A+ R A-
24 November 2017

Thursday, 10 August 2017 11:44

Ραντεβού με το κοινό και την ιστορία του κλείνει και φέτος ο βρακάς της Γιορτής του Κρασιού Featured

Η επιβλητική μορφή του περήφανου βρακοφόρου αμπελουργού, ύψους επτά μέτρων, που στο ένα του χέρι κρατά το τσαμπί και στο άλλο το παραδοσιακό "κολότζι" με το κρασί, υποδέχεται από χθες τους επισκέπτες του δημόσιου κήπου της Λεμεσού, ενόψει της 56ης Γιορτής του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τη μορφή του βρακά φιλοτέχνησε ο γνωστός Λεμεσιανός καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρογένης, ο ρόλος του οποίου θεωρείται καθοριστικός στην καθιέρωση της παλλαϊκής γιορτής που στόχευε στην προώθηση του κυπριακού κρασιού, όπως ανέφερε ο Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού.

Ο κ. Σοφοκλέους, ο οποίος το 2006 επιμελήθηκε το βιβλίο "Γιορτή του Κρασιού, 45 χρόνια 1961-2006", μας παραπέμπει στα στοιχεία που η έρευνα του καταγράφει γύρω από τον βρακά, που έμελλε να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν της γιορτής που τιμά το κρασί, τους οινοποιούς και αμπελουργούς του τόπου μας.

GIORTI_TOY_KRASIOY_I-29.jpg

Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου, που συνέγραψαν ο Μίμης Σοφοκλέους και ο τέως πολιτιστικός λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, Κλέωνας Αλεξάνδρου, αναφέρεται πως, το 1961, ο Γιώργος Μαυρογένης παρότρυνε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αναπτύξεως Λεμεσού, Κλεάνθη Χριστοφόρου, να προωθήσουν την ιδέα που ο ίδιος ο Χριστοφόρου είχε καταθέσει στο Συμβούλιο του Συνδέσμου και που αργότερα υιοθετήθηκε και σε συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Εμποροβιομηχανικής Ομοσπονδίας Λεμεσού και του Συνδέσμου Αναπτύξεως Λεμεσού, τη διοργάνωση δηλαδή της "Εορτής του Κρασιού και Εμποριοβιομηχανικής Έκθεσις εν Λεμεσώ ".

Οι ενδοιασμοί που αρχικά προέκυψαν σε σχέση με την οικονομική πτυχή της διοργάνωσης εξανεμίστηκαν όταν ο Γιώργος Μαυρογένης, που παρουσίασε λεπτομερώς σε πολυσέλιδη έκθεση τα σχέδια του, ανακοίνωσε πως ήταν διατεθειμένος να υποστεί όλα τα έξοδα εάν η γιορτή δεν ήταν οικονομικά επιτυχημένη, ενώ περιγράφοντας στην εισήγησή του πώς οραματίζεται τον βρακά, γράφει: "στην απέναντι πλευρά σε στάση ότι υποδέχεται τους επισκέπτες και τους κερνά κρασί, ένας υπερμεγέθης χωρικός με την εθνική ενδυμασία, ύψους οκτώ έως δέκα μέτρων".

Την κατασκευή του βρακά ανέλαβε ένας άλλος Μαυρογένης, ο αδελφότεκνος του καλλιτέχνη, ο αείμνηστος κατασκευαστής αρμάτων και φιγούρων, Κωστάκης Μαυρογένης, ενώ τη στολή του βρακά έραψαν η σύζυγος και η νύφη του Γιώργου Μαυρογένη, Ντίνα και Τάντα Μαυρογένη.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου 1961, επί δημαρχίας Κώστα Παρτασίδη, ο τότε Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αντρέας Αραούζος, τελεί τα εγκαίνια της 1ης Γιορτής του Κρασιού, με τον βρακά να κάνει την παρθενική του εμφάνιση, ενώ ένα χρόνο αργότερα καθιερώνεται και επίσημα ως το έμβλημα της γιορτής και με το ρητό "ΠΙΝΝΕ ΚΡΑΣΙΝ ΝΑΣΙΗΣ ΖΩΗΝ", να αναγράφεται στα τρία βαρέλια επάνω στα οποία στεκόταν.

