A+ R A-
13 December 2018

Monday, 24 September 2018 08:08

Έληξε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Λεμεσό

Ψηλά στις προτεραιότητες μας η βιώσιμη κινητικότητα, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών


 

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθεί ενεργά τη βιώσιμη κινητικότητα μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής, 23 Σεπτεμβρίου, η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, χαιρετίζοντας την τελετή λήξης των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που οργάνωσε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού καθώς και το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου, στη μαρίνα Λεμεσού.

 

Όπως είπε η κ. Αναστασιάδου, το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας για κάθε πόλη καθώς και την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για όλη τη χώρα και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προτύπων σχεδιασμού, εισάγοντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

 

"Στοχεύουμε παράλληλα στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες, τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διακίνησης με λιγότερη χρήση αυτοκινήτου και την επανεξισορρόπηση και αναδιανομή του οδικού χώρου μεταξύ των μέσων μεταφοράς, με προτεραιότητα τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους χρήστες δημόσιων μεταφορών", συμπλήρωσε.

 

Πρωταρχικός μας στόχος, συνέχισε, είναι η συνεχής ανάπτυξη της χώρας που θα πρέπει να προάγεται με βιώσιμο τρόπο, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και υπέδειξε πως "η βιώσιμη κινητικότητα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο, διότι επιτυγχάνει εξοικονόμηση πόρων, εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναζωογονεί την οικονομία και, πάνω απ’ όλα, βελτιώνει την ποιότητα ζωής".

 

Ανέφερε δε ότι το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί ήδη ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητα που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα της πως, παρά το ότι ο σχεδιασμός βιώσιμων και πολυτροπικών πόλεων είναι μια δύσκολη διαδικασία, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

 

Εκστρατεία προώθησης χρήσης του ποδηλάτου


 

 

Η Βασιλική Αναστασιάδου εξέφρασε ακόμη τη χαρά της για την έναρξη της εκστρατείας προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου, που οργανώνει το Υπουργείο Μεταφορών μέσω του Συμβουλίου Προώθησης Χρήσης του Ποδηλάτου.

 

Η εκστρατεία, όπως είπε, θα έχει διάρκεια ένα χρόνο και σύνθημα της "Κινήσου Έξυπνα", ενώ στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η χρήση ποδηλάτου ως κοινωνική συνήθεια, σωματική άσκηση αλλά και ως μέσου μεταφοράς.

 

Ιδιαίτερη αναφορά στην εκστρατεία προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου έκανε η συντονίστρια της, Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία ανέφερε στο χαιρετισμό της πως αυτή θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως ενημερωτικές διαλέξεις και διαφημιστικά σποτάκια στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο.

 

"Προσπάθεια μας είναι, ο κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας να γνωρίζει πως να διακινείται ορθά στο δρόμο, να εφαρμόζει σωστά τον νέο νόμο για τους ποδηλάτες και να σέβεται ο ένας τον άλλον, ώστε όλοι να συνυπάρχουμε και να κινούμαστε έξυπνα και με σεβασμό", είπε η κα Παναγιώτου και ευχήθηκε όπως οι στόχοι που τέθηκαν να ευοδωθούν με τη συνεργασία οργανωμένων φορέων αλλά και απλών πολιτών.

 

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, Τώνης Αντωνίου, είπε πως φιλοδοξία της ΕΤΑΛ είναι να δημιουργήσει υποδομές, ευκαιρίες και να ενθαρρύνει τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες και να καταστήσει τη Λεμεσό πιο έξυπνη και πιο πράσινη πόλη για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της.

 

Σημείωσε ακόμη πως η ΕΤΑΛ έχει απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια πέραν των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και μέσα από τα προγράμματα CIVITAS DESTINATIONS και ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ προωθεί αυτή τη στιγμή την ποδηλασία, την αναβάθμιση των επιλογών πεζοπορίας, την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

 

Εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, ο δημοτικός σύμβουλος Άριστος Αριστείδου συνεχάρη την ΕΤΑΛ για την διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και εξέφρασε τη στήριξη του δήμου σε ενέργειες που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου.

 

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων του φωτογραφικού διαγωνισμού "Ανακαλύπτω την Κύπρο με το ποδήλατο", που οργάνωσε η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου - Τμήμα Λεμεσού σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί και περιλάμβαναν οργανωμένους περιπάτους και ποδηλασία στο κέντρο της Λεμεσού, διαγωνισμό χαμένου θησαυρού με τη χρήση ποδηλάτου, διαδρομές σε ιστορικά σημεία της πόλης με λεωφορείο και έκθεση ποδηλάτου και άλλων φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.

 

Read 341 times Last modified on Monday, 24 September 2018 08:20

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ευρώπη έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή στο δικό της σώμα, δήλωσε...

Κανένα παιδί στη Λεμεσό χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα - Εκστρατεία της εφημερίδας μας

Κανένα παιδί στη Λεμεσό χωρίς δώρο τα Χριστούγεννα - Εκστρατεία της εφημερίδας μας

Χριστουγεννιάτικη εκστρατεία συλλογής παιχνιδιών και τροφίμων Οι γιορτές έφτασαν και η Λεμεσός προετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το 2018. Ζούμε σε μια...

Δείτε ποια φαρμακεία διημερεύουν σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Δείτε ποια φαρμακεία διημερεύουν σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου

Ώρες Λειτουργίας: 8πμ - 11μμ. Μετά τις 11μμ και μέχρι τις 8πμ της επομένης,...