A+ R A-
21 August 2017

Wednesday, 12 April 2017 15:09

Το πρώτο 'Park and Ride' εφαρμόζει ο Δήμος Λεμεσού για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού Featured

Με τη μέθοδο "Park and Ride", καθώς και τη χρήση χώρων στάθμευσης δημόσιων σχολείων, ο Δήμος Λεμεσού επιχειρεί να λύσει προσωρινά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται στους πολυσύχναστους χώρους γύρω από το παλιό λιμάνι της πόλης.

Με πρωτοβουλία του Δήμου και με τη στήριξη και επιδότηση από το Υπουργείο Μεταφορών, το "Park and Ride" είναι το πρώτο που εφαρμόζεται πιλοτικά από Δήμο της Κύπρου και θα προσφέρει, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (από η ώρα 18:00), δωρεάν μεταφορά με το λεωφορείο της διαδρομής 30, από δύο στάσεις λεωφορείων του παραλιακού δρόμου, προς το παλιό λιμάνι της πόλης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, η πρώτη στάση λεωφορείου που θα χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος, βρίσκεται έναντι των κυβερνητικών κτιρίων (κτηματολόγιο), στη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ενώ η δεύτερη στάση λεωφορείου βρίσκεται απέναντι από τους χώρους στάθμευσης Εναερίου και Παφίλια.

Οι πολίτες, εξήγησε ο κ. Νικολαϊδης, θα μπορούν από σταθμεύουν δωρεάν στους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν διαθέσιμοι κοντά στις στάσεις λεωφορείων και κατά την επιβίβαση τους στα λεωφορεία της ΕΜΕΛ, θα τους δίδεται "δελτίο επιστροφής", το οποίο θα χρησιμοποιούν για την επιστροφή τους από την περιοχή του παλιού λιμανιού.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταφορών για την ανταπόκριση του να επιδοτήσει αυτή τη δράση και υπέδειξε πως, μπορεί ο Δήμος να μην αναμένει να υπάρξει μόνιμη επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο "είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση".

Από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, ο Παναγιώτης Μπούκαρης είπε πως το Υπουργείο προσδοκεί στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, "γιατί πέραν από την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, εμείς στοχεύουμε στην εξοικείωση του κοινού με τη χρήση του λεωφορείου".

Σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το "Park and Ride" και στοίχημα για το Υπουργείο είναι η ευρεία χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς από το κοινό. Είπε ακόμη πως το Υπουργείο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της Λεμεσού, θα μελετήσει εφαρμογή του συστήματος αυτού και σε άλλες Επαρχίες.

Πέραν του συγκεκριμένου μέτρου, ο Δήμος Λεμεσού έχει συμφωνήσει με την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, όπως παραχωρηθεί σε πιλοτική βάση, για χρήση από τους πολίτες, ο βόρειος χώρος στάθμευσης της Α' Αστικής Σχολής (πίσω από την Επαρχιακή Διοίκηση) από Παρασκευή μέχρι Κυριακή.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από μεθαύριο Παρασκευή, είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, ο οποίος τόνισε πως ο χώρος θα φωτίζεται, αλλά δεν θα υπάρχει φύλακας, ενώ οι πύλες του θα ανοίγουν και θα κλείνουν αυτόματα από η ώρα 17:00 της Παρασκευής, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Παράλληλα, συνέχισε, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου αυτού και σε άλλα σχολεία "μέσα όμως από μια διαδικασία που θα διαφυλάσσει τις σχολικές εγκαταστάσεις αλλά και θα εξασφαλίζει εύκολη και ασφαλή είσοδο και έξοδο στους χρήστες", ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος προτίθεται να απευθυνθεί και σε ιδιωτικές εταιρείες, που διαθέτουν χώρους στάθμευσης σε σημεία του παραλιακού μετώπου, και οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι κατά τα Σαββατοκύριακα.

Τα δυο αυτά πιλοτικά μέτρα θα αξιολογηθούν μετά από τρίμηνη λειτουργία τους.

(ΚΥΠΕ)

Read 14314 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

Εικόνες ντροπής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού! [φωτογραφίες, αναμονή ασθενών, ατελείωτη ουρά]

Εικόνες ντροπής στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού! [φωτογραφίες, αναμονή ασθενών, ατελείωτη ουρά]

To δικό του μήνυμα θέλησε να περάσει ο Τ. Γαβριήλιδης αγανακτισμένος μετά από επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Το...

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 το 20ο μνημόσυνο εις μνήμη του Βλαδίμηρου Μιχαήλ από την Αγία Φύλα

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 το 20ο μνημόσυνο εις μνήμη του Βλαδίμηρου Μιχαήλ από την Αγία Φύλα

Τελείται αύριο Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 το Μνημόσυνο εις μνήμη του Βλαδίμηρου Μιχαήλ από την Αγία Φύλα Λεμεσού. Το 20ο...

Αποτρόπαια πράξη στο Ζακάκι - Έκαψαν ζωντανά κυνηγετικά σκυλιά

Αποτρόπαια πράξη στο Ζακάκι - Έκαψαν ζωντανά κυνηγετικά σκυλιά

Κινητοποιήθηκε η Αστυνομία Λεμεσού σήμερα το πρωί, μετά από περιστατικό φρικτής θανάτωσης κυνηγετικών κι άλλων σκύλων μέσα στο κλουβί τους. ...