A+ R A-
17 November 2018

Wednesday, 06 December 2017 10:04

Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών: Κατασχέθηκαν 3.432 ξόβεργα, 145 δίχτυα και 157 ηχομιμητικές συσκευές

Η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) και το Ίδρυμα Pro Biodiversity (SPA) δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Περιοδείας Προστασίας των Πτηνών στην Κύπρο:

 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, κατά τη διάρκεια περιοδείας, διάρκειας 9 εβδομάδων, βρέθηκαν συνολικά 200 ενεργά σημεία παγίδευσης άγριων πτηνών και κατασχέθηκαν συνολικά 3.432 ξόβεργα, 145 δίχτυα και 157 ηχομιμητικές συσκευές.

594 προστατευόμενα πτηνά που ανήκουν σε 26 διαφορετικά είδη βρέθηκαν παγιδευμένα ή σκοτωμένα. Στην περιοδεία συμμετείχαν 28 εθελοντές από την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Σλοβενία, τις ΗΠΑ, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καλύπτοντας τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και για πρώτη φορά και τα Κατεχόμενα.

 

Σύμφωνα με την οργάνωση CABS, τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δείχνουν ότι η παγίδευση πτηνών κατά την φθινοπωρινή περίοδο εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό και διαδεδομένο πρόβλημα. Όσον αφορά τα επίπεδα επιβολής της νομοθεσίας, παρατηρήθηκε πολύ πιο αυστηρή επιβολή από την Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, ενώ παράλληλα ο αριθμός καταγγελιών από την Κυπριακή Αστυνομία και το Ταμείο Θήρας έχει μειωθεί σημαντικά.

 

"Η αναποτελεσματική επιβολή του Νόμου και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας κατά των πτηνών οδήγησαν σε πλήρη έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης CABS Alexander Heyd. "Ο μόνος τομέας που υπήρξε μείωση αυτό το φθινόπωρο είναι ο αριθμός των διώξεων, όχι επειδή δεν υπήρξαν αρκετές καταγγελίες, αλλά επειδή η ανταπόκριση των αρχών ήταν ιδιαίτερα ανεπαρκής. Με τέτοια χαμηλά επίπεδα επιβολής, το μήνυμα που περνάμε από τις αρχές είναι ότι πρέπει να αφήσουμε τους παγιδευτές να σκοτώνουν πτηνά αδιατάρακτοι, κάτι που δεν μπορούμε να δεχθούμε", πρόσθεσε ο Heyd.

 

Ιδιαίτερα, μετά τις διαμαρτυρίες των λαθροθήρων, η αποτελεσματικότητα των Αρχών επιβολής του Νόμου μειώθηκε σημαντικά και οι εθελοντές μας είχαν την αίσθηση ότι ήταν οι μόνοι που εργάζονταν στο πεδίο για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας. Η δύναμη του Ουλαμού Πάταξης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας μειώθηκε κατά το ήμισυ και ως αποτέλεσμα ήταν αδύνατο να προβούν σε συλλήψεις. Επίσης, παρά τις δεκάδες καταγγελίες μας στο Ταμείο Θήρας, η ανταπόκριση ήταν πενιχρή, πέραν από τις δηλώσεις του Διευθυντή του Ταμείου ότι οι εθελοντές δεν πρέπει να απομακρύνουν ξόβεργα και δίκτυα από μόνοι τους. Παράξενη και η δήλωσή του για την έλλειψη ηχομιμητικών συσκευών, καθώς 109 τέτοιες συσκευές εντοπίστηκαν μόνο στη Δημοκρατία.

 

Η οργάνωση κάλεσε την κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερους πόρους στον Ουλαμό και το Ταμείο Θήρας για την επιβολή του Νόμου κατά της λαθροθηρίας.

 

Η χειμερινή περίοδος παγίδευσης έχει ήδη ξεκινήσει για τις τζίκλες, που αν και θηρεύσιμο είδος, παγιδεύονται παράνομα κατά χιλιάδες κάθε βράδυ και πωλούνται παράνομα σε εστιατόρια και αλλού, βλάπτοντας τόσο τους πληθυσμούς των πτηνών όσο και τους νόμιμους κυνηγούς.

 

Read 293 times Last modified on Wednesday, 06 December 2017 10:49

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λεμεσός: Αντιπλημμυρικά έργα θα βελτιώσουν το πρόβλημα των βροχερών ημερών

Λεμεσός: Αντιπλημμυρικά έργα θα βελτιώσουν το πρόβλημα των βροχερών ημερών

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) Ιάκωβος Παπαϊακώβου δήλωσε πως «μετά από την...

O Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού μας μιλά για το πολυαναμενόμενο 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας

O Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού μας μιλά για το πολυαναμενόμενο 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας

Συμπληρώνοντας φέτος 40 χρόνια από τη διοργάνωση του Α’ Συμποσίου, ο Όμιλος προγραμματίζει την διοργάνωση του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας με...

Πέντε ερωτήσεις στην Αλέκα Στυλιανού και την Γιάννα Δημητρίου

Πέντε ερωτήσεις στην Αλέκα Στυλιανού και την Γιάννα Δημητρίου

Στην Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ομίλου Γυναικών Ύψωνα Αλέκα Στυλιανού και Γιάννα Δημητρίου 1. Με τι καταπιάνεται ο όμιλός...