A+ R A-
23 October 2018

Thursday, 11 October 2018 08:30

Μυστική βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ λειτούργησε μεταξύ 2013-2017 στη βάση Ακρωτηρίου

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2017, λειτουργούσε στην Κύπρο υπό άκρα μυστικότητα αμερικανική βάση ελικοπτέρων.


 

 

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ABC News, η άτυπη βάση φιλοξενούσε πέντε ελικόπτερα και σαρανταμελή ομάδα στήριξης, με το κόστος λειτουργίας να αγγίζει τα 19 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

 

Παρότι το ρεπορτάζ δεν αναφέρεται σε ακριβή τοποθεσία, ασφαλείς πληροφορίες του ΑΝΤ1 υποδεικνύουν ότι η άτυπη βάση βρισκόταν εντός της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.

 

Στο ρεπορτάζ, που επικαλείται έκθεση του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή του State Department, αναφέρεται ότι για την τετραετή λειτουργία της βάσης, δαπανήθηκαν περίπου εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια.

 

Η έκθεση θέτει σειρά από ερωτήματα για τον σκοπό που εξυπηρετούσε και τη χρησιμότητα της βάσης, ενώ αφήνει σκιές ακόμη και για αλόγιστη δαπάνη.

 

Ο συντάκτης του άρθρου μίλησε και με εργαζομένους στη βάση, που δηλώνουν ότι στην ουσία στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, τα ελικόπτερα συμμετείχαν σε μία μόνο επιχείρηση που αφορούσε σε μεταφορά Αμερικανών στρατιωτών από το Σινά.

 

Η ανάγκη για δημιουργία βάσης στην Κύπρο, ήταν επιβεβλημένη, σημειώνει ωστόσο ο συνταξιοδοτηθείς σήμερα αξιωματούχος του State Department Πάτρικ Κένεντι, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που έλαβε την τελική απόφαση: «Ο σκοπός της λειτουργίας της βάσης ήταν να παρέχει βοήθεια σε ενδεχόμενη ανάγκη για άμεση εκκένωση προσωπικού. Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής δράσης της βάσης ήταν και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βηρυτό. Οργανώθηκε στη βάση πραγματικών κινδύνων ασφάλειας στην περιοχή.»

 

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η επίθεση στην διπλωματική αποστολή και στο κλιμάκιο της CIA στην Βεγγάζη της Λιβύης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης Κρίστοφερ Στίβενς.

 

Η είδηση πήρε διαστάσεις και στην Κύπρο, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν πως η Κυβέρνηση δεν έλαβε ποτέ αίτημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραχωρήσει έδαφός της για εγκατάσταση ελικοπτέρων.

 

«Σχετικά με το αμερικανικό δημοσίευμα για αεροπορική βάση στην Κύπρο, η κυβέρνηση της Κ.Δ δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο να κάνει. Τα ερωτήματα θα πρέπει να απευθύνονται στις αμερικανικές αρχές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Στο θέμα παρενέβη με γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως είναι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η κυβέρνηση να παραπέμπει στις αμερικανικές αρχές για δημοσιεύματα που αφορούν στη λειτουργία αμερικανικής μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο. Η κυβέρνηση, αναφερει το ΑΚΕΛ, θα έπρεπε να είχε απευθύνει ερωτήματα αν και κατά πόσον λειτούργησε μια τέτοια βάση στην Κύπρο. Αν λειτούργησε μια τέτοια βάση στην Κύπρο, είτε εν αγνοία και χωρίς την άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε εν γνώσει της κυβέρνησης, τότε υπάρχει θέμα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ενώ έντονη κριτική άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

 

Ρεπορτάζ: Χρυστάλα Βιλάνου
Πηγή:ant1iwo.com

Read 731 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

#lemesolians No.42 Καλλισθένη Σβανά

#lemesolians No.42 Καλλισθένη Σβανά

Καλλισθένη Σβανά , Ταξιθέτρια στο Θέατρο Ριάλτο «Έγινα για πρώτη φορά γιαγιά και νιώθω συναισθήματα απέραντης αγαλλίασης και αγάπης. Θέλω...

Σύλληψη τέως κοινοτάρχη της Επαρχίας Λεμεσού σε σχέση με υπόθεση διασπάθισης €44,000

Σύλληψη τέως κοινοτάρχη της Επαρχίας Λεμεσού σε σχέση με υπόθεση διασπάθισης €44,000

Χειροπέδες σε τέως κοινοτάρχη της Επαρχίας Λεμεσού πέρασε το πρωί η Αστυνομία, σε σχέση με υπό διερεύνηση υπόθεση διασπάθισης δημόσιου...

Δάκρυσε το διαδίκτυο: Το συγκινητικό γράμμα του Λουκά Φουρλά στους γονείς που έχουν παιδιά στο παιδοογκολογικό

Δάκρυσε το διαδίκτυο: Το συγκινητικό γράμμα του Λουκά Φουρλά στους γονείς που έχουν παιδιά στο παιδοογκολογικό

Ο Λουκάς Φουρλάς με ένα συγκινητικό κείμενο στην OffsiteCy, απευθύνεται στους γονείς που βρίσκονται δίπλα από τα παιδιά τους στο...