A+ R A-
16 December 2018

Tuesday, 12 June 2018 17:19

Ποικίλες και φέτος οι δράσεις του έργου 'Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος' Featured

Οι δράσεις και υπηρεσίες του προγράμματος στήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης Υπηκόων Τρίτων Χωρών "Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος" για το έτος 2018, παρουσιάστηκαν σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Κυπριανού, συνεχάρη το Δήμο Λεμεσού (επικεφαλής εταίρος) και τους Δήμους Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και την εταιρεία Opinion & Action Services Ltd, που συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά το συγκεκριμένο έργο.

Σημείωσε δε πως το έργο, που εντάσσεται στα "Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές" αξιοποιεί την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, συμβάλλοντας με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, συνέχισε, είναι και εξακολουθούν να καθίστανται ολοένα πιο ποικιλόμορφες και η κινητικότητα των ανθρώπων αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του 21ου αιώνα και δεν σταμάτησε, αλλά ούτε θα σταματήσει όσο υπάρχουν εμφύλιες συρράξεις, διώξεις, εστίες πολέμου, οικονομική δυσπραγία και κλιματικές αλλαγές.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως η ΕΕ δίδει μεγάλη έμφαση στην προώθηση της ένταξης στις τοπικές κοινωνίες των κρατών μελών και ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά διαστήματα και στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου, έρχεται να αυξήσει τους πόρους προς τα κράτη μέλη της σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση ενεργειών για την ένταξη.

Υπέδειξε ακόμη πως, η ΕΕ έχει αυξήσει πέραν του 30% τη χρηματοδότηση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό στην παρούσα προγραμματική περίοδο, να ανέρχεται γύρω στα 91 εκατομμύρια ευρώ, για υλοποίηση δράσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της ένταξης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως, χάρη στη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, το έργο "Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος", συνεχίζει για πέμπτη χρονιά να προσφέρει ένα σύνολο από προσεκτικά σχεδιασμένες υπηρεσίες και δραστηριότητες σε ΥΤΧ.

"Στόχος τους είναι να επιμορφώσουν και να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας, να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό μας και να έρθουν σε επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό", είπε και τόνισε ότι ο Δήμος δίνει ξεχωριστή έμφαση στο συστηματικό διάλογο και στην ουσιαστική επικοινωνία με τις μεταναστευτικές κοινότητες και προς το σκοπό αυτό έχει συσταθεί και λειτουργεί το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο Λεμεσού.

Ο κ.Νικολαϊδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ με τίτλο "Μουσικά Αποτυπώματα", που θα διοργανωθεί στις 17 Ιουνίου, στην Πλατεία Ηρώων (18:30) και το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λεμεσού, το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο του, ο Δήμος Αγίου Αθανασίου και η Πολιτιστική Κίνηση "Επιλογή" και σε αυτό, υπήκοοι τρίτων χωρών, θα παρουσιάσουν και θα αναδείξουν τον πολιτισμό τους, μέσα από γεύσεις, μουσική, χορό και ενημέρωση.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Δήμαρχοι Αγίου Αθανασίου, Μέσα Γειτονιάς και Γερμασόγειας, ενώ για τις δράσεις και υπηρεσίες του προγράμματος "Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος", για το 2018, μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, Χάρης Τρίκκης.

Πέραν από την εκδήλωση "Μουσικά Αποτυπώματα 2018", οι μελλοντικές εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού, περιλαμβάνουν παιδικό εργαστήριο ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής με τη χρήση του θεάτρου, σε Δημοτικά Σχολεία, μαθήματα πολιτισμού και γνωριμίας με την τοπική κοινωνία και εκπαιδευτική εκδρομή.

Στο Δήμο Αγίου Αθανασίου θα πραγματοποιηθούν, εκδήλωση πολυπολιτισμικότητας, σεμινάρια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα επιχειρηματικότητας και ετοιμασίας επιχειρησιακού σχεδιασμού, σεμινάρια e-marketing και εκπαιδευτική εκδρομή.

Στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς θα οργανωθεί αθλητική ημερίδα, ενώ στο ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς, παιδική εκδρομή και πολυπολιτισμική εκδήλωση παιδιών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, ο διαγωνισμός φωτογραφίας που οργανώθηκε με θέμα την πολυπολιτισμικότητα της Λεμεσού, η κοινωνική εργασία στο δρόμο, βιωματικά εργαστήρια και οι παρεμβάσεις κοινωνικού λειτουργού σε δημοτικά σχολεία με μεγάλο αριθμό ΥΤΧ, ενώ στο ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς συνεχίζεται η φροντίδα, φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών.

Στις δράσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί κατά τη φετινή προγραμματική περίοδο, περιλαμβάνονται, δυο εκπαιδευτικές εκδρομές που οργάνωσαν οι Δήμοι Λεμεσού και Αγίου Αθανασίου, η εκδήλωση του Δήμου Λεμεσού "Μέρα της Ευρώπης", η εκδήλωση πολυπολιτισμικότητας του Αγίου Αθανασίου και τα Ανθεστήρια του Δήμου Γερμασόγειας.

ΚΥΠΕ

Read 968 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Συναντήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ Λεμεσού Θεόδοτο Ανθούση, ο οποίος μας παρέθεσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Αναφέρθηκε στους...

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη φωταγώγηση του xριστουγεννιάτικου δέντρου στη Πλατεία Ηρώων η οποία θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου,...

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μέγαρο, η εταιρεία OJO Sunglasses παρέδωσε στο Δήμο...