευράς εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, εκπροσωπόντας και τη δημοτική ομάδα της ΕΔΕΚ στο δήμο, ο κ. Γρηγορίου καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

 

"Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, λέμε ΟΧΙ. Αυτό δεν αποτελεί μομφή κατά του Δημάρχου αλλά μομφή κατά της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι το καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για να επιλύσει τα προβλήματα των Δήμων Παγκύπρια", αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή του:

Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να τοποθετηθούμε ως Πολιτικές Δυνάμεις για τον προϋπολογισμό του Δήμου Μέσα Γειτονιάς μέσα στο κλίμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας για το εάν τελικά θα εφαρμοστούν οι βαρύγδουπες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Παρ’ όλες τις μελέτες που είχε στα χέρια της για τόσα χρόνια η Κυβέρνηση, φτάσαμε στη δύση του 2018 χωρίς να πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο ταλαιπωρημένο κουφάρι των Δήμων.

 

Αντιθέτως, οι αγκυλώσεις στη λειτουργία των Δήμων όχι μόνο δεν έχουν εξαλείφθει αλλά έχουν επιδεινωθεί λόγω της αδυναμίας και της απροθυμίας της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε τομές που θα εξυγιάνουν τον Τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα καταστήσουν τους Δήμους αποτελεσματικούς στην υπηρεσία των πολιτών.

 

Πέρα από την έλλειψη οράματος, η Κυβέρνηση σφυρά αδιάφορα και στις μεγάλες οικονομικές ανάγκες των Δήμων, ενώ είχε δώσει διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση των οικονομικών προβλημάτων των Δήμων με την παροχή της Κρατικής Χορηγίας, δεν έχει δώσει ούτε Σεντ για να μπορέσουν οι Δήμοι να ανασάνουν και να μπορέσουν έστω για λίγο να δικαιολογήσουν το λόγο ύπαρξής τους: Την έγκαιρη και ποιοτική εξυπηρέτηση των αναγκών των Δημοτών.

 

Δεν μας ξαφνιάζει η στάση της σημερινής Κυβέρνησης και στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εφαρμόζει πιστά τις εμμονές της και την ιδεολογία της που είναι η εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών. Η εγκατάλειψη των Δήμων από την Επίσημη πλευρά δεν διαφέρει από την εγκατάλειψη των Κρατικών Νοσηλευτηρίων, από την στοχοποίηση του Δημόσιου Σχολείου, από την αναλγησία που επιδεικνύει για τα πολλά και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

 

Η καταπόνηση των οικονομικών των Δήμων μετακυλύει στις ράχες των οικονομικά εξαθλιωμένων Δημοτών το πρόβλημα, με τις υποχρεωτικές αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη.

 

Ενώ οι κεντρικοί σχεδιασμοί υποδομών σε άλλες χώρες μειώνουν τα κόστη για τους πολίτες, στην Κύπρο η ευφάνταστη ανικανότητα της Κυβέρνησης οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο. Ενώ σχεδιάζει αλλαγές για να μειώνεται το κόστος ζωής, στο τέλος λόγω της ανικανότητας ή και της αδιαφορίας της για την εξαθλίωση των πολιτών, οι αλλαγές αυτές επιφέρουν περισσότερα έξοδα που πρέπει να τα επωμισθούν οι πολίτες. Αναφέρομαι στο γνωστό έργο απόθεσης των σκυβάλλων στο Πεντάκωμο.

 

 

Έντιμε Κύριε Δήμαρχε,

 

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Καθώς Κύριε Δήμαρχε προεδρεύετε του Συμβουλίου της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε τη συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και των ιδιωτών για όλες τις φάσεις αποκομιδής, διαχείρισης και αξιοποίησης των σκυβάλων για να γνωρίζει ο Δημότης επιτέλους τους λόγους που αυξάνεται συνεχώς το κόστος αποκομιδής σε βάρος του. Αν υπάρχουν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες από τη Συμφωνία θέλουμε να τις ξεσκεπάσετε επειδή υποψιαζόμαστε ότι και αυτό το έργο αποτελεί σκάνδαλο μεγατόνων.

 

Δυστυχώς η άθλια οικονομική κατάσταση και του δικού μας Δήμου δεν μας επιτρέπει να προβούμε σε σχεδιασμό αναπτυξιακών έργων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των Δημοτών της Μέσα Γειτονιάς. Μέσα σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες καλούμαστε για μια ακόμη φορά να ψηφίσουμε ένα συμβατικό αποστεωμένο προϋπολογισμό, χωρίς όραμα, χωρίς πνοή, ένα προϋπολογισμό που θα ακροβατεί ανάμεσα στον εφιάλτη της στάσης πληρωμών και της ανάγκης για αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών.

