A+ R A-
26 September 2018

Sunday, 12 November 2017 14:13

Γέμισε αστυνομικούς το παραθαλάσσιο πάρκο του Μόλου [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ]

H Αστυνομία Κύπρου προσκάλεσε το κοινό στην εκδήλωση «Ημέρα Αστυνομίας και Κοινού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της επίχωσης στον Μόλο Λεμεσού.

Περιλάμβανε παρουσίαση εξοπλισμού της Αστυνομίας, επιδείξεις διάσωσης με την αστυνομική άκατο και το ελικόπτερο της Αστυνομίας, επιδείξεις από τους αστυνομικούς σκύλους, εικονική εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών από τους Πυροτεχνουργούς, μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική, καθώς και ψυχαγωγία για τα παιδιά.

Χαιρετισμό μεταξύ άλλων, απεύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

 

Παραθέτουμε την ομιλία του κ. Χρυσοστόμου: 

 

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζω σε αυτή την πολύ σημαντική ημέρα για εμάς, την Αστυνομία Κύπρου. Σήμερα, θα έλεγα, «ανοίγουμε το σπίτι μας», για να γνωρίσει το κοινό, πτυχές της λειτουργίας του Αστυνομικού Σώματος που αντανακλούν στο πολύπλευρο κοινωνικό έργο που επιτελεί.


Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων που υλοποιούμε καθημερινά, με στόχο να βρεθούμε πιο κοντά στον πολίτη. Θα πρέπει, ωστόσο, να καταστήσουμε σαφές, ότι οι προσπάθειες για σύσφιξη των σχέσεων μας με τους πολίτες είναι συνεχείς και αδιάλειπτες, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συνεχής βελτίωση και αναβάθμισή τους, επιτυγχάνεται πρωτίστως μέσα από την καθημερινή επαφή με το κοινό, στο πλαίσιο επιτέλεσης των καθηκόντων μας.


Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών, οι οποίες καθιστούν το έργο μας ακόμη πιο απαιτητικό και πολύπλοκο, αποδεικνύουμε συνεχώς, εμπράκτως και σε διάφορα επίπεδα, τη βούλησή μας να προσφέρουμε στον πολίτη υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας στον τόπο μας βρίσκεται πολύ ψηλά, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, ιδίως κατά τα τελευταία τρία χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συγκριτικό πλεονέκτημα της δημόσιας ασφάλειας που προσφέρει η Κύπρος, σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο ΚΟΤ προβάλλει διεθνώς το θέμα της υψηλού επιπέδου δημόσιας ασφάλειας που προσφέρει η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός. Η ανάγκη για τη διατήρηση και τη διασφάλιση αυτών των υψηλών επιπέδων της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης.

 

Κατανοώντας αυτή ακριβώς την αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής του κοινού στα θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εφαρμόζουμε πλέον μια νέα προσέγγιση στην αστυνόμευση, με αυτούσια την ανθρώπινη διάσταση. Βασικός πυλώνας αυτής της νέας προσέγγισης, θεωρείται το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, το οποίο σήμερα αριθμεί 90.000 περίπου Παρατηρητές, σε σχέση με μόλις 13.000 πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα, η νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που ακολουθούμε και ιδιαίτερα το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, έχει συμβάλει στη μείωση του εγκλήματος, τα τελευταία χρόνια, σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Οι πολίτες, με απλά λόγια, γίνονται, πλέον, εταίροι της Αστυνομίας, καταθέτοντας αυτοβούλως την ενεργό συμβολή τους στο κοινωνικό κεφάλαιο. Γιατί άλλωστε όπως είπε και ο Sιr Robert Peel, ιδρυτής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου το 1829, « Η Αστυνομία είναι ο λαός και ο λαός είναι η Αστυνομία».

