A+ R A-
16 November 2018

Friday, 19 October 2018 20:22

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Λεμεσού...

Παρά τις προκλήσεις που η ΕΕ έχει μπροστά της ν' αντιμετωπίσει, μπορεί να έχει μια επιτυχημένη πορεία, μόνο εάν αναθεωρήσει και ανασυγκροτήσει με σύνεση τα επόμενα βήματα της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, χαιρετίζοντας το 9ο Οικονομικό Φόρουμ Λεμεσού.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως, χωρίς αμφιβολία, η διεθνής πολιτική βρίσκεται σήμερα σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καθώς σχεδόν όλοι οι πυλώνες της παγκόσμιας τάξης αμφισβητούνται, όπως και το παγκόσμιο εμπόριο και η ελεύθερη αγορά.

Η διατλαντική συμμαχία, συνέχισε, είναι ασταθής και η ΕΕ δέχεται κτυπήματα, την ώρα που οι πυλώνες της παγκόσμιας τάξης δέχονται προκλήσεις, όχι από κάποιον περιφερειακό ή αναδυόμενο "παίκτη", αλλά από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του στο κατά πόσο όλα αυτά οφείλονται απλά στην πολιτική του Προέδρου Τραμπ ή κατά πόσο υπάρχει κάτι πιο θεμελιώδες που ήδη άρχισε να αναδιαμορφώνει τον κόσμο που σήμερα γνωρίζουμε.

Επαναβεβαιώνοντας τη στήριξη του στο ελεύθερο εμπόριο και στις ανοιχτές αγορές, ο κ.Γεωργιάδης εξέφρασε την ανησυχία του για τις τάσεις προστατευτισμού που εμφανίζονται στο παγκόσμιο εμπόριο, προειδοποιώντας πως αν κινηθούμε στο δρόμο του προστατευτισμού, αυτό θα αποβεί επιζήμιο για όλους.

Είπε ακόμη πως "το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να σημαίνει ελεύθερο εμπόριο" και όλοι πρέπει να "παίζουν υπό ίσους όρους", ενώ εξέφρασε την άποψη πως οι διορθωτικές ενέργειες πρέπει να γίνονται προς την κατεύθυνση του ανοίγματος αγορών και εξαλείφοντας τα όποια εμπόδια.

Οι ίδιες ανησυχίες για τον Υπουργό Οικονομικών αναφύονται και σε άλλα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όπως η διεθνής ασφάλεια, η μετανάστευση και η προστασία του περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα από μεμονωμένες πολιτικές, αλλά "αν θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο στάδιο της παγκοσμιοποίησης, αν θα είμαστε επιτυχείς στην μετάβαση μας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, πρέπει να συνεργαστούμε".

Εδώ, υπογράμμισε, είναι που η ΕΕ μπορεί να έχει ρόλο και λόγο και εξέφρασε την εκτίμηση πως, παρά τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει, μπορεί να επιτύχει, όμως μόνο εάν αναθεωρήσει και ανασυγκροτήσει με σύνεση τα επόμενα βήματα της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

44358926_2140500059305277_1822328274068439040_n.jpg

Ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την αντίθεση του στην τακτική συνεχούς μεταφοράς εξουσιών σε ένα "μη εκλεγμένο κέντρο γραφειοκρατίας" και τόνισε πως η δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι πιο άμεση και η υπευθυνότητα και η διαφάνεια στην ΕΕ πρέπει να ενισχυθούν.

"Θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη έχει ευθύνες και ότι πρέπει να ακολουθούνται οι κοινοί κανόνες", είπε και συμπλήρωσε πως "αυτοί οι κανόνες πρέπει να είναι αυτοί που καθορίζονται από τα κράτη μέλη μέσω μιας διαδικασίας λήψης αποφάσεων που είναι ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε τη σημασία της κατεύθυνσης και του περιεχομένου των πολιτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ισχυρή στήριξη του στο θεσμό της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Καταλήγοντας, και θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η μικρή Κύπρος μπορεί να ευημερήσει σε ένα τόσο αβέβαιο και απαιτητικό περιβάλλον, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική φράση "Συν Αθηνά και χείρα κίνει", στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρέπει να εναποθέτουμε την τύχη μας στα χέρια άλλων.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)

Read 420 times Last modified on Friday, 19 October 2018 20:24

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Περνά στην ιστορία το «δέντρο-τούρτα» της Ανεξαρτησίας...

Περνά στην ιστορία το «δέντρο-τούρτα» της Ανεξαρτησίας...

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Δήμαρχος Νικολαϊδης στην εφημερίδα Λεμεσός μας αποκάλυψε ότι το δέντρο που κοσμούσε την...

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Ξεκινούν την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις συμμετοχής για την παρέλαση του φετινού Καρναβαλιού στη Λεμεσό. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος...

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Επιχειρώντας να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους μετανάστες, να ξεπεράσει προβλήματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας σε μια διαπολιτισμική...