A+ R A-
15 December 2017

Wednesday, 22 November 2017 12:46

Διακρίθηκαν 7 Φεστιβάλ της Λεμεσού

Τη διάκριση - πιστοποίηση EFFE Label 2017-2018 (Europe for Festivals, Festivals for Europe) εξασφάλισαν 17 κυπριακά φεστιβάλ, ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

 

Το πρόγραμμα EFFE αποτελεί μια πολιτιστική πύλη που προσφέρει το χώρο σε πολίτες και επαγγελματίες, για να ανακαλύψουν τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και να εμπλακούν σε αυτή την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

 

Η τελετή απονομής της διάκρισης EFFE Label 2017-2018, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ της Τρίτης στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, στην παρουσία του Πήτερ Φλορένς, μέλους της Διεθνούς Επιτροπής του Προγράμματος EFFE, διευθυντής του Hay Festivals, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Σε χαιρετισμό του, ο κ.Φλορένς ανέφερε πως είναι εκπληκτικό το γεγονός πως η Λεμεσός έχει περισσότερα φεστιβάλ με την αναγνωρισμένη αυτή διάκριση (7) από ό,τι το Λονδίνο και το Παρίσι και πως "είναι πραγματικά υπέροχο για εμένα, που αυτή η ξεχωριστή χώρα (η Κύπρος) έχει περισσότερα αναγνωρισμένα φεστιβάλ EFFE, κατ' αναλογία πληθυσμού, από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης, πλην της Μάλτας".

 

Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς και το θαυμασμό των συναδέλφων του από όλη την Ευρώπη και ειδικά της κριτικής επιτροπής που επέλεξε τα φεστιβάλ, που θα φέρουν τη διάκριση αυτή, ο κ.Φλορένς εξήρε το "αξιοθαύμαστο έργο" και την αγάπη των δημιουργών για την τέχνη που υπηρετούν και που μοιράζονται με τους συνανθρώπους τους.

 

Είπε, τέλος πως "αγαπάμε την Κύπρο" και ευχαρίστησε όλους "που κάνατε μέρος σας αυτήν την πανευρωπαική κοινότητα ανθρώπων που αγωνίζεται να συνδέσει ανθρώπους μεταξύ τους".

 

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, επισήμανε με ικανοποίηση πως επτά από τα 17 φεστιβάλ που λαμβάνουν αυτή τη διάκριση έγιναν στην πόλη και Επαρχία της Λεμεσού και σημείωσε πως "με τη διάκριση τους, κατατάσσονται πλέον μέσα στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της Κύπρου ως μιας χώρας με αξιόλογη πολιτιστική δημιουργία".

 

Ο κ. Νικολαίδης υπέδειξε πως η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται στη βάση τριών κριτηρίων, την καλλιτεχνική δέσμευση, την ενεργό συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητες τους και σε μια ευρωπαϊκή και διεθνή θεώρηση, ενώ εξέφρασε τη θέση πως σημαντικότερο για τον ίδιο είναι το δεύτερο κριτήριο.

 

"Γιατί ακριβώς, το πρόγραμμα EFFE, αναγνωρίζει το καθημερινό έργο αυτών των φεστιβάλ σε τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας τη σημασία της άμεσης σχέσης των πολιτιστικών δρώμενων με την τοπική κοινωνία και, ταυτόχρονα, την ευθύνη και την αρμοδιότητα της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να προωθεί και να στηρίζει τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές δράσεις", συμπλήρωσε.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Μηνάς Τίγκιλης, ανέφερε πως το κέντρο συμμετέχει στο πρόγραμμα EFFE ως αντιπρόσωπος της Κύπρου και προβάλλοντας το πρόγραμμα, "ενθαρρύνει τα τοπικά φεστιβάλ να συμμετάσχουν στη διαδικασία και έχει την ευθύνη να υλοποιεί τα της σύστασης της Εθνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής που κάθε χρόνο κρίνει της αιτήσεις των διεκδικητών της χώρας μας".

 

Ο κ.Τίγκιλης ανέφερε πως στη διαδικασία απόκτησης της πιστοποίησης EFFE Label 2017-2018 συμμετείχαν εκατοντάδες φεστιβάλ από 39 χώρες, με 715 να χαρακτηρίζονται ως "αξιοσημείωτα" και να λαμβάνουν τη διάκριση αυτή, ενώ από πλευράς Κύπρου και τα 17 φεστιβάλ που υπέβαλαν αίτηση κατάφεραν να την εξασφαλίσουν, με εννέα από αυτά να την λαμβάνουν για δεύτερη φορά.

 

Τα 17 φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Κύπρο και διακρίθηκαν είναι:

 Apollon International Arts Festival

Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe της Κύπρου

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος

Cyprus Rialto World Music Festival

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος και Φεστιβάλ Φέγγαρος

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Γραφικών Τεχνών Κύπρου

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ

Φεστιβάλ Λόφου

Nicosia Pop Up Festival

Φεστιβάλ Χορού & Παραστατικών Τεχνών No_body

The Afro Banana Republic Festival

 

ΚΥΠΕ

 

Read 226 times Last modified on Wednesday, 22 November 2017 12:51

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Φωτογραφίες: Συνεργασία των τριών Τεχνικών Σχολών με τον Δήμο Λεμεσού

Φωτογραφίες: Συνεργασία των τριών Τεχνικών Σχολών με τον Δήμο Λεμεσού

Εκδήλωση φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου της δέντρου πραγματοποίησε η Α' Τεχνική Σχολή στην Λεμεσό παρουσία του δημάρχου Νίκου Νικολαΐδη. Σε...

Ο Ηλίας Ιωακείμ μιλά για Σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού και των μεγάλων λαικών γιορτών

Ο Ηλίας Ιωακείμ μιλά για Σχέδιο στήριξης του Πολιτισμού και των μεγάλων λαικών γιορτών

Στην προσπάθεια που γίνεται για αναβάθμιση των μεγάλων λαϊκών γιορτών του Καρναβαλιού, της Γιορτής του Κρασιού του Κατακλυσμού και γενικά...

«Δεν απορρίφθηκε η πολιτική ανάδειξης του παλιού λιμανιού στην Αμαθούντα» λέει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου

«Δεν απορρίφθηκε η πολιτική ανάδειξης του παλιού λιμανιού στην Αμαθούντα» λέει ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου

Στο θέμα της ανάδειξης του παλιού λιμανιού της Αμαθούντας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου μετά και τις δηλώσεις...