 

Κυρίες και Κύριοι,
Μέσω της σημερινής μας εκδήλωσης αναδεικνύουμε όψεις αυτού που συχνά αποκαλούμε «ανθρώπινο πρόσωπο» της Αστυνομίας. Η Αστυνομία μπορεί εκ της αποστολής της να είναι συνδεδεμένη στα μάτια του κόσμου, με την αυστηρότητα, την πειθαρχία, την επιβολή του Νόμου. Την ίδια στιγμή, όμως, η Αστυνομία είναι Οργανισμός με βαθιά κοινωνική αντίληψη και ευαισθησία. Αισθανόμαστε και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, την οποία οφείλουμε πάντοτε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και λόγω ακριβώς της φύσης των καθηκόντων μας, βιώνουμε πολλές φορές από πολύ κοντά, προβλήματα και δυσκολίες συνανθρώπων μας, που δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν ανεπηρέαστους και ασυγκίνητους. Τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, διακρίνει η κοινωνική ευαισθησία, και παρόλο που πάμπολλες περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό, σας διαβεβαιώνω ότι η ανθρωπιστική προσέγγιση είναι αυτή που καθορίζει τη φιλοσοφία μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας. Επειδή όμως, η κάθε σχέση είναι αμφίδρομη, από πλευράς μας, αναμένουμε από τους πολίτες να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική στάση έναντι στην Αστυνομία, αφού μία κοινωνία, με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευνομίας και ευταξίας, είναι σε τελική ανάλυση, προς το συμφέρον όλων.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν το δικό τους ρόλο να διαδραματίσουν σ’ ότι αφορά στην αναβάθμιση των σχέσεων μας με το κοινό. Μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι, έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίσει καλύτερα την Αστυνομία. Και αναντίλεκτα, η απόκτηση γνώσης για τον άλλο, ανεξάρτητα αν πρόκειται για άτομα, οργανισμούς ή έθνη, συνιστά αναγκαίο βήμα και προϋπόθεση για ουσιαστική και αυθεντική επικοινωνία. Οικοδομεί γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας και γκρεμίζει την όποια αρνητική εικόνα και αντίληψη που δυνατόν να προέρχονται από άγνοια, στερεότυπα και προκατάληψη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι οι προσπάθειες προς επίτευξη του υπέρτατου στόχου της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μας με τους πολίτες, είναι ειλικρινείς, συνεχείς και υλοποιούνται πάνω σε οργανωμένη βάση. Γι’ αυτό και καλούμε τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί μας για το κοινό καλό, το καλό της κοινωνίας και της πατρίδας μας.


Σήμερα, λοιπόν, όσοι μας τιμάτε με την παρουσία σας, θα δείτε από κοντά, μέρος του εξοπλισμού μας και θα παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες επιδείξεις. Παράλληλα, τα μέλη μας που στελεχώνουν τους χώρους παρουσίασης των διαφόρων Υπηρεσιών, είναι στη διάθεσή σας για ενημέρωση, επίλυση αποριών, ακόμη και για αναφορά παραπόνων. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε, παρά να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, τους αυριανούς πολίτες, στα οποία, ως Αστυνομία επενδύουμε πάρα πολλά. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει ειδικά για αυτούς.


Θα ήθελα, καταληκτικά, να αναφέρω ότι η Αστυνομία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με έντονη κοινωνική δράση. Στόχος μας, η εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες γιατί πάνω σε αυτές τις σχέσεις στηρίζουμε τη στρατηγική μας για συνεχή βελτίωση, εξωστρέφεια και αναβάθμιση της αποτελεσματικότητάς μας στην πιο καίρια πτυχή της αποστολής μας: την προστασία των πολιτών. Μαζί, Αστυνομία και πολίτες, μπορούμε να μειώσουμε το έγκλημα, μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην αύξηση των επιπέδων οδικής ασφάλειας στον τόπο μας. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για εμάς, τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενεές»Read 2355 times Last modified on Sunday, 12 November 2017 14:19

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Νέες ενέργειες για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης προωθεί ο Δήμος Λεμεσού

Νέες ενέργειες για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης προωθεί ο Δήμος Λεμεσού

Το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας στον κόλπο της Λεμεσού παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη,...

Δήμος Λεμεσού: Εντείνει τις δράσεις για πάταξη οχληρίας στο κέντρο πόλης

Δήμος Λεμεσού: Εντείνει τις δράσεις για πάταξη οχληρίας στο κέντρο πόλης

Για θέματα οχληρίας, για καθαριότητα αλλά και για θέματα στάθμευσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δήμαρχος Λεμεσού και εκπρόσωποι των...

Λεμεσός: Τελετή λήξης εβδομάδας κινητικότητας με την Υπουργό Μεταφορών

Λεμεσός: Τελετή λήξης εβδομάδας κινητικότητας με την Υπουργό Μεταφορών

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου σας προσκαλούν στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων...