A+ R A-
10 December 2018

Wednesday, 05 December 2018 17:04

Η Μαρία και η Αγάθη μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών Featured

paramythia-citizens-2018.jpg

Η Μαρία και η Αγάθη είναι δυο φίλες που με αφορμή την αγάπη τους για τα παιδιά, δημιούργησαν γι’ αυτά ένα μαγικό κόσμο, τα «Παραμυθονόματα». Έτσι έφτιαξαν ένα παραμύθι που είναι μοναδικό για το κάθε παιδί. Μια ολοκαίνουργια ιστορία ξετυλίγεται μπροστά του και οδηγεί σε τρελές περιπέτειες, με στόχο να ανακαλύψει μαζί με τον πρωταγωνιστή το χαμένο του όνομα.


 

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα με τα «Παραμυθονόματα»;

Επειδή είμαστε φίλες εδώ και χρόνια, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε κάτι ξεχωριστό και δημιουργικό. Σίγουρα αποφασίσαμε από κοινού να έχει σχέση με το γράψιμο, που μας άρεσε τόσο πολύ. Είναι πολύ καλό τα παιδιά να ξεκινήσουν το διάβασμα από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι συνδυάσαμε αυτά τα δύο δημιουργώντας ένα προσωποποιημένο παραμυθάκι. Φυσικά ως ιδέα υπάρχει και στο εξωτερικό, οπότε πήραμε και από εκεί επιρροές ώστε να το φτιάξουμε.

 

 

Η σημερινή γενιά των παιδιών «γεννιέται με ένα tablet στο χέρι». Πώς μπορούμε να τα ωθήσουμε στο διάβασμα;

Όλα εξαρτώνται από τους γονείς. Δεν είμαστε της άποψης να μην έχουν σχέση με την τεχνολογία γιατί σήμερα το να είσαι τεχνολογικά αναλφάβητος, δεν σου επιτρέπει να εξελιχθείς. Ακόμα και εμείς στα 90’s είχαμε Gameboy, αλλά οι γονείς μας έθεταν κάποια όρια: «Ναι μεν θα παίξεις, αφού πρώτα διαβάσεις». Επίσης οι γονείς είναι ένα πρότυπο μίμησης, εάν διαβάζουν τότε θα παροτρύνουν και τα παιδιά να διαβάζουν.

 

 

Πιστεύετε ότι έχει άλλη αξία όταν το βιβλίο το ξεφυλλίζεις αντί να το αγγίζεις σε μια touchscreen;

Αυτά που μαθαίνεις από ένα βιβλίο είτε το διαβάζεις σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε κανονική, είναι τα ίδια. Πάλι θα εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο σου και πάλι θα ανοίξουν οι ορίζοντές σου. Η διαφορά όμως είναι πως το τυπωμένο βιβλίο μένει για πάντα.

 

 paramythia-citizens-2018-2.jpg

 

Εξηγήστε μας την ιδιαιτερότητα του δικού σας παραμυθιού σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τα παραμύθια γίνονται ένας προς ένα ανάλογα με το όνομα του κάθε παιδιού. Έτσι το κάθε παραμύθι που παίρνει στα χέρια του ένα παιδί, ανάλογα με τα γράμματα του ονόματός του, περιλαμβάνει μια ξεχωριστή περιπέτεια, ώστε να συντάξει το χαμένο του όνομα. Η ιστορία ξεκινά με ένα αγόρι ή κορίτσι που ξεχνάει το όνομα του. Τότε ένα ρομπότ το οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια ώστε να συλλέξει ένα προς ένα τα γράμματα, για να θυμηθεί ο ήρωας το όνομα του.

 

 

Όπως προαναφέρατε ο καλύτερος φίλος του πρωταγωνιστή είναι ρομπότ. Γιατί επιλέξατε αυτό τον χαρακτήρα;

Σκεφτήκαμε ότι για να συμβαδίζουμε με την εποχή πρέπει να εντάξουμε στο παραμύθι την τεχνολογία. Το ρομπότ παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, αφού πάνω στην οθόνη που βρίσκεται στην κοιλιά του, σχηματίζεται το γράμμα που ανακάλυψαν, ώστε να σχηματίζει το όνομα του παιδιού.

 

 paramythia-citizens-2018-4.jpg

 

Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν βλέπουν ένα παραμύθι με το όνομά τους;

Ξετρελαίνονται όταν το παραμύθι είναι προσωποποιημένο γιατί ταυτίζονται απόλυτα με τον ήρωα. Έχουμε λάβει πολλά μηνύματα από γονείς που μας ευχαριστούσαν, γιατί έβλεπαν τα παιδιά τους τόσο ενθουσιασμένα με το παραμύθι.

 

 

Το παραμύθι έχει κάποιο ηθικό δίδαγμα;

Φυσικά και έχει, όπως όλα τα παραμύθια. Ο ήρωας βρίσκεται σε μια δυσάρεστη θέση, ξεχνώντας το όνομά του. Μέσα από το ταξίδι εξερεύνησης του συναντά σπουδαίους φίλους από όλη την γη, τον βοηθούν χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα και τους βοηθάει αντίστοιχα. Προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από το παραμύθι αξίες, όπως η φιλία, η αλληλοβοήθεια, η ισότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση. Επίσης το ρομπότ συμβολίζει την εσωτερική δύναμη που κρύβει ο κάθε ένας από εμάς γιατί είναι ένα παιχνίδι, που μόλις το χρειάστηκε ο ήρωας τότε αυτό ζωντάνεψε. Είναι το μέρος του εαυτού μας που μας δίνει την δύναμη, που δεν γνωρίζαμε πως είχαμε, ώστε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.

 

paramythia-citizens-2018-3.jpg

 

Read 401 times Last modified on Wednesday, 05 December 2018 17:34

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αστυνομία δίνει συμβουλές στο κοινό για προστασία από τις κλοπές

Η Αστυνομία δίνει συμβουλές στο κοινό για προστασία από τις κλοπές

Εισερχόμαστε προσεχώς στη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων και η κίνηση των πολιτών στα εμπορικά κέντρα για τις αναγκαίες εορταστικές αγορές...

Φιλανθρωπικό Τσάι από τους φίλους των αναπήρων Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Φιλανθρωπικό Τσάι από τους φίλους των αναπήρων Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Ο σύνδεσμος «Οι φίλοι των αναπήρων Λεμεσού» διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Καπετάνιος Οδύσσεια»,...

Ετήσια συνέλευση διεθνούς επιμελητηρίου νέων Λεμεσού

Ετήσια συνέλευση διεθνούς επιμελητηρίου νέων Λεμεσού

H Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων Λεμεσού – JCI Lemesos, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα...