A+ R A-
15 December 2018

Monday, 12 March 2018 12:33

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παλαιά και καταπονεμένα όλα τα σκυβαλοφόρα του Δήμου Λεμεσού Featured

Μελέτη για τον μηχανοκίνητο στόλο του Δήμου Λεμεσού

Πράματα και θαύματα διαπιστώνει μελέτη του Κέντρου Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) για τον μηχανοκίνητο στόλο του Δήμου Λεμεσού. Η μελέτη έγινε με επιστολή του Δήμου με ημ. 12/10/2017.

 

Ειδικά για τα σκυβαλοφόρα η μελέτη αναφέρει ότι στο σύνολο τους είναι υπερβολικά παλαιά και καταπονημένα αφού έχουν αγοραστεί και χρησιμοποιούνται από το 2000. Ως αποτέλεσμα της παλαιότητας τους τα σκυβαλοφόρα οχήματα παρουσιάζουν αυξημένα κόστη επιδιόρθωσης τα οποία ανέρχονται σε €1 το χιλιόμετρο και ακόμα πιο αυξημένα κόστη κατανάλωσης καυσίμων €1,55 το χιλιόμετρο. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα έπρεπε να αντικατασταθούν τουλάχιστον δυο φορές μέχρι τώρα αφού οι περισσότερε σχετικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα φορτηγά σε ένα μηχανοκίνητο στόλο θα πρέπει να αντικαθίστανται μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων αφού από τα 4 μέχρι τα 6 χρόνια το κόστος λειτουργίας τετραπλασιάζεται!

 

Οσον αφορά τη Γενική Διοίκηση του στόλου το κλιμάκιο του ΚΕΠΑ εκπλάγηκε όταν ανακάλυψε ότι ο στόλος του Δήμου Λεμεσού ο οποίος αποτελείται από πέραν των 120 οχημάτων δεν διοικείται κεντρικά αφού τα αυτοκίνητα υπάρχουν χρεωμένα στις διάφορες υπηρεσίες και στα συνεργεία του Δήμου. Το μόνο κοινό που έχουν τα αυτοκίνητα του στόλου είναι ότι όλα επιδιορθώνονται στο γκαράζ του Δήμου. Η κατάσταση με τον στόλο δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο αφού ευθύνη για τη διεύθυνση και τη διαχείριση του στόλου κατακερματίζεται σε τρείς διαφορετικές διευθύνσεις του Δήμου. Συγκεκριμένα το δημοτικό γκαράζ υπάγεται στο Δημοτικό μηχανικό χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσος λειτουργός μεταξύ του υπευθύνου του γκαράζ και του Δημοτικού μηχανικού.

 

Το Τμήμα καθαριότητας το οποίο έχει στη κατοχή του τα περισσότερα και σημαντικότερα τροχοφόρα του δήμου (σκυβαλοφόρα και σάρωθρα), είναι κάτω από τη Δημοτική γραμματέα, ενώ η αποθήκη του Δήμου υπάγεται στην Οικονομική διευθύντρια. Με το θέμα του στόλου ασχολείται επίσης Λειτουργός ασφαλείας του Δήμου. Από τα πιο πάνω φαίνεται ο πολυκερματισμός που υπάρχει αφού ουσιαστικά κανένας δεν είναι επιφορτισμένος με τη γενική διοίκηση και διαχείριση του στόλου. Από το γεγονός αυτό προκύπτουν μια σειρά από αλυσιδωτά προβλήματα τα οποία είναι υπέυθυνα για την άσχημη κατάσταση του μηχανοκίνητου στόλου του Δήμου Λεμεσού με σοβαρότερα: Το γεγονός ότι ο στόλος δεν ανανεώνεται όπως θα έπρεπε και ότι δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα για τη συντήρηση των οχημάτων, την κατανάλωση καυσίμων, την παρούσα μηχανική κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο οδηγείται κάθε όχημα.

 

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το κλιμάκιο του ΚΕΠΑ ανεκάλυψε ότι 8 τουλάχιστον από τα 11 σκυβαλόφόρα οχήματα που έχει εξετάσει δεν έχουν χιλιομετρητές ή μετρητές ωρών λειτουργίας των οχημάτων σε λειτουργία! Ανεξαρτήτως τούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας οι οποίοι βασίστηκαν σε εκτιμήσεις λειτουργών του Δήμου για τα χιλιόμετρα που διανύουν καθημερινά τα σκυβαλοφόρα και πραγματικά δεδομένα από το Λογιστήριο για τα καύσιμα που δαπανούνται, διαφαίεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση καυσίμου στα οχήματα του Δήμου, ειδικότερα στα σκυβαλοφόρα. Η αυξημένη αυτή κατανάλωση καυσίμων, η οποία ανέρχεται στα 100 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα είναι κατά 45% ψηλότερη από τη κατανάλωση που κατέδειξαν άλλες μελέτες οι οποίες επίσης αφορούν σκυβαλοφόρα και δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

 

Για την εύρυθμη λειτουργία του στόλου των οχημάτων αυτός θα πρέπει να στελεχωθεί με ένα διοικητικό λειτουργό ο οποίος θα έχει υπό τη πλήρη ευθύνη του όλα τα οχήματα τοτυ Δήμου ανεξαρτήτως σε ποιά τμήματα αυτά ανήκουν. Θα έχει επίσης υπό την ευθύνη του το δημοτικό γκαράζ. Ο συγκεκριμένος λειτουργός θα πρέπει να είναι είτε Automotive ENGINEER είτε μηχανολόγος μηχανικός με 10ετή τουλάχιστον εμπειρία σε βαρέα οχήματα.

 

Ο υεπύθυνος στόλου οχημάτων θα πρέπει να εφοδιαστεί από το Δήμο με το κατάλληλο λογισμικό σύστημα διαχείρισης στόλου. Συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη για υπεύθυνο Δημοτικού γκαράζ. Αυτός μπορεί να είναι ο αρχαιότερος μηχανικός του συνεργείου με καθήκοντα την ομαλή διεξαγωγή της συντήρησης και επιδιόρθωσης του στόλου.

 

Read 550 times Last modified on Monday, 12 March 2018 12:29

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Συναντήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ Λεμεσού Θεόδοτο Ανθούση, ο οποίος μας παρέθεσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Αναφέρθηκε στους...

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη φωταγώγηση του xριστουγεννιάτικου δέντρου στη Πλατεία Ηρώων η οποία θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου,...

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μέγαρο, η εταιρεία OJO Sunglasses παρέδωσε στο Δήμο...