A+ R A-
15 December 2018

Friday, 09 March 2018 15:12

Νοσοκομείο Λεμεσού: Εξετάσεις ασθενών και τα απογεύματα Featured

Με προκαθορισμένο ραντεβού

 


 

Πιλοτικό πρόγραμμα απογευματινής υπερωριακής εργασίας και σε μη επεμβατικές ειδικότητες ξεκίνησε στο Νοσοκομείο Λεμεσού από την 1η Φεβρουαρίου με στόχο, ανάμεσα στα άλλα, να αποσυμφορήσει τις ληστές αναμονής σε αρκετές ειδικότητες. Το μέτρο επίσης, ικανοποιεί και το ιατρικό προσωπικό γιατί του εξασφαλίζει υπερωριακή απασχόληση και άρα ένα έξτρα εισόδημα, αίτημα που είχε θέσει και προωθήσει συνδικαλιστικά και ο κλάδος των γιατρών.

 

Επίσης το απόγευμα, εξυπηρετεί και εκατοντάδες ασθενείς, κυβερνητικούς και μή, οι οποίοι το πρωί είτε λόγω εργασίας ή άλλων λόγων δεν μπορούν να επισκεφθούν τα κρατικά νοσηλευτήρια.

 

Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με το πιο πάνω μέτρο, αξιοποιείται και ο ιδιωτικός τομέας όπου παραπέμπονται ασθενείς, οι οποίοι αναμένουν για μήνες να έρθει η σειρά τους για μια εξέταση ή χειρουργείο. Φυσικά, αν και τα δυο πιο πάνω μέτρα βοηθούν σημαντικά στον περιορισμό του προβλήματος με τις λίστες αναμονής, εντούτοις δεν το λύνουν οριστικά. Κι αυτό γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες που δεν μπορούν, υπό τις σημερινές συνθήκες, να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τους ασθενείς που υποχρεωτικά "στοιβάζονται" στις λίστες αναμονής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο Νοσοκομείο Λεμεσού, άρχισαν να λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία το απόγευμα στις πιο κάτω ειδικότητες: Παθολόγοι, Ορθοπεδικοί, Χειρουργική, Ουρολογία, Καρδιολογία, Γυναικολογία και Παιδιατρική. Επίσης λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα για χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, οι ασθενείς για να εξυπηρετηθούν τα απογεύματα πρέπει οπωσδήποτε να τους δοθεί από προηγουμένως ραντεβού από τον γιατρό τους, οι εξετάσεις δηλαδή προκαθορίζονται και δεν μπορεί κανείς από μόνος του να μεταβεί στο νοσοκομείο για εξέταση.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρίν μερικά χρόνια, και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ολοένα κια αυξανόμενο πρόβλημα με τις λίστες αναμονής, είχε εισαχθεί ειδικό σχέδιο που προβλέπει την εμπλοκή και αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο Υγείας κρίνει ως επιτυχημένο αυτό το πρόγραμμα, γεγονός που το ώθησε στο να το επεκτείνει σταδιακά σε διάφορες ειδικότητες ώστε να καλύψει πιο πολλά περιστατικά.

 

"Στη μάχη κατά των λιστών αναμονής, αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του υπουργείου, προστέθηκε πέρσι σε συνεννόηση και συμφωνία με τους συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών υγείας και η εισαγωγή του προγράμματος απογευματινής υπερωριακής εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Συνεχίζοντας την ίδια επιτυχημένη πολιτική και μέχρις ότου αρχίσει να αποδίδει καρπούς η μεταρρύθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εισήχθη με απόφαση του Υπουργικού πριν δύο εβδομάδες περαιτέρω επέκταση του επιτυχημένου προγράμματος με την προσθήκη στο πρόγραμμα απογευματινής υπερωριακής εργασίας και σε μη επεμβατικές ειδικότητες, ώστε να εξυπηρετηθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ασθενών" σημειώνεται.

 

Το 2017 παραπέμφθηκαν 22.000 ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα

 

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, παραθέτει και αριθμούς για να καταδείξει την επιτυχία του προγράμματος.

 

"Ενδεικτικά σημειώνεται ότι μόνο κατά το 2016 παραπέμφθηκαν 11.240 ασθενείς και το 2017 παραπέμφθηκαν 22.000 ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα που βρίσκονταν σε λίστες αναμονής, ενώ στο απογευματινό υπερωριακό πρόγραμμα εξυπηρετήθηκαν 4.807 ασθενείς. Δεσμευμένοι στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μείωσης των λιστών αναμονής μέχρι την επίτευξη της οριστικής κατάργησής τους με την εισαγωγή του ΓεΣΥ" καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Read 2187 times Last modified on Friday, 09 March 2018 15:31

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Συναντήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ Λεμεσού Θεόδοτο Ανθούση, ο οποίος μας παρέθεσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Αναφέρθηκε στους...

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη φωταγώγηση του xριστουγεννιάτικου δέντρου στη Πλατεία Ηρώων η οποία θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου,...

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μέγαρο, η εταιρεία OJO Sunglasses παρέδωσε στο Δήμο...