A+ R A-
19 October 2018

Friday, 21 April 2017 08:01

Στήριξη από Κυβέρνηση και Βουλή ζητά η ΠΟΑΑ Λεμεσού Featured

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεως Αναπήρων (ΠΟΑΑ) Λεμεσού και τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), τέθηκαν χθες ενώπιον βουλευτών, που παρευρέθηκαν σε σύσκεψη στα γραφεία της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της οποία προγραμματίστηκε, για την ερχόμενη Δευτέρα, συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας.

 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς, καθώς και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ενημερώθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης για σειρά ζητημάτων που κατατέθηκαν υπό μορφή υπομνήματος και τα οποία, όπως αναφέρουν, χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

 

"Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα στην Κύπρο, λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, αλλά και δικαιώματα που διεκδικούμε και δεν εξασφαλίζουμε, κυρίως λόγω της στάσης του κράτους", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΟΑΑ Λεμεσού, Κωνσταντίνος Βελισσάριος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι " τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα μεταφέρουν τα θέματα αυτά στη Βουλή, θα τροποποιηθούν Νόμοι και θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε στενή συνεργασία για να επιλύσουμε όλα όσα έχουμε συζητήσει".

 

Ερωτηθείς ποια θέματα θα τεθούν στη συνάντηση που προγραμματίστηκε με την Υπουργό Εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιου Δίπλαρου, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΑ Λεμεσού είπε πως, "θα προτείνουμε στην Υπουργό να θέσει θέμα τροποποίησης του Νόμου κυρίως για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, της προσβασιμότητας, αναθεώρηση των χορηγιών των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, αλλά και του τμήματος κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες που υπάγονται στο Υπουργείο Εργασίας".

 

Επίσης, συνέχισε, "ζητούμε να στηρίξει το κράτος την οργάνωση οικονομικά γιατί, ναι, η οργάνωση μας στηρίζει καθημερινά το ίδιο το κράτος, γιατί παρέχει στα μέλη της, υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχει το ίδιο το κράτος".

 

Εκ μέρους των βουλευτών, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, υπενθύμισε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, πως τα προβλήματα των αναπήρων καταγράφηκαν πρόσφατα και από έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, "ότι δηλαδή υπάρχουν φοβερές ελλείψεις στη νομοθεσία και πολύ μεγάλα κενά στην υλοποίηση της υφιστάμενης ελλιπούς νομοθεσίας".

 

Πέραν αυτού, πρόσθεσε, υπάρχουν ειδικά προβλήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης της οργάνωσης "και διαβεβαίωσε ότι "θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε, μέσα από τη Βουλή, και μέσα από την προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα".

 

Τα πέντε θέματα που καταγράφονται στο υπόμνημα της οργάνωσης, αφορούν την ανάγκη για σταθερή επιχορήγηση για το πρόγραμμα της ψυχολόγου, την αναθεώρηση της Νομοθεσίας χορηγιών για τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, το σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας, τη δημιουργία ειδικού κλιμακίου/ επιτροπής ελέγχου της προσβασιμότητας για ΑμεΑ και τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας ΑμεΑ.

 

Κατά τη σύσκεψη, οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξη τους προς την οργάνωση, υποδεικνύοντας παράλληλα πως, ως νομοθετική και όχι εκτελεστική εξουσία, θα ασκήσουν πιέσεις εκεί και όπου χρειάζεται για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τα αιτήματα της οργάνωσης.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 980 times Last modified on Friday, 21 April 2017 08:04

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Δήμος Λεμεσού: Κλείνουν οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης στο Μόλο

Δήμος Λεμεσού: Κλείνουν οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης στο Μόλο

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ΛΕΜΕΣΙΩΝ 2018 οι Δημοτικοί χώροι στάθμευσης του Πολυλειτουργικού Παραθαλάσσιου Πάρκου...

30 αιτήσεις για πύργους στην ακτογραμμή Λεμεσού

30 αιτήσεις για πύργους στην ακτογραμμή Λεμεσού

Δόθηκε άδεια να ρίχνουν το νερό στη θάλασσα – Σύντομα 75.000 m³ τη μέρα Η Πολεοδομική Αρχή έχει εξετάσει και...

'Ενα πανηγύρι χαράς στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού

'Ενα πανηγύρι χαράς στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού

Με βασικό στόχο την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος “Θεοτόκος” και με σύνθημα “Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα”, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου,...