A+ R A-
26 September 2018

Sunday, 12 November 2017 15:51

Η Λεμεσός στο χάρτη του αλιευτικού τουρισμού Featured

Άρθρο της ΧΑΡΑΥΓΗΣ:

 

Συμμετοχή της Κύπρου και άλλων πέντε παράκτιων χωρών σε ερευνητικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΤΕΠΑΚ

 

Η προοπτική για την προώθηση ενός ακόμα τουριστικού προϊόντος ειδικού ενδιαφέροντος διανοίγεται πλέον για τη Λεμεσό, όπως και για άλλες παράκτιες περιοχές της Κύπρου, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TURISMED, το οποίο υλοποιείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και χρηματοδοτείται με 2,1 εκ. ευρώ από το INTERREG MODULAR.

 

Σκοπός του προγράμματος αυτού, στο οποίο, εκτός από την Κύπρο, μετέχουν επίσης η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αλβανία, είναι να ενισχύσει τη βιωσιμότητα αναπτυξιακών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις παράκτιες και γειτονικές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Η προώθηση του προγράμματος θα γίνει με τη δοκιμή ενός επιχειρηματικού μοντέλου για την προώθηση του αλιευτικού τουρισμού στις παράκτιες περιοχές των χωρών που μετέχουν, με σκοπό μια βιώσιμη προσέγγιση του τουρισμού, με ταυτόχρονη προαγωγή της διατήρησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και της παραδοσιακής κουλτούρας στις περιοχές της Μεσογείου.

 

Σε αυτές τις περιοχές, όπως διαπιστώνεται, χρειάζονται νέες ιδέες και μέθοδοι, ώστε να περιοριστεί η ανησυχητική μείωση των θαλάσσιων πόρων και της παραδοσιακής αλιείας, η αρνητική επιρροή από τον τουρισμό και η παραδοσιακή και οικολογική υποβάθμιση. Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές που θα προταθούν θα επιφέρουν την επέκταση του εισοδήματος των ψαράδων που ασχολούνται με παραδοσιακές μεθόδους αλιείας, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και καλύτερη αξιοποίηση της παράκτιας κληρονομιάς αλλά και των ντόπιων θαλασσινών φαγητών.

 

Η προώθηση του αλιευτικού τουρισμού, εκτός των οικονομικών και άλλων ωφελημάτων που θα προκύψουν για τη Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα, θα συμβάλει καθοριστικά και στη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου, αφού δεν θα προκαλείται μόνιμη βλάβη στο βυθό, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται ότι θα συντείνει σε σημαντικό βαθμό στην προώθηση της μεσογειακής πολιτιστικής κληρονομιάς της θάλασσας, με την προαγωγή τοπικών προϊόντων και παραδόσεων.

 

Αν και αρκετές από αυτές τις περιοχές αλιείας βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο εκτιμάται ότι τα πλεονεκτήματα της τουριστικής ανάπτυξης συνήθως δεν φτάνουν στις αλιευτικές κοινότητες, οι οποίες και περιθωριοποιούνται. Ο αλιευτικός τουρισμός θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης των τουριστών με τις τοπικές κοινότητες, προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες τόσο στους επισκέπτες όσο και στους φορείς εκμετάλλευσης.

 

Όπως τονίζεται, η οικονομική κατάσταση των αλιευτικών κοινοτήτων μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες πηγές εισοδήματος για τους παραδοσιακούς ψαράδες και προφανώς θα οδηγήσει σε δεύτερες σκέψεις τους νέους επαγγελματίες, οι οποίοι, απογοητευμένοι ενδεχομένως, προγραμμάτιζαν ή αναζητούσαν τρόπους να αποσυρθούν από αυτό τον τομέα.

 

Εκπαίδευση εθελοντών ψαράδων

 

Σε ό,τι αφορά την πραγματική εφαρμογή του προγράμματος, διευκρινίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί αρχικά μια πιλοτική δοκιμή για την αξιολόγηση του εν λόγω μοντέλου σε έξι παράκτιες περιοχές (δύο στην Ιταλία, και μια στην Γαλλία, Ελλάδα, Αλβανία και Ισπανία) για να διαπιστωθεί κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα μπορεί να αναπαραχθεί σε όλες τις παράκτιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό θα συμπεριληφθούν εθελοντές ψαράδες σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εφαρμογή τουριστικών δρομολογίων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς τουρισμού. Θα αναπτυχθεί έτσι μια προσφορά τουρισμού που θα είναι βιώσιμη για την αλιεία και συμβατή με τον τύπο του θαλάσσιου οικοσυστήματος τής κάθε περιοχής. Οι ψαράδες θα εκπαιδευτούν ώστε να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στη χρήση κατάλληλων μεθόδων αλιείας που δεν βλάπτουν τους θαλάσσιους πόρους.

 

Το τελικό μοντέλο θα προωθηθεί μέσω διαδικτυακών εργαλείων σε πελάτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια τουριστική επιχείρηση. Θα συμπεριληφθεί επίσης ένας διαδραστικός χάρτης δρομολογίων που θα χρησιμοποιηθεί για να προσεγγίσει τους τουρίστες. Η προσφορά του τουρισμού θα εμπλουτιστεί με τη διάθεση των νέων προϊόντων και δρομολογίων που θα επικεντρωθούν στις αλιευτικές δραστηριότητες ως μέσο σύνδεσης των τουριστών με την πραγματική ζωή και τις παραδόσεις των ψαράδων.

 

Θα δημιουργηθεί μια δικτυακή πύλη που θα συγκεντρώσει και θα προωθήσει τις δραστηριότητες σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας την κοινωνική και πολιτιστική αξία της αλιευτικής κληρονομιάς. Η δικτυακή πύλη θα δημιουργηθεί από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση πακέτων αλιευτικού τουρισμού και στην παροχή τεχνικών συμβουλών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου.

 

Πηγή: https://dialogos.com.cy Χρίστος Χαραλάμπους 

 

Read 735 times Last modified on Sunday, 12 November 2017 16:01

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Νέες ενέργειες για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης προωθεί ο Δήμος Λεμεσού

Νέες ενέργειες για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης προωθεί ο Δήμος Λεμεσού

Το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας στον κόλπο της Λεμεσού παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη,...

Δήμος Λεμεσού: Εντείνει τις δράσεις για πάταξη οχληρίας στο κέντρο πόλης

Δήμος Λεμεσού: Εντείνει τις δράσεις για πάταξη οχληρίας στο κέντρο πόλης

Για θέματα οχληρίας, για καθαριότητα αλλά και για θέματα στάθμευσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δήμαρχος Λεμεσού και εκπρόσωποι των...

Λεμεσός: Τελετή λήξης εβδομάδας κινητικότητας με την Υπουργό Μεταφορών

Λεμεσός: Τελετή λήξης εβδομάδας κινητικότητας με την Υπουργό Μεταφορών

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου σας προσκαλούν στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων...