A+ R A-
14 November 2018

Monday, 29 October 2018 09:52

Λαμπερά εγκαίνια για την Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού θα αποτελέσει σημαίνον στήριγμα και τροφοδότη της πνευματικής καλλιέργειας και μόρφωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πνευματική ζύμωση της Λεμεσού και του τόπου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου κτηρίου, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη.


 

 

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η βιβλιοθήκη, η οποία ως φορέας γνώσεων και αξιών και ως θεματοφύλακας της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αναμένεται να αναδειχθεί για τον τόπο μας σε έναν θεμελιώδη παράγοντα υποστήριξης και ενίσχυσης του πολιτισμού, της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης και της εν γένει πνευματικής δημιουργικής παραγωγής.

 

"Συγκαταλέγοντας στην περιουσία της πλούτο σημαντικών από άποψη θεματολογίας, ποικιλίας και σπανιότητας έντυπων και ψηφιοποιημένων συλλογών και ακολουθώντας τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη βιβλιοθηκονομία και στην τεχνολογία, η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν θησαυρό πληροφοριών που εξυπηρετεί τις διαφορετικές αναζητήσεις κάθε είδους αναγνώστη", συμπλήρωσε.

 

44826464_1670034119767143_4784445893883461632_o.jpg

 

Ανέφερε δε πως, ως ένα ζωντανό πνευματικό κέντρο, ανταποκρίνεται πλήρως στο νέο ρόλο, πέραν του συμβατικού της πληροφόρησης, που καλούνται να διαδραματίσουν πλέον οι βιβλιοθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης των κτιρίων της για την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων και τη φιλοξενία πληθώρας εκδηλώσεων σχετικών με τα επιστημονικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου το οποίο στεγάζει τη βιβλιοθήκη και η λειτουργική αξιοποίηση του προς όφελος των πολιτών, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση και την προώθηση άλλων σημαντικών έργων στην περιοχή, προσθέτει στην πορεία ανάπτυξης που σημειώνει η πόλη της Λεμεσού τα τελευταία χρόνια, "στην οποία αποδώσαμε ως παρούσα διακυβέρνηση ιδιαίτερη σημασία, όπως και οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τοπικοί άρχοντες".

 

Δείτε το άλμπουμ της εκδήλωσης ΕΔΩ

 

Η ανάπτυξη άλλωστε, τόνισε, υπήρξε και ο στόχος της Κυβέρνησης από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της και "παρά τις δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, εκτιμώ πως συνδράμαμε ουσιαστικά στις προσπάθειες των τοπικών αρχών να αναδείξουν το όραμα τους για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλες τις τοπικές κοινωνίες".

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ανάληψη της ολοκλήρωσης του έργου αποκλειστικά από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το "πραγματικά αξιόλογο αποτέλεσμα", είναι ενδεικτικό της υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας και της δυναμικής που έχει αποκτήσει το Πανεπιστήμιο, το οποίο όπως είπε, σημειώνει από την ίδρυση του μία συνεχή ανοδική πορεία με πλήθος διακρίσεων και επιτυχιών που το καταξιώνουν στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

44615248_1670041456433076_4175433816371888128_o.jpg

 

"Και δεν μπορεί παρά η πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, αλλά και η συμβολή του στην αναπτυξιακή πορεία της Λεμεσού, να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού ως Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες του αυτές, επενδύουμε και στηρίζουμε έμπρακτα τη λειτουργία του και κατ’ επέκταση το πολυσήμαντο έργο που επιτελείται", είπε.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση μέρους του οικισμού "Βερεγγάρια" για ανέγερση φοιτητικών εστιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εργαστηριακών χώρων, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταστέγαση της Τεχνικής Σχολής στον Ύψωνα, αλλά και της Σχολής Επιστημών Υγείας".

 

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας σημείωσε πως "η εστία γνώσης που εγκαινιάζουμε σήμερα διαφυλάσσοντας εις το διηνεκές και προσφέροντας ως κοινό αγαθό τον πλούτο που στεγάζει, θα αποτελέσει σημαίνον στήριγμα και τροφοδότη της πνευματικής καλλιέργειας και μόρφωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πνευματική ζύμωση της Λεμεσού και του τόπου".

 

Χρέος όλων, ανέφερε, είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στον συνεχή εμπλουτισμό της με σημαντικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια της πνευματικής, της ερευνητικής και της επιστημονικής παραγωγής του ανθρώπου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η νέα βιβλιοθήκη θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό από το ευρύ κοινό.

 

44939833_1670033229767232_4303954021145640960_n.jpg

 

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης είπε πως με τη λειτουργία της ενιαίας Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, εμπεδώνεται και ενισχύεται περαιτέρω η κοινή πορεία της αρμονικής και εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης πανεπιστημίου και πόλης.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ.Πανίκος Φιλίππου, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το κτίριο της βιβλιοθήκης, αποτελεί το εμβληματικό αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου μας με τον Δήμο Λεμεσού "και είναι για αυτό τον λόγο που θεωρούμε τη σημερινή μέρα ορόσημο για την ιστορία της πόλης μας".

 

Εξάλλου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, είπε στο χαιρετισμό του πως η ανανεωμένη Δημοτική Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη έχει μια νέα σημειολογία και έναν πολυλειτουργικό ρόλο, εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή της Βιβλιοθήκης, "πρότυπο για τα κυπριακά δεδομένα".

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Read 165 times Last modified on Monday, 29 October 2018 10:01

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Περνά στην ιστορία το «δέντρο-τούρτα» της Ανεξαρτησίας...

Περνά στην ιστορία το «δέντρο-τούρτα» της Ανεξαρτησίας...

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Δήμαρχος Νικολαϊδης στην εφημερίδα Λεμεσός μας αποκάλυψε ότι το δέντρο που κοσμούσε την...

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Ξεκινούν την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις συμμετοχής για την παρέλαση του φετινού Καρναβαλιού στη Λεμεσό. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος...

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Επιχειρώντας να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους μετανάστες, να ξεπεράσει προβλήματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας σε μια διαπολιτισμική...