A+ R A-
16 December 2018

Friday, 12 October 2018 08:40

Άμεση ανάγκη για ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού-Πειραιά - Συλλογή 11 χιλιάδων υπογραφών σε διαδικτυακό ψήφισμα

Η ανακίνηση του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Λεμεσού - Πειραιά από δύο βουλευτές του ΔΗΣΥ, του Νίκου Τορναρίτη και της Αννίτας Δημητρίου, αλλά και η συλλογή 11 χιλιάδων υπογραφών Κυπρίων πολιτών σε διαδικτυακό ψήφισμα, έχουν όπως φαίνεται κινητοποιήσει τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, η οποία σπεύδει να επανεξετάσει τις προοπτικές για προσφορά μιας τέτοιας υπηρεσίας.


 

Όπως επιβεβαίωσε στον «Π» η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία προχθές αντάλλαξε διά ζώσης απόψεις επί του θέματος με τον Νίκο Τορναρίτη, την ερχόμενη Παρασκευή έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ της ίδιας και της υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδου. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν όλες οι επιλογές που είναι διαθέσιμες, ώστε αυτή τη φορά να αυξηθούν οι πιθανότητες για εξασφάλιση μίας θετικής απάντησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση του έργου. Προηγούμενη απάντηση της ΕΕ σε κυπριακό αίτημα ήταν αρνητική. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, θα αποφασιστεί ποια από τις δύο διοικητικές αρχές, το υπουργείο ή το υφυπουργείο, θα αναλάβουν να τρέξουν την όλη διαδικασία.

 

«Είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει», επεσήμανε η υφυπουργός, τονίζοντας πως η δική της πρόταση είναι να γίνει μία μελέτη, «και είμαστε πρόθυμοι να την κάνουμε εμείς», η οποία να καταδείξει το πραγματικό κόστος της υπηρεσίας και το έλλειμμα χρηματοδότησης. Θα μελετηθούν επίσης τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ απ’ όπου θα ζητηθεί η κάλυψη, υπό τη μορφή επιδότησης, αυτού του ελλείμματος.

 

 

Δις εβδομαδιαίως

Ο στόχος απ’ ό,τι φαίνεται είναι η γραμμή να συνδέει σε πρώτη φάση τα δύο λιμάνια της Κύπρου και της Ελλάδας δύο φορές την εβδομάδα, ώστε οι ανάγκες να περιοριστούν σε ένα πλοίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζονται γύρω στις 30 ώρες για να φτάσει ένα πλοίο από τη Λεμεσό στον Πειραιά και είναι γι’ αυτό που το πλοίο θα πρέπει να προσφέρει τις σχετικές ανέσεις για το ταξίδι (π.χ. διατροφή και καμπίνες ξεκούρασης). Σύμφωνα με τη Νατάσα Πηλείδου, η διαδικασία θα είναι διαφανής και εάν καταστεί δυνατή η επιδότηση του έργου θα γίνουν δημόσιες προσφορές για την αναζήτηση της εταιρείας που θα την αναλάβει. Ένα ζήτημα το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, είναι η ανταγωνιστικότητα του ναύλου σε σχέση με τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που προσφέρονται. Καταλήγοντας, η υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δει ζεστά το θέμα και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να γίνει εφικτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας. «Θα εξαρτηθεί ωστόσο κι από το ενδιαφέρον των ιδιωτικών εταιρειών για να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Τώρα αρχίζει η προσπάθεια», κατέληξε.

 

Πηγές από τον ναυτιλιακό τομέα υπολογίζουν ότι τα άτομα από την Κύπρο τα οποία έχουν φοβία με τα αεροπλάνα, και θα αποτελέσουν τη βασική αγορά για αυτή την υπηρεσία, ανέρχονται περίπου στα 500.

 

 

Ρεπορτάζ: Μιράντα Λισάνδρου

Πηγή:politis.com.cy

Read 730 times Last modified on Friday, 12 October 2018 08:41

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Τσάι από «Ανοικτή Αγκαλιά» στη Λεμεσό

Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Τσάι από «Ανοικτή Αγκαλιά» στη Λεμεσό

Tην τελευταία εκδήλωση για το 2018 πραγματοποίησε ο σύνδεσμος «Ανοικτή Αγκαλιά». Το φιλανθρωπικό χριστουγεννιάτικο τσάι τίμησαν όλα τα μέλη του...

Χριστουγεννιάτικο Gala Dinner για ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ (Φωτογραφίες)

Χριστουγεννιάτικο Gala Dinner για ενίσχυση του ΠΑΣΥΚΑΦ (Φωτογραφίες)

Σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, 2018, το Χριστουγεννιάτικο Gala Dinner που...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα ψηλά ενοίκια διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα ψηλά ενοίκια διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό

Το μήνυμα ότι η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους, έστειλε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που...