A+ R A-
26 September 2018

Friday, 10 November 2017 17:26

Άρχισε η δημιουργία του συστήματος «Επιρροή» από το ΤΕΠΑΚ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εναρκτήρια συνάντηση ενός φιλόδοξου και καινοτόμου έργου διάρκειας δύο χρόνων που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Κύπρος, και που αφορά στη δημιουργία ενός Ενιαίου Συστήματος Παρακολούθησης των Δικτύων Ύδρευσης (ΕΣΠΔΥ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (ΤΕΠΑΚ).

 

Επικεφαλής του έργου είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με συντονιστή τον Καθηγητή Ανδρέα Ανδρέου, ενώ για την υλοποίησή του θα συνεργαστούν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χερσονήσου Κρήτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Ο πυρήνας του ΕΣΠΔΥ θα είναι ένα Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (ΓΠΣ) πάνω στο οποίο θα γίνει αποτύπωση βαλβίδων και κρουνών πυρόσβεσης του δικτύου ύδρευσης με χρήση τεχνολογίας GPS που θα καθοδηγήσει και την όδευση των αγωγών, αναφέρεται και προστίθεται ακόμα ότι «επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών σε σχέση με το δίκτυο που θα περιγράφουν αγωγούς και εξαρτήματα, όπως θέση, υλικό κατασκευής, διάμετρο, ηλικία, γεωμορφολογικές συνθήκες όπως τύπος εδάφους, υπόγεια ύδατα, κυκλοφοριακή φόρτιση και κλιματολογικές συνθήκες».

 

«Το ΕΣΠΔΥ θα αξιοποιεί τις πληροφορίες για τη θέση των αισθητήρων και θα επεξεργάζεται τις σχετικές ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο ώστε να ανιχνεύει τις διαρροές και να ενημερώνει άμεσα τους αρμόδιους φορείς. Επιπρόσθετα, οι ενδείξεις και οι διαρροές θα οπτικοποιούνται στο ΓΠΣ και θα καταδεικνύεται η περιοχή ενδιαφέροντος ώστε να καθοδηγείται σωστά και με ακρίβεια το συνεργείο αποκατάστασης», αναφέρεται.

 

Οι εργασίες του συνεργείου αποκατάστασης βλαβών θα υποστηρίζονται από εφαρμογή που θα εκτελείται σε κινητές συσκευές και θα αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα προβολής των υπόγειων υποδομών, ενώ η εξειδικευμένη αυτή εφαρμογή με βάση τη γεωγραφική θέση του χρήστη θα προβάλλει στην κινητή του συσκευή πληροφορίες σχετικά με τις υπόγειες υποδομές στο συγκεκριμένο σημείο αντλώντας δεδομένα από το ΓΠΣ.

 

Οι πληροφορίες θα προβάλλονται σε περιβάλλον επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) και θα αφορούν στοιχεία για τις υπόγειες υποδομές που βρίσκονται στο πεδίο προβολής της κάμερας της κινητής συσκευής όπως αποχέτευση, ηλεκτρικό δίκτυο, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, κ.λπ., σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ αναφέρεται ότι, το συνεργείο αποκατάστασης θα έχει επιπρόσθετα όλες τις λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον αγωγό (διάμετρο, υλικό, θέση) που βρίσκεται στο υπέδαφος μπροστά του, όπως επίσης και πληροφορίες που αφορούν θέματα ασφάλειας (π.χ. τάση ηλεκτρικών καλωδίων, ασφαλής απόσταση εκσκαφής) και προληπτικά μέτρα για αποφυγή ζημιών σε άλλες υποδομές που τυχόν θα επηρεαστούν (π.χ. αποκοπή καλωδίων τηλεπικοινωνιών).

 

ΚΥΠΕ

 

Read 471 times Last modified on Saturday, 11 November 2017 09:19

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Νέες ενέργειες για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης προωθεί ο Δήμος Λεμεσού

Νέες ενέργειες για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης προωθεί ο Δήμος Λεμεσού

Το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας στον κόλπο της Λεμεσού παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη,...

Δήμος Λεμεσού: Εντείνει τις δράσεις για πάταξη οχληρίας στο κέντρο πόλης

Δήμος Λεμεσού: Εντείνει τις δράσεις για πάταξη οχληρίας στο κέντρο πόλης

Για θέματα οχληρίας, για καθαριότητα αλλά και για θέματα στάθμευσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν δήμαρχος Λεμεσού και εκπρόσωποι των...

Λεμεσός: Τελετή λήξης εβδομάδας κινητικότητας με την Υπουργό Μεταφορών

Λεμεσός: Τελετή λήξης εβδομάδας κινητικότητας με την Υπουργό Μεταφορών

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου σας προσκαλούν στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων...