A+ R A-
17 October 2018

Thursday, 14 June 2018 16:21

Έρευνα αναδεικνύει τη Λεμεσό σε βασίλισσα των ναρκωτικών Featured

Στην 8η θέση στη χρήση μεθαμφεταμίνης και την 45η θέση στη χρήση χαπιών έκστασι, ανάμεσα σε 56 ευρωπαϊκές πόλεις, βρίσκεται η Λεμεσός.


 

 

 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας έθεσε υπό το μικροσκόπιό του τα λύματα 56 διαφορετικών πόλεων και όπως προκύπτει από τα ευρήματα, τα αποτελέσματα για την Κύπρο, σε ό,τι αφορά τη χρήση τεσσάρων ουσιών εξάρτησης (κοκαΐνης, αμφεταμίνης, μεθαμφεταμίνης και χαπιών έκστασι) είναι απογοητευτικά και μάλλον σοκαριστικά.

Συγκεκριμένα, αναλύοντας τα αστικά λύματα σε 56 πόλεις της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) αποτυπώνει τις συνήθειες των Ευρωπαίων πολιτών στη χρήση των τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών ουσιών, καταγράφοντας δεδομένα για τη συχνότητα χρήσης, την ποσότητα των ουσιών και την πληθυσμιακή και ηλικιακή σύνθεση των πόλεων, ενώ παρέχει πληροφορίες ακόμα και για την πολιτιστική δραστηριότητα και τη νυχτερινή ζωή των 56 ευρωπαϊκών πόλεων.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει αρχίσει από το 2011 και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, ευρωπαϊκοί ερευνητικοί φορείς στα κράτη-μέλη ανιχνεύουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι αναλύσεις, για τους σκοπούς του προγράμματος, πραγματοποιούνται στην είσοδο των σταθμών επεξεργασίας λυμάτων πριν υποβληθούν στην οποιαδήποτε επεξεργασία και από τις συγκεντρώσεις για κάθε ουσία υπολογίζεται η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας σε milligram ανά 1.000 πολίτες, σε καθημερινή βάση.

Τα επιστημονικά δεδομένα που συγκέντρωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), από τις 28 χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Τουρκία και την Ελβετία και αφορούν σε περίπου 43 εκατομμύρια πολίτες, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση των τεσσάρων συγκεκριμένων ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δόθηκαν στη δημοσιότητα προ δεκαημέρου και όπως διαπιστώνεται η κατανάλωση των παράνομων αυτών ουσιών ήταν σταθερή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις από το 2011 ως το 2015. Το 2016 η ανάλυση των υγρών αστικών λυμάτων έδειξε σταδιακή αύξηση της χρήσης, η οποία επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του 2017.

cache_1000x3000_Analog_medium_504796_101102_2532018.JPG

Νεολαία, πανεπιστήμια και νυκτερινή ζωή

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση των συγκεκριμένων τεσσάρων ναρκωτικών ουσιών καταγράφεται σε πόλεις/περιοχές που συνδυάζουν την ύπαρξη/ λειτουργία πανεπιστημίων και νυκτερινής ζωής, στην οποία συμμετέχουν κυρίως νέοι άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας των 18-25 ετών.

Η αμφεταμίνη και η κοκαΐνη φαίνεται να χρησιμοποιείται κυρίως σε μουσικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου και σε εορταστικές εκδηλώσεις. Τα στοιχεία από τους δείκτες που εξετάστηκαν δείχνουν ότι «η χρήση μεθαμφεταμίνης περιορίστηκε ιστορικά στην Τσεχία και πιο πρόσφατα στη Σλοβακία, αν και τα τελευταία χρόνια η χρήση της έχει αυξηθεί σε άλλες χώρες» (ΕΚΠΝΤ, 2016). Από την Κύπρο, η Λεμεσός καταγράφει ποσοστά που την κατατάσσουν στην 8η θέση μεταξύ των 56 υπό διερεύνηση πόλεων. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από την εν λόγω έρευνα με τα υψηλότερα φορτία μεθαμφεταμίνης να εντοπίζονται σε πόλεις της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Γερμανίας και της Φινλανδίας.

Συγκεκριμένα, το 2017, η πόλη στην οποία ανιχνεύθηκαν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κοκαΐνης τα Σαββατοκύριακα ήταν η Ζυρίχη (με 1.108,54 mg/1.000 κατοίκους) και ακολουθούν η Βαρκελώνη με 1.101,2 mg και το Ζανκτ Γκάλεν της Ελβετίας με 941,9 mg ανά 1.000 κατοίκους.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι περισσότερα από τα 3/4 των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν αυξημένες ποσότητες κοκαΐνης στα λύματά τους τα Σαββατοκύριακα. Αντίθετα, η χρήση αμφεταμίνης παρουσιάζει σταθερή τάση στη χρήση της καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας.

Στην Ολλανδία, παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά στη χρήση έκστασι, με το Άμστερνταμ και το Αϊντχόφεν να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις. Οι καθιερωμένοι δείκτες δείχνουν επίσης ότι, μέχρι πρόσφατα, η χρήση του έκστασι μειώθηκε σημαντικά σε πολλές χώρες σε σχέση με τα επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, η έρευνα καταδεικνύει η μεγάλη πλειοψηφία των πόλεων αναφέρουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής στα λύματά τους, για το 2017 σε σύγκριση με το 2011.

Σε ό,τι αφορά την κοκαΐνη από την έρευνα προκύπτει ότι η χρήση αυτής της ουσίας είναι η υψηλότερη στις πόλεις της Δυτικής και της Νότιας Ευρώπης, ιδίως στις πόλεις του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε πόλεις με δεδομένα για τα λύματα για τα έτη 2016 και 2017, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν αυξήσεις στα ίχνη κοκαΐνης, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση που αναφέρθηκε το 2016.

 

Δημοσιογράφος: Μαριλένα Παναγή
Πηγή: http://www.philenews.com

Read 4604 times Last modified on Thursday, 14 June 2018 16:29

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του ΤΕΠΑΚ ενέκρινε το Υπουργικό

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του ΤΕΠΑΚ ενέκρινε το Υπουργικό

Το νέο σχέδιο κτηριακής ανάπτυξης και επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, που...

Εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο 36χρονος Στέλιος Γεωργίου

Εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο 36χρονος Στέλιος Γεωργίου

Στην περιοχή Καψάλου, στη Λεμεσό, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα ο 36χρονος Στέλιος Γεωργίου που απουσίαζε από την οικία του στη...

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη την Κύπρο

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη την Κύπρο

Χαλαρή βαροβαθμίδα επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, παρόλο που τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες...