A+ R A-
16 November 2018

Saturday, 13 October 2018 15:41

Στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε πορεία για τα δικαιώματα όσων αφυπνίζονται από κώμα!

Χωρίς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας παραμένουν κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπατριώτες μας που αφυπνούνται από κώμα και αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα νευρολογικά προβλήματα, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου, το οποίο θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Αποκατάστασης για αυτά τα άτομα.

Για 3η χρονιά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων και το ΤΕΠΑΚ, πραγματοποίησαν πορεία υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων που αφυπνούνται από κώμα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Lucas Project" και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Μέρα για τα δικαιώματα των ατόμων που αφυπνίζονται από κώμα.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) και πορεύθηκαν προς το μεσαιωνικό κάστρο της Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου, Χρύσης Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι "η πορεία μας είναι αφιερωμένη σε ένα άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο πρόβλημα και συγκεκριμένα των ατόμων που αφυπνίζονται από το κώμα και όταν εξέλθουν της εντατικής, δεν υπάρχει κανένας χώρος να τους υποδεχθεί, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουμε πολλαπλές αναπηρίες και χρειάζονται φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία ή/και ψυχολογική στήριξη".

Πρώτος μας στόχος, συνέχισε, είναι να ενημερώσουμε το κοινό και να εξασκήσουμε πίεση στο κράτος για να λάβει πολιτικές αποφάσεις, "ώστε να βρούμε από κοινού μια λύση σε αυτό το πρόβλημα που λέγεται αφύπνιση μετά από κώμα".

"Δυστυχώς στην Κύπρο δεν έχουμε ένα κέντρο αποκατάστασης που να μπορούν αυτά τα άτομα να εξυπηρετηθούν σε χαμηλό κόστος και να μην ταλαιπωρούνται", είπε ο Χρύσης Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι " όλα αυτά τα χρόνια δεν είδαμε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ή κάποιο ενδιαφέρον από το κράτος".

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το θέμα θα ληφθεί υπόψη κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ενώ σημείωσε πως "εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε δυο επιλογές, να γίνει ένα κρατικό κέντρο όπως υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ή να γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία και με κρατική στήριξη".

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου, ανέφερε πως περίπου 50 άτομα αφυπνίζονται κάθε χρόνο από κώμα στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και άλλα τόσα ή και περισσότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)

Read 1180 times Last modified on Saturday, 13 October 2018 15:42

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Περνά στην ιστορία το «δέντρο-τούρτα» της Ανεξαρτησίας...

Περνά στην ιστορία το «δέντρο-τούρτα» της Ανεξαρτησίας...

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Δήμαρχος Νικολαϊδης στην εφημερίδα Λεμεσός μας αποκάλυψε ότι το δέντρο που κοσμούσε την...

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Ξεκινούν την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις συμμετοχής για την παρέλαση του φετινού Καρναβαλιού στη Λεμεσό. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος...

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Επιχειρώντας να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους μετανάστες, να ξεπεράσει προβλήματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας σε μια διαπολιτισμική...