Ο βρακάς, όπως τον απέδωσε ο Γιώργος Μαυρογένης "είναι το σημείο που εφάπτονται τα Καρναβάλια και η Γιορτή του Κρασιού, οι δυο μεγάλες γιορτές της πόλης", αναφέρει το επετειακό βιβλίο για τη Γιορτή του Κρασιού και προσθέτει πως "η εφευρηματικότητα του Μαυρογένη μετέτρεψε το διαφημιστικό άρμα που έφτιαξε για την εταιρία Ν.Π.Λανίτης στα καρναβάλια του 1960, σε πιερότο στα καρναβάλια του 1961, σε έναν κλασικό Κύπριο βρακά αμπελουργό, ύστερα από αρκετή σκέψη και μελέτη, για τη Γιορτή του Κρασιού, τον Οκτώβριο του 1961".

GIORTI_TOY_KRASIOY_I-32.jpg

Συνυφασμένη με την ιστορία του και η φράση "κάτω από τον βρακά", καθώς ο συμπαθής βρακοφόρος γίγαντας με το μουστάκι, αποτελούσε για χρόνια το σημείο όπου οι γονείς παραλάμβαναν τα παιδιά τους, όταν αυτά χάνονταν στην πολυκοσμία της γιορτής, ενώ σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης για φίλους και γνωστούς, καθώς και χώρος διεξαγωγής μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος της γιορτής.

GIORTI_TOY_KRASIOY_I-99.jpg

Η πορεία του βρακά μέσα από τα χρόνια δεν ήταν χωρίς απρόοπτα καθώς, όπως μας ανέφερε ο Μίμης Σοφοκλέους, τόσο το 1987 όσο και στις αρχές του 21ου αιώνα έγινε στόχος εμπρηστών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ανακατασκευή του.

Το σίγουρο, ωστόσο, παραμένει πως όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες καινοτομίες και αν υιοθετηθούν και όσες αλλαγές και αν γίνουν στη Γιορτή του Κρασιού, ο βρακάς θα έχει πάντα τη θέση του απέναντι από την κεντρική είσοδο του δημόσιου κήπου κατά το δεκαήμερο της γιορτής, καλωσορίζοντας με το χαμόγελο του ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το στήσιμο του Βρακά "ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ"

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Read 1216 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Φωτογραφίες: 3η Αιμοδοσία «Ευανθία»

Φωτογραφίες: 3η Αιμοδοσία «Ευανθία»

Σημαντική απόφαση του Σωματείου ΟΡΑΣΙΣ, για την 4η Αιμοδοσία του 2018 «Η αιμοδοσία είναι μια απλή πράξη που παίρνει πολύ...

Φωτογραφίες: Πραγματοποιήθηκε η 33η Έκθεση Πουλιών στη Λεμεσό

Φωτογραφίες: Πραγματοποιήθηκε η 33η Έκθεση Πουλιών στη Λεμεσό

Χαμόγελα μικρών και μεγάλων Τα εγκαίνια της 33ης Έκθεσης Πουλιών του Συνδέσμου Φίλων Μελωδικών και Καλλωπιστικών Πουλιών, που έλαβε χώρα...

Κυκλοφοριακό της Λεμεσού - Ποιο είναι το παρόν και ποιο είναι το μέλλον

Κυκλοφοριακό της Λεμεσού - Ποιο είναι το παρόν και ποιο είναι το μέλλον

Κυκλοφοριακό της Λεμεσού Ποιο είναι το παρόν και ποιο είναι το μέλλον «Το παρόν κυκλοφοριακό στη Λεμεσό είναι δύσκολο με την...