 

Με την παρούσα Κυβέρνηση δεν έχουμε καμία ελπίδα να δούμε την αίγλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά τον παρατεταμένο μαρασμό της. Δεν ελπίζουμε στο ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα. Θα ολοκληρωθεί η θητεία μας μέσα στη φιλοσοφία εγκατάλειψης των Δήμων που διαπνέει την παρούσα Κυβέρνηση. Μία Κυβέρνηση των ανεκπλήρωτων εξαγγελιών, των ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων, της Κυβέρνησης με ώτα μη ακουόντων.

 

Μετά από τη μελέτη της πρότασης των προϋπολογισμών για το 2019, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η ψήφιση των προϋπολογισμών θα αποτελούσε συνενοχή ή έστω ανοχή στη μεγάλη κοροϊδία της Επίσημης Πλευράς εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, λέμε ΟΧΙ. Αυτό δεν αποτελεί μομφή κατά του Δημάρχου αλλά μομφή κατά της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι το καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για να επιλύσει τα προβλήματα των Δήμων Παγκύπρια.

 

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Το δικό μας ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ και δεν το λέμε για να τσιμεντώσουμε κανένα ΝΑΙ, δηλαδή να έχουμε μία δειλή στάση έναντι της Ιστορίας όπως έπραξαν κάποιοι άλλοι στο παρελθόν.

 

 

Κύριε Δήμαρχε

 

Η παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική φωνή. Κρατήσαμε το λόγο μας σε ψηλό επίπεδο, δεν τον εκπορνεύσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους, δεν δειλιάσαμε να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε τα σκάνδαλα, δεν σφυρίξαμε αδιάφορα μπροστά στις παρατυπίες και τις μικροδολιότητες του οποιουδήποτε. Δεν κυνηγήσαμε κανένα Δημότη για να του κλείσουμε την δουλειά και να τον καταστρέψουμε οικονομικά, άλλωστε ούτε η ιδεολογία μας ούτε ο πολιτικός πολιτισμός μας επιτρέπει κάτι τέτοιο.

 

Είμαστε υπερήφανοι και με αξιοπρέπεια κοιτάμε όλους τους Δημότες στα μάτια.

 

 

Κύριε Δήμαρχε,

 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την γραμματεία όπου με μειωμένο προσωπικό ανταποκρίνεται με επιτυχία στο δύσκολο έργο της όπου ο όγκος εργασίας είναι αυξημένος.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τον υγειονομικό βοηθό Νίκο Αυγουστή όπου εκτός καθηκόντων οδηγά το φορτηγό για ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας για να εξυπηρετούνται οι Δημότες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Νίκος Αυγουστή εργάστηκε εκτός καθηκόντων και στην υπηρεσία περισυλλογής σκυβάλων.

 

Ευχαριστώ επίσης τον τεχνίτη Σάββα Σάββα και το βοηθό του Χαράλαμπο Γεωργίου που ευσυνείδητα εργάζονται σκληρά και πολλές φορές σε αντίξοες συνθήκες επιδιορθώνοντας δρόμους πεζοδρόμια και όχι μόνο.

 

Αυτές οι ευχαριστίες έπρεπε και πρέπει να αποδοθούν από το Δημοτικός Συμβούλιο.

 

Εμείς τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε.

 

Ευστάθιος Γρηγορίου

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

Read 2170 times Last modified on Thursday, 29 November 2018 14:28

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ)

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος Μέσα Γειτονιάς και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ, Ανδρέας Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που...

Νέα επιτυχία για το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μέσα Γειτονιάς με το «Μπαμ!» του Γιώργου Νεοφύτου

Νέα επιτυχία για το θεατρικό εργαστήρι Δήμου Μέσα Γειτονιάς με το «Μπαμ!» του Γιώργου Νεοφύτου

Το 31o Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κάθε χρόνο έγινε φέτος στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2018....

Mέσα Γειτονιά: Ψηφίστηκε αύξηση κατά 9% στη φορολογία σκυβάλων

Mέσα Γειτονιά: Ψηφίστηκε αύξηση κατά 9% στη φορολογία σκυβάλων

Ψηφιστήκε ο προϋπολογισμός του δήμου Μέσα Γειτονιάς για το 2019, με 11 υπέρ και 1 κατά. Η ΕΔΕΚ όπου εκπροσωπείται...