A+ R A-
16 December 2018

Tuesday, 09 October 2018 13:44

Νεόφυτος Χαραλαμπίδης: «Στόχος μας να καταστεί η Λεμεσός πόλη-πρότυπο» Featured

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παρέθεσε στην εφημερίδα της πόλης μας ο δημοτικός σύμβουλος ΔΗΚΟ Λεμεσού και πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, σχολιάζοντας διάφορους προβληματισμούς των κατοίκων της Λεμεσού.

 

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναλύει στην εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει η πόλη μας, τα ψηλά κτήρια που εμφανίζονται στο παραλιακό μέτωπο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα επίπεδα καθαριότητας του δήμου, αλλά και στα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και αστέγων στην πόλη.


 

 

"Η Λεμεσός μπαίνει σε μία νέα εποχή όπου ευκαιρίες ανάπτυξης και προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες". Σχολιάστε.

 

Οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης, πέραν των προφανών δυσμενών επιπτώσεων, προσφέρουν και μοναδικές ευκαιρίες ορθολογιστικής ανάπτυξης. Ο λόγος είναι ότι έπονται διαδικασιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των «κακώς εχόντων» του παρελθόντος και δεν χαρακτηρίζονται, τις πλείστες φορές, από τη συνήθη αμετροέπεια και υπερβολή.

 

Η Λεμεσός εξέρχεται της οικονομικής κρίσης με τρόπο δυναμικό, ειδικότερα σε ότι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα. Σε αυτή την αναπτυξιακή διεργασία, η Τοπική Αρχή βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σημαντική πρόκληση. Να μην επιτρέψει σε αναχρονιστικές νοοτροπίες να αποτελέσουν εμπόδιο, είτε με τρόπο πλημμελή είτε προκαλώντας υπέρμετρες καθυστερήσεις, στην άσκηση των πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων, που της παρέχει ο νόμος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι προσπάθειες του Δήμου Λεμεσού για εκσυγχρονισμό της δημοτικής μηχανής, διαδικασία που βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

 

Σύντομα, μάλιστα, προγραμματίζεται η παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένης μελέτης για την αναδιοργάνωση των τμημάτων του δήμου και σωστή στελέχωση αυτών. Παράλληλα με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ο Δήμος Λεμεσού προγραμματίζει τα δικά του έργα, τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ισορροπημένη ανάπτυξη, να έχουν πραγματική κοινωνική αξία και να στοχεύουν στο όφελος όλων των πολιτών.

 

Στόχος μας είναι η Λεμεσός να καταστεί πόλη-πρότυπο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των οργανωμένων φορέων αλλά και του κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά. Ευθύνη δική μας είναι να βρούμε τους τρόπους να μετουσιώνουμε την αγάπη του Λεμεσιανού για την πόλη του από βαθύ, ειλικρινές συναίσθημα, που σε ορισμένες φορές αγγίζει τα όρια του πάθους, σε συλλογικά ωφέλιμη πράξη.

 

 

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία συζήτηση στο Δήμο Λεμεσού από τους πολίτες όσoν αφορά τα ψηλά κτίρια που κάνουν την εμφάνιση τους στην πόλη. Oι απόψεις διίστανται, αλληλοσυγκρούονται. Και η δική σας άποψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

 

Η αδειοδότηση πολυσύνθετων αναπτύξεων που δομούνται καθ’ ύψος, πέραν της συμβολής τους στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την πόλη, όπως, μεταξύ άλλων, τη μέγιστη χρήση της γης, καθώς οι ανάγκες δομημένου χώρου αυξάνονται, τη δημιουργία μεγάλων, ελεύθερων, ανοικτών χώρων πρασίνου, τη διατήρηση οπτικών φυγών προς τη θάλασσα, την παροχή χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση σε επιλεγμένες περιοχές, καθώς και την αρχιτεκτονική αναβάθμιση της πόλης.

 

Παράλληλα, η δόμηση ψηλών κτιρίων θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των εντός πόλης μετακινήσεων, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής μιας σωστής πολιτικής χωροθέτησης και πολεοδομικής ένταξης. Η δόμηση ψηλών κτιρίων και η συνυφασμένη με αυτά, οικονομική ευμάρεια, δύναται, αν αξιοποιηθεί σωστά, να παράξει οφέλη σε επιχειρηματικούς τομείς πέραν του κατασκευαστικού.

 

Εκείνο που οφείλουμε να διασφαλίσουμε είναι αυτά τα κτίρια να συνάδουν με τις κατασκευαστικές κατακτήσεις και καινοτομίες αλλά και να σχεδιάζονται και να οικοδομούνται με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και στην ασφάλεια, αλλά και να συμβαδίζουν με την ιδιομορφία της Λεμεσού, ως μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο, τη θάλασσα.

 

 

Είσαστε ευχαριστημένος με τα επίπεδα καθαριότητας που παρουσιάζει η Λεμεσός;

 

Στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Λεμεσού υπηρετούν δημοτικοί υπάλληλοι που κάνουν σοβαρές προσπάθειες, επί καθημερινής βάσεως, για να διατηρήσουν την πόλη σε υψηλά επίπεδα καθαριότητας. Δεν το έχουμε πετύχει ακόμα στο βαθμό που επιθυμούμε αφού, παρά την προσπάθεια, υπάρχουν και ελλείψεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την περιορισμένη κοινωνική περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελούν, μέχρι σήμερα, ανυπέρβλητο εμπόδιο.

 

Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και η σωστή στελέχωση αλλά και αναδιάρθρωση της δημοτικής μηχανής (που ειρήσθω εν παρόδω βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη), πιστεύω θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα καθαριότητας.

 

 

Καθημερινά παρουσιάζονται φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, φτώχειας και αστέγων στην πόλη. Ποιες ενέργειες κάνετε ως δημοτικό συμβούλιο για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων;

 

Όπως γνωρίζετε, παρότι παράδοξο, αφού οι τοπικές αρχές έχουν περισσότερη εγγύτητα και επαφή με την καθημερινότητα του πολίτη, η κοινωνική πολιτική αποφασίζεται και ασκείται στην Κύπρο από το κεντρικό κράτος και όχι τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν μειωμένη αρμοδιότητα και περιορισμένο, υποστηρικτικό ρόλο.

 

Παρά ταύτα, ο Δήμος Λεμεσού, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει, και δράσεων, τις οποίες υλοποιεί, αλλά και μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο κοινωνικής παρέμβασης για τα δεδομένα της Κύπρου, έχει συμβάλει με τρόπο ουσιαστικό στην αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας στην πόλη μας. Περαιτέρω, άξιο αναφοράς είναι η απόφαση του Δήμου Λεμεσού για περίληψη, στο πλαίσιο της δημιουργίας έργων υποδομής και ανάπτυξης των δυτικών συνοικιών της πόλης, της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Αστέγων.

 

Τέλος, ο Δήμος Λεμεσού, εξετάζει τρόπους εξασφάλισης, με τη μορφή των κοινωνικών έργων υποδομής, αντισταθμιστικών οφελών στα πλαίσια των προγραμματιζόμενων μεγάλων αναπτύξεων.

 

Read 1957 times Last modified on Tuesday, 09 October 2018 13:57

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Συναντήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ Λεμεσού Θεόδοτο Ανθούση, ο οποίος μας παρέθεσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Αναφέρθηκε στους...

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη φωταγώγηση του xριστουγεννιάτικου δέντρου στη Πλατεία Ηρώων η οποία θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου,...

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μέγαρο, η εταιρεία OJO Sunglasses παρέδωσε στο Δήμο...