A+ R A-
13 December 2018

Tuesday, 31 October 2017 12:05

Φωτογραφίες: 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Μέσα Γειτονιά Featured

Ευστάθιος Γρηγορίου: «Χορός είναι η επικοινωνία του σώματος με τη ψυχή»

 

Πλήθος κόσμου γέμισε το πάρκο Πανίκου Δημητρίου, στη Μέσα Γειτονιά, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017, όπου παρευρέθηκαν για να υποδεχτούν χορευτικά συγκροτήματα που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Κύπρου, της Ελλάδος και των πανταχού Ελλήνων, στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Μέσα Γειτονιάς.

 

Το φεστιβάλ διοργάνωσε η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Μέσα Γειτονιάς και συμμετείχαν το χορευτικό συγκρότημα του Ανοικτού Σχολείου Μέσα Γειτονιάς, ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου Δήμου Σαρωνικού Ελλάδος, το χορευτικό συγκρότημα Ρωμιοσύνη από τον Πόντο και το χορευτικό συγκρότημα Sovatcii από τη Βουλγαρία.

 

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου όσο και ο Δήμαρχος Δήμου Σαρωνικού Αττικής, Γιώργος Σωφρόνης.

 

Από πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Μέσα Γειτονιάς Ευστάθιος Γρηγορίου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους σε «ακόμη μια βραδιά Πολιτισμού στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς», όπως είπε.

 

Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως «ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς, μέσα στο στενό πλαίσιο των δυνατοτήτων του, προσπαθεί να δώσει μια ιδιαίτερη έμφαση στη παράδοση και τον πολιτισμό μας, μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες», υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους εκδήλωση είναι και το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο όπως είπε, ευελπιστούν να καταστεί θεσμός.

 

Ο στόχος για διατήρηση της παράδοσης, συνέχισε ο κ. Γρηγορίου, δεν αποσκοπεί ούτε στην στείρα αναπαραγωγή της, ούτε πολύ περισσότερο σε μια φολκλορική της έκθεση.

 

«Αντίθετα επιδιώκουμε την γόνιμη ανανέωση της και τη βιωματική της ένταξη στην σύγχρονη καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα αγχωτική, πολύπλοκή και αποξενωτική ως προς τις ανθρώπινες σχέσεις και την ποιότητα τους», συμπλήρωσε.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Ευστάθιος Γρηγορίου: Ο χορός και η μουσική αποτελούν αντανάκλαση, προέκταση αν θέλετε, του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου. Παρηγορείται και μοιράζεται ο πόνος και ο καημός, αλλά εγείρεται και το σθένος και η αποφασιστικότητα.

 

«Ως Έλληνες δικαιωματικά μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την πλούσια και υψηλή στάθμη της παράδοση μας», είπε περήφανα ο Πρόεδρος. «Για κάθε έκφραση της ζωής οι πρόγονοι μας δημιούργησαν και ένα ανάλογο μουσικοχορευτικό πλαίσιο σε μια πρωτοφανή ποικιλία από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο, από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη, από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και βεβαίως την Μικρά Ασία», ανέφερε.

 

Ακόμη, επισήμανε πως «κάποιες από αυτές τις πατρίδες μπορεί να έχουν χαθεί, αλλά εκτός από τη μνήμη τους που πρέπει να διατηρηθεί, ταυτόχρονα οφείλουμε να διατηρήσουμε και να καλλιεργήσουμε την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική τους παράδοση».

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής σημείωσε πως ο χορός αποτελεί την επικοινωνία του σώματος με τη ψυχή, δίνοντας το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η επικοινωνία, για να αρχίσουν οι χοροί!

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς έδωσε αναμνηστική πλακέτα σε όλους τους χοροδιδασκάλους, ενώ σε όλους τους χορευτές και τους επίσημους δόθηκε από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

 

Επίσης, στις εισόδους του πάρκου ζευγάρι με παραδοσιακές στολές προϋπαντούσε το κοινό, κερνώντας τους ζιβανία και παραδοσιακά εδέσματα όπως σιουσιούκο, κκιοφτέρκα, σταφίδα και αμύγδαλα.

 

Read 1126 times Last modified on Tuesday, 31 October 2017 12:16

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ)

Διάλεξη με θέμα «Οι εξελίξεις στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική» στη Μέσα Γειτονιά

Διάλεξη με θέμα «Οι εξελίξεις στη Γναθοπροσωπική Χειρουργική» στη Μέσα Γειτονιά

Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς κ. Δώρος Αντωνίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σας προσκαλούν σε διάλεξη που διοργανώνει η...

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Μέσα Γειτονιά

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Μέσα Γειτονιά

Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς κ. Δώρος Αντωνίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σας προσκαλούν στη Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου...

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ψήφισε θετικά τον προϋπολογισμό για το 2019 στη Μέσα Γειτονιά, ο ΔΗΣΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος Μέσα Γειτονιάς και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΔΗΣΥ, Ανδρέας Μιχαηλίδης τοποθετήθηκε σε σχέση με τους προϋπολογισμούς που...