A+ R A-
14 November 2018

Thursday, 21 June 2018 14:35

Η Λεμεσός τίμησε το Μαρί Featured

Ως μια από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου έχει καταγραφεί η 11η Ιουλίου του 2011, αφού η φοβερή έκρηξη του Μαρί στοίχισε 13 πολύτιμες ζωές. Με την αφορμή της μαύρης αυτής επετείου, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση μνήμης και τιμής υπέρ των 13 ηρώων, την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας».

 


 

Διοργανωτής της βραδιάς ήταν ο Δήμος Λεμεσού με τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας και συμμετείχε καλλιτεχνικά η Στρατιωτική Μουσική Εθνική Φρουρά και η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 

Στο χαιρετισμό του για την εκδήλωση μνήμης και τιμής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως πρόκειται για εκδήλωση που θα καταστεί θεσμός για να θυμίζει σε όλους μας πως η προσφορά στον τόπο και την κοινωνία δεν έχει όρια, αλλά και την ίδια ώρα θα θέτει τους πολιτειακούς θεσμούς ενώπιον των ευθυνών που τους βαρύνουν.

 

3354.jpg

 

Συνεχίζοντας, ανέφερε στην ομιλία του πως η έκρηξη πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, κυριολεκτικά τράνταξε τα θεμέλια του κράτους, έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου.

 

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, «δεν είμαστε εδώ για να κατανείμουμε ευθύνες. Αυτό έγινε καθήκοντος τόσο από τις σχετικές επιτροπές όσο και από τα δικαστήρια. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους 13 ήρωες. Τους 13 συμπολίτες μας που επιτέλεσαν το καθήκον τους στο ακέραιο προς την πατρίδα».

 

Το χρέος ως κράτος, είπε στην ομιλία του, θα εξοφληθεί μόνο με τη δημιουργία μίας πατρίδας στην οποία η ασφάλεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Μίας πατρίδας ελεύθερης και δημιουργικής, απαλλαγμένης από σύνδρομα που οδήγησαν τότε στην παράλυση του κράτους και στην αδυναμία λήψεως αποφάσεων.

 

3348.jpg

 

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, με συνεχή και έμπρακτη στήριξη μας, ώστε να αποτελεί αυτό την ελάχιστη υποχρέωση και αναγνώριση της θυσίας των δικών τους ανθρώπων για την πατρίδα», ενώ στην συνέχεια απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων είπε πως «θέλω να νιώθετε περήφανοι για την κληρονομιά που άφησαν οι 13 ήρωες μας. Είναι μία κληρονομιά που ανήκει σε όλους μας και ιδιαίτερα σε εσάς.

Στο κράτος, στην κοινωνία, στις δυνάμεις ασφαλείας που πρέπει να είναι περήφανες που είχαν στις τάξεις τους λεβέντες όπως τους 13 ήρωες μας».

 

3347.jpg

 

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, παίρνοντας τον λόγο εξήρε τη θυσία των 13 ηρώων του Μαρί υπογραμμίζοντας πως είναι χρέος όλων να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε όπως τους αξίζει.

 

Ακολούθησε η μουσική εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους 13 θυσιασθέντες ήρωες της 11ης Ιουλίου 2011.

 

Read 399 times Last modified on Thursday, 21 June 2018 14:46

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Απαγορεύτηκε το La Casa de Papel από το Καρναβάλι Λεμεσού

Ξεκινούν την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, οι δηλώσεις συμμετοχής για την παρέλαση του φετινού Καρναβαλιού στη Λεμεσό. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος...

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Βέλτιστες πρακτικές διαπολιτισμικής αστυνόμευσης, σε τριημερίδα του Δήμου Λεμεσού

Επιχειρώντας να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους μετανάστες, να ξεπεράσει προβλήματα που άπτονται του τομέα της ασφάλειας σε μια διαπολιτισμική...

Την έναρξη λειτουργίας των Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λεμεσού ανακοίνωσε το ΔΣ ΟΕΔΑ Λεμεσού

Την έναρξη λειτουργίας των Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λεμεσού ανακοίνωσε το ΔΣ ΟΕΔΑ Λεμεσού

Καμία πλέον δικαιολογία για όσους πετάνε ανεξέλεγκτα μεγάλα άχρηστα αντικείμενα ή κλαδέματα, καθώς από τις 28 Σεπτεμβρίου λειτουργούν στην Επαρχία...