A+ R A-
15 December 2018

Tuesday, 13 February 2018 15:03

Εντός 2018 η εμπορική αξιοποίηση του Εναερίου Featured

Δήμαρχος: Σύντομα θα βγούμε σε διεθνή διαγωνισμό για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή

 

Μέσα στο 2018 ο Δήμος Λεμεσού πιστεύει ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η εμπορική αξιοποίηση του τεμαχίου του Εναερίου, έργο που πιστεύεται θα αποφέρει εκατομμύρια ευρώ έσοδα στα δημοτικά ταμεία. Αυτό απεκάλυψε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε ότι η αρχική απόφαση για αξιοποίηση του συγκεκριμένου τεμαχίου είχε παρθεί πριν 24 χρόνια.

 

Μας δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος:

 

O Δήμος έκανε το πρώτο βήμα ζητώντας από ένα περιορισμένο αριθμό προσφοροδοτών και συγκεκριμένα από τις 4 μεγάλες εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, να υποβάλουν προσφορά μέσα σε 3 εβδομάδες για την μελέτη βιωσιμότητας και για την ετοιμασία των όρων προσφοράς που θα είναι μια προσφορά στη βάση του ΒΟΤ. Στις 3 λοιπόν εβδομάδες θα έχουμε την οικονομική προσφορά των εταιρειών, θα επιλέξουμε την μια από αυτές, και θα τους δώσουμε την εντολή να προχωρήσουν στην ετοιμασία της μελέτης της βιωσιμότητας και των όρων.

 

Σε δύο μήνες θα έχει οριστικοποιηθεί αυτή η μελέτη οπότε θα βγούμε σε ένα ανοικτό διεθνή διαγωνισμό προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας, συμπλήρωσε, είναι να υπογράψουμε συμβόλαια εντός του 2018 ούτως ώστε να αρχίσει επιτέλους το μεγαλόπνοο έργο που αφορά την αξιοποίηση του τεμαχίου. Θα δοθούν διάφορα σενάρια εμπορικής εκμετάλλευσης του, ενδεχομένως ενός ξενοδοχείου City Hotel ή ενός συνεδριακού κέντρου χιλίων ατόμων ενδεχομένως, μιας πολύ μεγάλης πλατείας που θα συνδέει και θα ενώνει τον χώρο με την παραλία απέναντι, και ένα πολύ πιο αναβαθμισμένο χώρο στάθμευσης από πολύ περισσότερους χώρους από ότι είναι σήμερα.

 

Στη συνέχεια ο δήμαρχος εξήγησε ότι μετά από 24 χρόνια που πάρθηκε η πρώτη απόφαση για αξιοποίηση του Εναερίου από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, το Φλεβάρη του 1994, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο προχωρεί στο πρώτο βήμα υλοποίησης εκείνης της απόφασης. Ο Εναέριος, όπως το είχε γράψει και η εφημερίδα σας, πρόκειται για το πιο αξιόλογο τεμάχιο ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ο Δήμος, με μια εκτιμημένη αξία που υπερβαίνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ περισσότερους χώρους από ότι είναι σήμερα.

 

enaerios-294699.jpg

 

Επιθυμία του Δήμου Λεμεσού, σημειώνεται, είναι η δημιουργία τόσο των χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση όσο και της τοπιοτεχνημένης πλατείας με μεγαλύτερο όμως εμβαδό (της τάξης των 4 000 τ.μ.) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται και για διάφορες εκδηλώσεις.

 

Όσον αφορά τις χρήσεις που είναι δυνατό να περιλαμβάνει το έργο σημειώνεται ότι με βάση τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου ο χώρος εμπίπτει εντός της πολεοδομικής ζώνης εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων Εβ2, όπου μπορούν να επιτραπούν εμπορικές, γραφειακές και οικιστικές χρήσεις καθώς και χρήσεις αναψυχής / ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

 

Όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου (σχεδιασμός-κατασκευή-διαχείριση) πρόθεση του Δήμου είναι να επιδιώξει Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με βάση τα πιο κάτω δεδομένα:

 

  • α) ο ιδιώτης ανάδοχος θα αναλάβει πλήρως τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και της κατασκευής του έργου.
  • β) ο ανάδοχος θα αναλάβει την κυριότητα του έργου (μακροχρόνια εκμίσθωση από το Δήμο) και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης του για χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί, μετά τη λήξη του οποίου η ιδιοκτησία και η διαχείριση του έργου θα περιέλθει στο Δήμο.
  • γ) Από τα επιμέρους στοιχεία του έργου ο Δήμος επιθυμεί να αναλάβει από την αρχή τη λειτουργία και διαχείριση των χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση (παρ. 4 πιο πάνω καθώς και το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του πλατειακού χώρου στο επίπεδο του δρόμου εμβαδού της τάξης των 4 000 τ.μ. (παρ. 5 και παρ. 6 πιο πάνω). Επιπρόσθετα ο Δήμος επιθυμεί να εξασφαλίσει προνομιακό δικαίωμα χρήσης του συνεδριακού κέντρου (παρ. 8 πιο πάνω).

 

Συνεδριακό κέντρο, αστικό ξενοδοχείο αλλά και δημιουργία καταστημάτων

 

Σε σχέση με τις χρήσεις που θα περιληφθούν στο έργο επιθυμία του Δήμου είναι η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου χωρητικότητας μέχρι 1 000 συνέδρων (ή εναλλακτικά μέχρι 700 συνέδρων) καθώς και η πιθανή συμπερίληψη στην ανάπτυξη αστικού ξενοδοχείου για υποστήριξη της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου.

 

Επιπρόσθετα ο Δήμος επιθυμεί την πλήρη αξιοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας καταστημάτων καθώς και ενός καφεστιατορίου στο επίπεδο του δρόμου (το καφεστιατόριο θα μπορούσε να χωροθετηθεί και στην οροφή του κτιρίου), τα οποία με βάση τα μέχρι 4 000 τ.μ. περίπου.

 

Read 637 times Last modified on Tuesday, 13 February 2018 15:21

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Ο Θεόδοτος Ανθούσης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη

Συναντήσαμε τον δημοτικό σύμβουλο ΔΗΚΟ Λεμεσού Θεόδοτο Ανθούση, ο οποίος μας παρέθεσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Αναφέρθηκε στους...

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Λεμεσός: Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Ηρωών

Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη φωταγώγηση του xριστουγεννιάτικου δέντρου στη Πλατεία Ηρώων η οποία θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου,...

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

100 νέα σκυβαλοδοχεία παραδόθηκαν στο Δήμο Λεμεσού

Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Μέγαρο, η εταιρεία OJO Sunglasses παρέδωσε στο Δήμο...