A+ R A-
20 October 2018

Wednesday, 10 January 2018 10:10

Μαθητικό συνέδριο Λυκείου Αγίου Νικολάου: Ο δρόμος για την ισότητα των φυλών

To Λύκειο Αγίου Νικολάου πραγματοποίησε στις 8 Δεκεμβρίου 2017 Μαθητικό Συνέδριο με θέμα την Ισότητα των φύλων στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό.

 

Το Συνέδριο ετοίμασαν μαθητές του σχολείου μας, μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Future Youth School forums, που προσφέρει ο Ερευνητικός Οργανισμός CARDET.

 

DSC_6713.JPG

 

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος FYS Forums είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα διακρίσεων, όσον αφορά στο φύλο, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, ο προβληματισμός αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων εκ μέρους των μαθητών για την αντιμετώπισή τους. Η ανάληψη αυτής της ευθύνης εισάγει τους νέους ανθρώπους στην ευρύτερη ανάγκη για παγκόσμια, ενεργό πολιτότητα, ώστε οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσε ο Ο.Η.Ε. να αποτελούν πραγματικότητες σε όλον τον πλανήτη το 2030.

 

DSC_6714.JPG

 

Στόχος επίσης του προγράμματος είναι επίσης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων οργάνωσης ενός συνεδρίου νεολαίας, γι’ αυτό και όλη την ευθύνη ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι «μαθητές – ηγέτες», μετά από εκπαίδευσή τους.

 

Ωστόσο, οι δράσεις του προγράμματος αγκαλιάζουν όλους τους μαθητές του Λυκείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και μέσω των συμμετεχόντων μαθητών από άλλα εννιά σχολεία, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί διαχέονται σε αντίστοιχες κοινότητες. Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν, τόση μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία των στόχων για το 2030.

 

DSC_6746.JPG

 

Στα εννιά διαφορετικά βιωματικά εργαστήρια που λειτούργησαν έλαβαν μέρος μαθητές από τα σχολεία: Λύκειο Αγίου Αντωνίου, Λύκειο Αγίας Φυλάξεως, Λύκειο Λινόπετρας, Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού, Γυμνάσιο Ομόδους, Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου, Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων, Γυμνάσιο Καλογεροπούλου και Ελληνική Σχολή Πασκάλ Λεμεσού.

 

Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες εξετάζοντας επιμέρους άξονες που συνδέονται με τις διακρίσεις των ατόμων ως προς το φύλο. Θέματα όπως η εκπαίδευση και το φύλο, η εκπαίδευση ως δικαίωμα για όλους, το φύλο σε σχέση με τις επαγγελματικές επιλογές, η έμφυλη βία, το δικαίωμα όλων στην καλή υγεία και ευημερία, η θρησκεία, τα στερεότυπα στον κοινωνικό χώρο, στον τομέα του αθλητισμού αλλά και τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης των διακρίσεων αυτών.

 

Μεγάλος υποστηρικτής της προσπάθειάς μας υπήρξε αναμφισβήτητα η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Κινήματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, που με την ομιλία της ενθουσίασε και ενέπνευσε τους νέους μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε μια μαθήτρια: «σήμερα άλλαξε η ζωή μου»! ακολουθώντας έτσι τα λόγια του Μαχάτμα Γκάντι:

 

«Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εσύ θέλεις να έρθει»

 

Read 609 times Last modified on Friday, 12 January 2018 11:22

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Λεμεσού...

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Λεμεσού...

Παρά τις προκλήσεις που η ΕΕ έχει μπροστά της ν' αντιμετωπίσει, μπορεί να έχει μια επιτυχημένη πορεία, μόνο εάν αναθεωρήσει...

Όλη η Λεμεσός να είναι εκεί, εγκαίνια Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού!

Όλη η Λεμεσός να είναι εκεί, εγκαίνια Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού!

Ο ∆ήμος Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σας προσκαλούν στην τελετή εγκαινίων της ∆ημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού που θα...

Δήμος Λεμεσού: Κλείνουν οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης στο Μόλο

Δήμος Λεμεσού: Κλείνουν οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης στο Μόλο

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ΛΕΜΕΣΙΩΝ 2018 οι Δημοτικοί χώροι στάθμευσης του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου...